2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Maszkban fognak táncolni? Igen, sajnos.” Egyetemkezdés a Sapientián

Horváth-Kovács Szilárd Horváth-Kovács Szilárd 2020. szeptember 17. 10:26, utolsó frissítés: 2020. október 03. 15:13

A Sapientia EMTE Kolozsvári Karának dékánját kérdeztük a járvány idején zajló egyetemi oktatásról: arról, hogy mit jelent konkrétan a hibrid oktatás.


Kedden online ünnepséggel elkezdődött a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2020/21-es egyetemi éve, amely kapcsán kiderült, hogy hibrid oktatási módon fog megvalósulni a képzés.

Megkerestük a Sapientia Kolozsvári Karának dékánját, Tonk Mártont, hogy mit jelent esetükben a vegyes oktatás, hogyan valósul meg, melyek a félelmeik, aggodalmaik, és miben reménykednek.

Kicsi online, kicsi offline és sávos váltások

Tonk beszámolt arról, hogy az egyetem szenátusa és az egyes karok tanácsainak közös döntése volt, hogy hibrid oktatási rendszerben kezdik az oktatást, ami változatosan fog megvalósulni, mivel figyelembe vették, hogy több helyszínről és több szakirányról van szó. Mivel a kolozsvári-, marosvásárhelyi-, csíkszeredai karokon, illetve a sepsiszentgyörgyi oktatási helyszínen lévő szakok sajátosságai, jellegzetességei eltérnek, így különbözőképpen fognak zajlani az órák. „Az egyetem vezetése – néhány általános szabályon túl – szabad kezet adott a konkrét oktatási kérdésekben az egyes karoknak, oktatási helyszíneknek” – mondta Tonk.


A konkrét technikai megvalósulásban a hibrid oktatás azt jelenti, hogy egyes szakok a diákok fizikailag jelen vannak az adott oktatási helyszínen: például Kolozsváron ilyen szakirány a film, a táncpedagógia, vagy a jog. Itt a diákok a helyszínekre fognak járni, és heti rendszerességű offline oktatásban vesznek részt.

„Természetesen ezekben az esetekben is, amit online lehet megoldani, azt online módon fogjuk megoldani” – jelentette ki a dékán, aki szerint irányadó volt a döntésben, hogy csak ott lesz személyes fizikai jelenét, ahol az alapvető fontosságú.

Hogy mit nem lehet fizikai jelenlét nélkül oktatni, amellett változatos érvek fogalmazódtak meg: elsődlegesen a gyakorlati tevékenységekre kell gondolni, a labormunkákra, a terep- és műhelygyakorlatokra, illetve olyan szemináriumi tevékenységre, amelyek igénylik a fizikai jelenlétet. Értelemszerűen ezek – betartva a járványügyi vonatkozó intézkedéseket – offline módon vannak megszervezve.

E mellett egyes helyzetekre vonatkozóan kidolgoztak egy „sávos”, „váltós” megoldást, amelyben leginkább a marosvásárhelyi és a csíkszeredai karok érintettek. Ennek lényege, hogy például az első három hétben bizonyos szakos hallgatóknak offline óráik lesznek, ami után a diákcsoport áttér online oktatásra, miközben az addig online oktatásban részesülő hallgatok fognak három hétig offline tevékenységet végezni.

Tonk Márton összefoglalóan kijelentette, hogy tulajdonképpen szinte minden szakon lényegében valamilyen hibrid oktatási tevékenységgel próbálkoznak.

A virtuális tanévnyító ünnepi videós megnyitója:


Online és/vagy szakmaiság

A kolozsvári intézetvezető arról is beszámolt, hogy egyik erős motivációjuk a döntések meghozatalánál az igazi szakmai tartalom volt, ami újabb árnyalatot ad a hibrid oktatás fogalmának. Ugyanis álláspontja szerint ez a „diploma fedezete”, ami implikálja, hogy a diákokkal a tanárok szemtől-szembeni jelentétben együtt dolgozzanak. „Így, amennyiben lehet, és ahogyan a körülmények megengedik, mindenképpen a mellett vagyunk, hogy a hallgatok érdekében az offline oktatási módozatokat erősítsük, akkor is, ha kényelmesebb lenne, ha minden online zajlik” – mondta Tonk Márton, hozzátéve, hogy ez az egyetem részéről az utóbbi változat nem lenne korrekt a diákokkal szemben.

„Másrészt én is voltam egyetemista, és tudjuk, hogy az egyetemi évek, azok egyetemi évek. Nem lehet azt online megélni, és nem lenne fair a mostani generációkat ettől megfosztani” – mondta a dékán, utalva arra, hogy az előadásokon és a szemináriumokon túl is van diákélet, hangsúlyozva, hogy itt is alapvető az összes létező elővigyázatossági és járványügyi szabály betartása.

Arra a kérdésünkre, hogy az online oktatás miatt csökkenhet az oktatás minősége, vagy ellenkezőleg, előnyt is jelenthet a szakmai felkészülésben, az intézetvezető elmondta, hogy a jelenség időtartama ebből a szempontból még nem érte el a kritikus pontot. Azaz a márciustól év végéig működő online oktatás, illetve a most elkezdett év egy hároméves egyetemi ciklus szempontjából még nem jelent nagyon jelentős változást.

„Még nem jelenthető ki, hogy van egy generáció, akinek az online oktatás miatt csorbult vagy sérült volna a szakmai tudása” – mondta, emlékeztetve, hogy ez egy rugalmasságot igénylő időszak. Másrészt rámutatott, hogy a romániai felsőoktatásban ettől függetlenül is folyamatosan téma, hogy a képzések mennyire készítik fel a hallgatókat reális, konkrét, gyakorlati tudással, s mennyire csak elméleti szakismeretekkel látják el: ennek az aránya és hatékonysága vita tárgya a járványtól függetlenül.

„Nyilván most az objektív korlátok miatt megtörténhet, hogy egy diák egy adott szakon kevesebb gyakorlati készségre tesz szert, de még ezt is csak feltételes módban lehet elmondatni. Másrészt igaz, hogy olyan kompetenciákkal gazdagodnak a hallgatók, amelyek egyébként a normális képzésben nem voltak jelen olyan hangsúlyosan, mert azt nem igényelte a szakmaiság” – fejtette ki véleményét Tonk Márton az online oktatás hatásairól.

Az első Táncszakosok évnyitója: maszkban, a felújítas utolsó nyomai között. Az első Táncszakosok évnyitója: maszkban, a felújítas utolsó nyomai között.


Ugyanakkor a járvány hosszabb távú horizontja miatt némileg aggódik az egyetem vezetősége, hiszen ha a pandémia elhúzódik és mindkét szemeszterrel a hibrid/online rendszerbe szorulnak be, akkor a tavaszival együtt az már egyetemi képzés felét teszi ki: ami már lehet egy kritikus időintervallum. „De ott még nem tartunk. Sőt a nyár folyamán azokat a gyakorlati kompetenciákat is sikerült pótolnunk, amelyek márciusban elmaradtak. Ezért jelen pillanatban annyira nem féltem a Sapientia diákjait, de aggódom a dolog hosszabb távú horizontjáért” – foglalta össze álláspontját.

Mivel elterjedt egy olyan vélemény is, hogy az online órákat a diákok könnyen ellógják, rákérdeztünk, hogy mivel-hogyan próbálják az órák minőségét és a hallgatok aktív jelenlétét biztosítani a Sapientián, tekintetbe véve, hogy erről márciustól már létezik tapasztalat.

Tonk Márton elismerte, hogy a hatékony online tanítás-tanulás megvalósítása a tanároknak és a diákoknak is nagy kihívás, amire új technikákat, pedagógiai módozatokat kellett kitalálni: viszont elég sok közüllük immár bejáratott lett a Sapientián. Az intézetvezető egy konkrét példát is felhozott: az online előadás után tartanak egy 5-10 perces gyors kvízt, ami egyrészt közvetlen visszajelzés a tanár számára, hogy a diákok mennyire voltak aktívan jelen, mennyire tudták követni, másrészt utalás arra is, hogy volt-e valódi jelenlét a kamera mögött. „Ez egy olyan technika amit eddig sikerrel alkalmaztak a Sapientia oktatói az elmúlt időben, és ezt a továbbiakban is alkalmazni fogják” – mondta.

Kamerás lógás, maszkos táncolás: miért nem és miért igen?

Az intézetvezető más okok miatt sem tart túlságosan az itt felmerülő problémáktól. Elmondása szerint a Sapientián irányelv, hogy a diákok valamiért mentek egyetemre, azaz saját motivációjuk van, és ez a meghatározó a diákok jelenlétére vonatkozóan. „Máskor is hiányzott egy-két diák az óráról, ez mindig benne van a pakliban, de valamiért jött az ember egyetemre. Az én évtizedes tapasztalatom oktatóként az, hogy azért alapvetően tanulni járnak a hallgatók az egyetemre” – mutatott rá a visszafogott optimizmusa gyökerére, ami szerinte megnyugtató alaphelyzet az online órák elkezdésénél.

A Kolozsvári Kar az idén új szakiránnyal indult, a Táncművészet szakkal, amelynek a helyszíne a nemrég megvásárolt egykori Melody szálló épülete. Megkérdeztük, hogy a táncszakon az oktatást hogyan tudják biztosítani, illetve ott mennyiben tudják érvényesíteni a járványügyi intézkedéseket. Tonk Márton elmondta, hogy az új szakirányon a fizikai tevékenységek meg fognak valósulni, hiszen nem lehet online módon táncot oktatni/tanulni: „a fizikai valójukban fognak a hallgatók táncolni” – mondta nevetve a dékán.

Komolyra fordítva a szót beszámolt arról, hogy egyelőre a minisztérium által kibocsájtott metodológia lehetőséget biztosít az ilyen képzésekre, illetve Kolozsvárt a járványügyi statisztai adatok a „zöld forgatóköny” hatálya alá helyezik, így pedig, az intézkedések betartásával igyekeznek megvalósítani a lehető legteljesebben a fizikai jelenlétet igénylő képzést.

„Valaki a napokban megkérdezte, hogy maszkban fognak táncolni? Én meg válaszoltam: igen, sajnos, maszkban fognak táncolni” – osztotta meg velünk Tonk Márton a vonatkozó tapasztalatait, hozzátéve, hogy „rendhagyó dolgok ezek, de így biztonságos.”

„Azzal, hogy ezt másképpen meg lehetne oldani, nem szeretnék sem magukat, sem a diákokat áltatni” – jelentette ki a Kolozsvári Kar dékánja.

Nyitókép: Sapientia EMTE / Facebook-oldal.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS