2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Új Hét: alapításának 50. évfordulóján újjászületik a legendás bukaresti folyóirat, A Hét

Vig Emese Vig Emese 2020. október 23. 20:04, utolsó frissítés: 2020. október 24. 17:56

Az egykori kiváló szellemi műhely, A Hét alapításának 50. évfordulóján az emlékezés és a jövőbe tekintés napja van. Ágoston Hugó, a régi lap alapító főmunkatársa elindította az Új Hetet.


50 évvel ezelőtt, 1970. október 23-án jelent meg először A Hét, amely évtizedeken keresztül meghatározó közszolgálati fórumként és szellemi műhelyként működött. „Értéket közvetített, értéket jelentett mind a kor közéletében, mind a hazai magyar nyelvű sajtó történetében. Külső munkatársainak száma meghaladta a 2100-at. Megszólaltatta a hazai magyar humán és tudományos értelmiség legnevesebbjeit” – írja az Új Hét portálon Ágoston Hugó, aki az egykori folyóirat alapító főmunkatársa.

Az 1970-es alapítás

A Hét című folyóirat egy liberalizáló politikai döntés eredményeként született meg, miként azt a visszaemlékezők feljegyzései, vallomásai és az annak idején szigorúan bizalmasnak tartott dokumentumok bizonyítják. Az RKP vezetése Nicolae Ceausescuval az élen 1968. június 27-én tanácskozott a magyar nemzetiség képviselőivel. Ezen a gyűlésen felszólalt a jelenlevők többsége: Gáll Ernő, Hajdú Győző, Szász János, Kovács György, Domokos Géza, Csehi Gyula, Méliusz József, Bodor Pál, Fazekas János, Gálfalvi Zsolt stb. Két kérdést vetettek fel élesen és szenvedélyesen: a romániai nemzetiségek helyzetét, jogait szabályozó nemzetiségi statútum elfogadását, illetve a szakmai oktatás megszervezését magyar nyelven.

E kérések orvosolása és teljesítése ugyan elmaradt, de a ’68-as csehszlovákiai események hatására, valamint az ’56-os magyarországi forradalom romániai „importjától” való félelem következtében mégiscsak érzékelhető volt egyfajta enyhítés, nyitás, színjáték a Nyugat megnyeréséért, aminek következtében Ceausescu áldását adta három bukaresti magyar intézmény létrehozására. így jött létre a Kriterion Könyvkiadó, az állami televízió magyar nyelvű adása és A Hét című folyóirat.


Emlékek, értékelésekEzeket a szándékokat Huszár Sándor főszerkesztő beköszöntőjében, első vezércikkében a következőképpen fogalmazta meg: „Új, központi sajtószervvel gazdagodott a romániai művelődés és közélet, olyan új hetilappal, melynek érdeklődési köre az anyagi és szellemi élet valamennyi területére kiterjed, amely a romániai magyar sajtó történetében először vállalkozik arra a sokrétű feladatra, hogy a bel- és külpolitika, irodalom, zene, képzőművészet, film- és színművészet, filozófia, humán- és reáltudományok hazai és világproblémáinak publicisztikus és esszéisztikus tükrözésével egységes valóság- és világképet alakítson ki az olvasóban…”

Egyébként az indulás körülményeiről, az első évekről, a csapat alakulásáról, és a folyóirat szellemiségéről maga az alapító főszerkesztő, Huszár Sándor vall, egy 1995-ös interjúban. A kérdező nem más, mint Ágoston Hugó, az beszélgetés pedig az Új Hét felületén olvasható.

„A lapnak talán legnagyobb érdeme az volt, hogy… igyekezett együtt gondolkodásra késztetni az olvasót. Emlékezz nagy, hónapokig elhúzódó vitáinkra a lap hasábjain. A zenei anyanyelvről például, vagy a Népművészet – népi giccs címűről. A vidéki értelmiségiek szerepéről és a családról a változó világban, a tudományos ismeretterjesztésről satöbbi. Tehát a lap segítségével a romániai magyar értelmiségiek legtudatosabb rétege ült le hetente a gondjaival magára maradt magyar olvasó asztala mellé, hogy velük létkérdéseikről elbeszélgessen. (Huszár Sándor)”

Az Új Hét már olvasható anyagai fölelevenítik azokat a 70-es, 80-as éveket: nemcsak a kezdeti szerkesztőség tagjainak névsora böngészhető, hanem elolvasható számos, neves romániai magyar értelmiségi válasza is arra vonatkozóan, hogy miért volt kiemelkedő jelentőségű A Hét indulása 1970-ben, és hogyan látják ennek a szellemi műhelynek a jelentőségét most, 50 év múltán.
Akik válaszoltak ezekre a kérdésekre: Aradi József, Ágoston Vilmos, Bretter Zoltán, Cseke Gábor, Cseke Péter, Láng Gusztáv, Lengyel László, Markó Béla, Nagy Miklós Kund, Novák Csaba Zoltán, Rostás Zoltán, Szabó T. Attila, Székedi Ferenc, Tamás Gáspár Miklós és Vörös T. Károly. Az általuk megfogalmazott gondolatokat itt olvashatják.A negyedik nekifutás, az Új Hét

A Hétnek a fél évszázada igazából több időszakra osztható: a kezdeti pezsgést követte 1983-ban a főszerkesztő, Huszár Sándor eltávolítása, majd az 1989-es fordulat új lendületet adott a lapnak, de ez mindössze 2003-ig tartott, amikor legalábbis bukaresti szerkesztését föl kellett adni. 1990 februárjától Gálfalvi Zsolt vette át a főszerkesztői posztot. És Gálfalvi Zsolt a 2003. július 17-i dátummal megjelent lapban, amely a XXXIII. évfolyam 27. száma, bejelentette: A Hét a továbbiakban nem jelenik meg Bukarestben, hanem ősztől Marosvásárhelyen új szerkesztőség, új lapot ad ki. Rövid szünet után tehát, a már ismert, szimbolikus dátumon 2003. október 23-án jelent meg újra Marosvásárhelyen, viszont a kezdeményezés elerőtlenedett, elhalt.

Az egykori aranycsapat tagja, Ágoston Hugó úgy döntött, hogy ismét nekifut a lehetetlen feladatnak, és újra éleszti ezúttal negyedszerre A Hetet, és egyúttal méltó módon ünnepli meg ezt a jelentős évfordulót, amelyről, úgy tűnik, a romániai magyar újságírói szakma és az évfordulókra egyébként odafigyelő közönség is megfeledkezett. Az 50-ik születésnap kapcsán írja tehát Ágoston Hugó, hogy: „a magunk módján ünneplünk: létrehozzuk az Új Hét (www.ujhet.com) weboldalt (honlapot, portált) – amely természetesen nem akar, nem is tudna olyan lenni, mint az elődje volt, de igyekszik megőrizni, átmenteni, amit lehet a szelleméből, a szándékaiból, ha már a tekintélyéből és az olvasottságából nem sikerülhet is.”

Hivatalosan tehát az Új Hét ma, 2020. október 23-án indul. A bukaresti nagy előd, A Hét mintájára, amely harminchárom éven át csütörtökön állt össze, akkor volt a lapzárta, és éjszaka nyomták, pénteken jelent meg a piacon, ezt a portált is éppen egy pénteki napon jelenik meg, akárcsak az elődje.

A főszerkesztő, főszerkesztő-helyettes, olvasószerkesztő és „cenzor” egy személyben nem más, mint Ágoston Hugó, aki arra kéri az olvasókat, hogy barátkozzanak az Új Héttel, olvassák el az eddig feltöltött tartalmakat, és kísérjék figyelemmel a hétfőtől, azaz október 26-tól naponta frissülő portált.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS