2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lesz-e még színház az alagút végén? Online jön az Interferenciák

G. L. 2020. november 16. 16:11, utolsó frissítés: 16:11

Vimeon, Facebookon és Zoomon is lesznek ingyenes közvetítések.


Az utolsó pillanatig azt szerették volna, ha élőben, közönség előtt tudják megszervezni az Interferenciák színházi fesztivált, de a járványhelyzet ezt nem teszi lehetővé. Így a tervezetthez képest egy jelentősen átalakított eseményt szerveznek november 19-29. között, amelyen Vimeon, Facebookon és Zoomon is lesznek közvetítések, többségében teljesen ingyen.

Tompa Gábor, a fesztivált bemutató hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, minden ellenére úgy gondolták, hogy meg kell tartsák ezt a fesztivált, mert így is sok mindent adhat, és a folytonosságot is mindenképp szerették volna megtartani. "Lesznek értékes, érdekes, különleges és egyedi dolgok ezen a fesztiválon,


amelyeket még online is élvezni lehet"

- mondta a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója.Három szekcióval készülnek. Megőrizték az eredetileg is tervezett Horizontok szekciót, aminek ugyanakkor a járványhelyzet jelentősen átírta a programját (részben azért, mert a tervezett előadásoknak nincs rögzített változata, részben meg a szerzői jogi korlátozások miatt, amelyek nem teszik lehetővé az online sugárzását), és ezzel együtt a tematikáját is.

"A Horizontok az elmúlt év tükrében átértékelődnek,hiszen most nem is annyira arra fogunk reflektálni, hogy milyen utat választ majd a színház a 21. század derekán, hanem inkább arra, hogy van-e színház az alagút végén?" - fogalmazott Tompa, aki szerint ebben az évben nem csak a világjárvány, hanem egyéb zavaros és drámai események is voltak.

"A választásokra, a kulturális forradalomra vagy ellenforradalomra gondolok, amelyben szobordöntögetések, a kultúra megkérdőjelezése, a kulturális emlékezet eltörlésének a kísérlete is benne van. Európát nagyon sok támadás érte és éri. Meg kell fogalmaznunk, hogy mi lesz az európai kultúrával. Tudunk-e tovább kötődni az európai kulturális örökséghez? Hogyan élünk ezt követőn? Ahogyan eddig, vagy radikálisan meg kell változtatnunk az életünket? Mindenképp valamilyen változásnak kell lennie, aminek a színház elébe megy, mert a színház mindig a jelenhez kötődik" - fejtette ki véleményét.


INTEREFERENCES 2020 from Huntheater on Vimeo.Ebben a szekcióban összesen 17 előadást fognak sugározni. Olyan is lesz, ami eredetileg is szerepelt volna a fesztiválon, illetve olyan is, amelyik úgy került be, hogy átalakult a fesztivál. Ezeket a Vimeo videómegosztón lehet majd megnézni, a programba kerüléstől számítva egy napig lesznek elérhetőek. Ugyanakkor elmaradnak a hagyományos fesztivál esetében rendszeresnek számító beszélgetések az alkotókkal.

A szekcióban gyakorlatilag a KÁMSZ összes, utóbbi időben készült jelentősebb előadása látható lesz: az Armin Petras rendezte Kurázsi mama és gyermekei, az Andrij Zsoldak által színpadra állított Rosmersholm, a Silviu Purcărete által létrehozott Viktor, avagy a gyermekuralom és Iulius Caesar, illetve A mélyben (r. Jurij Kordonszkij) és A velencei kalmár (r. Tompa Gábor) is látni lehet.

Ezen kívül két előadás érkezik Temesvárról. Meg lehet nézni a Csiky Gergely színház friss Az ember tragédiája című előadását Purcărete rendezésében, illetve a Mihai Eminescu színház számára Tompa Gábor által színpadra álmodott Rinocéroszokat. De lesznek előadások Németországból, Oroszországból, Portugáliából, Spanyolországból, Csehországból és Franciaországból is.

A másik kategória a fennállásának 30 éves évfordulóját ünneplő Európai Színházi Uniót mutatja be. Ebben Jack Lang és Giorgo Strehler által alapított szervezet elmúlt három évtizedének legjobb,


színháztörténeti jelentőségű előadásaiból mutatnak be egy válogatást.

Gyakorlatilag ennek a szekciónak változott a legkevésbé a programja, mert ezt amúgy is online közvetítések és offline vetítések formájában képzelték el.

Az igazgató a Giorgio Strehler által rendezett híres Faust előadást emelte ki, amelynek a próbafolyamatáról készült filmet is vetítenek majd. Ezen kívül látható lesz Declan Donnellan Téli rege című előadása, illetve Karin Beier A vihar – egy európai Shakespeare c. előadása, amelyben a különböző országokból érkező színészek mind a saját nyelvükön szólalnak meg. A 10 előadást bemutató szekcióban kapott helyett ugyanakkor például a bukaresti Bulandra Színház 1994-es Téli regéje Alexandru Darie rendezésében, illetve a budapesti Katona József Színház 1987-es Catullus című előadása Székely Gábor rendezésében.

A Facebookon vetített OFF szekcióban úgymond

"nem hagyományos" produkciókat igyekeztek beválogatni.

Az igazgató szerint lehetőséget szerettek volna adni fiatal alkotók némelyikének, hogy megmutatkozzanak. Közülük Leta Popescu két előadását hangsúlyozta különösen, a KÁMSZ-szal készült Lát(hatatlan) címűt, illetve a Reactorban rendezett (In)Korrekt címűt. Mindekét előadás egy trilógia része, amelynek sajnos a harmadik részét nem sikerül most bemutatni, mert nincsen róla felvétel.

"Ezzel valamelyest támogatni is szeretnénk, amennyiben a lehetőségeink megengedik, a Reactort, mint igazán kiemelkedő független színházi műhelyt" - mondta az igazgató, aki szerint a független színházak támogatását valamilyen formában mindenképp meg kellene oldani.

Ezen kívül a kolozsvári Mendel Collective szinte személyre szabott színházi installációja gazdagítja a programot. A Cătălin Bocîrnea koncepciója szerint készült "előadásban" egy-egy néző találkozik színészekkel. Az eredetileg Tranzit házba tervezett programot is online fogják megtartani.

Az OFF szekcióban Declan Donnellan tart online mesterkurzust fiatal rendezőknek a Téli rege kapcsán. Ugyanakkor nem lesz egy élőben közvetített Loose Neckties Society-koncert is a búcsúbuli helyett, illetve két kiadványt is bemutatnak, egyik az eredetileg tervezett fesztivál katalógusa, míg a másik egy összeállítás a 30 éves Európai Színházi Unióról.

A fesztivál teljes programja itt érhető el.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS