2021. január 21. csütörtökÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ha már elegünk lett a sorozatokból meg a karácsonyi filmekből, akkor itt van egy dokfilmes válogatás

összeállítás 2020. december 26. 10:55, utolsó frissítés: 10:58

Ez nem a hátradőlős, happy endes kategória. Klímaválság, nők helyzete Indiában, mélyszegénység lesz terítéken. És megoldások. Keresések. Tanácsok.


Van, akinek már elege lett a fikcióból, a mézes-mázasra sikeredett karácsonyi hangulatból, vagy jó volna ezeket gondolatébresztő és a valóságot bemutató dokumentumfilmekkel ellensúlyozni. Ahogy általában a filmes termést sem lehet egyetlen szűk szemlével elintézni, mert rengeteg lehetőség adódik különböző típusú topokat fölállítani, úgy a dokumentfilmekesetében sem könnyű kiválogatni párat. Az első szempontunk az elérhetőség volt, ezért az ajánlott egészestés dokfilmek nagy része főként Netflixen meg HBO-n fut. A másik szempont pedig az volt, hogy olyan témákat taglaljanak a filmek készítői, amelyek mindenki számára fontosak. A harmadik pedig az volt, hogy ha estleg lecsekkolnátok máshol is az ajánlott címeket, akkor találjatok róluk kritikát, véleményt a neten. A sorrend sem csökkenő, sem növekvő fontosságban van felállítva, egyszerűen egymás mellé tettük őket. Nem szórakozásra és az üres percek kitöltésére ajánljuk őket, hanem arra, hogy mindenki fölfedezze, a járványon és saját kisebb-nagyobb problémáinkon túl mi mindennel küzdenek világszerte embertársaink. Ja, és nem utolsó szempont volt az, hogy a filmkészítők nagy része úgy állt hozzá a témához, hogy megoldásokat is keresett a bemutatott problémákra.


1. David Attenborough: A Life on Our Planet (Egy élet a bolygónkon)

Ez a film a legszemélyesebb, amit a világ legimádottabb természettudósa valaha kiadott a kezei közül. Nemcsak a bolygónkról szól, hanem saját magáról is. A 94 éves David Attenborough elmeséli életének és a Föld evolúciójának a történetét, miközben gyászolja az elveszett vadont, de azt is elmondja, hogyan képzeli el a jövőt.

Miért érdemes megnézni? Tele vagyunk "doomsday" filmekkel, amelyek lefestik, hogy ki-tudja-mennyi év múlva kihal az emberiség. Itt a szokásos ijesztgetés helyett (mellett, mert azért azt is látni kell, mi lesz, ha nem teszünk semmit), valódi javaslatokkal álltak elő a film készítői. A mi dolgunk csak annyi, hogy miután megnéztük a filmet, az életkörülményeinkhez igazodva válasszunk valamit, amit mi teszünk a bolygóért.

2. The Social Dilemma (Társadalmi dilemma)

Ez a drámai dokumentumfilm a közösségi média veszélyeit járja körül, és maguk a fejlesztők kongatják meg a vészharangot saját találmányaik kapcsán. "Idővel az a téves érzés alakul ki benned, mindenki egyetért veled, mert mindenki a hírvonaladon olyan, mint te. Amint ebbe az állapotba kerülünk, könnyen manipulálhatóvá válunk." – hangzik el a film közepén, és nem is akárkitől: Roger McNamee üzletembertől, aki a Facebook korai éveiben komoly összeget fektetett a vállalatba. De a megszólalók között vannak a Twitter, a Facebook, a Google és Pinterest egykori magas rangú vezetői és fejlesztői is.

Miért érdemes megnézni? Kötelező filmes olvasmány mindenkinek, aki regisztrált bármely közösségi média alkalmazásba. És akinek gyerekei vannak. Ami leginkább elgondolkoztató benne: annak a felismerése például, hogy az információ korából átléptünk a dezinformáció (azaz a félretájékoztatás) korába. Az álhírek hatszor olyan gyorsan terjednek a neten állítólag, mint a valóságon alapulók. A „Google a barátunk” – mondjuk, hisz pillanatok alatt rákereshetünk bármire, ha tájékozódni szeretnénk.De vajon közben tisztában vagyunk azzal, hogy ha én beírok egy kifejezést a keresőbe és te beírod ugyanazt, akkor egészen más találatok jelennek meg a képernyőn?

A Google ugyanis nem egy enciklopédia a polcon, amit, ha fellapozol egy bizonyos kifejezésnél, mondjuk, meg én is utánad ugyanannál, akkor pontosan ugyanazt olvassuk! Nem, a Google ránk igazítja a találatokat. Ezeken a felismeréseken kívül természetesen sorozatban jönnek kisebb-nagyobb wow-hatások.3. Brené Brown: The Call to Courage (Merj bátor lenni)

Tehetséges, okos és végtelenül humoros. Brené Brown a sebezhetőség, a bátorság és a szégyen kutatásában úttörő szerepet játszik a világban. Az előadása, mint ahogyan a személyisége: magával ragadó. A saját életéből nemcsak példákat hoz, hanem a tudomány eredményeit szintén beleszövi a mondanivalójába. Brené Brown humorral vegyes empátiával boncolgatja, mi kell ahhoz, hogy a nélkülözés, félelem és bizonytalanság világában a kényelem helyett a bátorságot válasszuk.

Miért érdemes megnézni?
A legtartalmasabb (és legviccesebb) személyiségfejlesztő filmként jellemzik sokan. Egy utazás önmagunk megismerése felé. Brené Brownt a TED előadásai miatt szeretik nagyon sokan, és rengetegen várták, hogy elérhetővé váljon ez a legújabb előadása is. Igazi segítő tudás, van benne egy rakás okos kis technika az élethez (egyik kedvenc a "picture memory", használjátok, működik).


4. Period. End of sentence. (Ne legyen büntetés)

Indiában, mint a világ számos egyéb országában is, lányok tömegei nem mennek iskolába, amikor megjön a menzeszük, és egy friss tanulmány szerint a lányok 20 százaléka a nehézségek miatt lassanként végleg kikopik az oktatási rendszerből. A menstruáló nő ezen kívül tisztátalannak minősül, olyannyira, hogy a vallást sem gyakorolhatja, nem léphet be a szentélybe, sőt, sok helyen a saját otthonába sem, mert balszerencsét hoz, így ezeken a területeken egyenesen száműzetést jelent ez az időszak. Egy amerikai középiskola támogatásával Delhi külterületére egy új gép érkezik, aminek segítségével az asszonyok elkezdenek tisztasági betéteket készíteni. Ez a betét az első, amely a szegényebbek számára is megfizethető, így azokhoz is eljuthat, akik még soha nem is hallottak a tisztasági betétekről.

Miért nézzük meg? A film társadalmilag érzékenyít, és inspirál. Bemutat egy vakmerő kezdeményezést, amit szó szerint át kellett tolni a bénító szégyenérzeten és a társadalom ellenállásán. És életeket szabadítanak fel.5. Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates (Minden, ami Bill Gates)

Bill Gates a világ egyik legsikeresebb és leggyazdagabb üzletembere, aki ma inkább filantróp tevékenységéről ismert. A minisorozat összesen három részből áll, és kettős idősíkon fut: egyszerre ismerhetjük meg a fiatal Bill Gates-t és a Microsoft első napjait, eközben a jelenben a cégtől visszavonult és a világ jobbá tételén dolgozó Bill humanitárius programjaiba kalauzolnak el az alkotók. Minden rész az emberiség egy-egy problémáját és Bill megoldási törekvéseit dolgozza fel, így az első két óra után biztosan szerencsésnek érezzük magunkat, amiért olyan helyen élünk, ahol van vízöblítéses WC és a gyermekbénulást is legyőzték már. Az utolsó részt a klímaválságnak szentelték. Nem feltétlenül pozitív hangulatban fog a kanapén magunkra hagyni a sorozat, de Bill Gates a tudásvágyával, gondolkodásmódjával és kitartásával mindenkit inspirálhat.

Miért nézzük meg? Először is: ez a film NEM rajongóknak szól. Ha a Netflix nem tűzi ezt a filmet műsorra, eszeme sem jut ilyesmit keresni. De örülök, hogy megnéztem. Eddig kétszer. Kitágítja a világodat, a perspektívádat. A film óta követem Bill Gates-t és a könyvajánlóit az Instán. Az utolsó könyvért, amit ajánlott örökre hálás leszek: egy magyar származású szerző, Edith Eva Éger: A döntés című könyvét az év könyvének nevezte.
6. Kiss the Ground (Becsüld meg a földet)

Az erózió hatalmas probléma a világon. A talajpusztulás oka többek között a szántás és a vegyszeres permetezés, ami megöli a talajban lévő mikróbákat, így a talaj kevesebb vizet tud tárolni és kevesebb növény terem rajta. Szerencsére van megoldás. Szakértők ismertetik a lehetőségeket és elmondják miként válhat a talaj a klímaváltozás ellen vívott harc kulcsfontosságú elemévé.

Miért érdemes megnézni? Ma még radikális gondolatnak számít az, hogy a talaj képes megmenteni a földet. A film azt állítja, hogy a talaj szén-dioxid megkötési kapacitását felhasználó klímaváltoztató terv az egyetlen reális és részletesen kidolgozott terv a föld megmentésére. Viszont ehhez radikális átalakításokra lenne szükség a mezőgazdaságban.7. Brave Blue World (A víz jövője: Megoldások a vízválságra)

A vízválság egyre nagyobb gondot okoz a világon. De mi van, ha már kéznél van a megoldás? A fenntartható vízgazdálkodás jövőjéről szóló dokumentumfilm sorra veszi öt kontinens innovációit az újrahasznosítástól az energiatermelésig és cselekvésre biztat, mert mindenki tehet azért, hogy a jövőben mindenkinek jusson tiszta víz.Miért érdemes megnézni? A problémák megoldás-orientált megközelítése miatt. És ez a film pont ezért szenzációs: telepakolták megoldásokkal. Sokuk nem hagyományos, vagy csak egy adott régióban segít – tény, hogy bármely globális válságra csakis helyi megoldásokkal lehet válaszolni -, de mindegyik sziporkázóan okos és újszerű.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS