2021. március 1. hétfőAlbin
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Filmek, könyvek, mémek és csendes gyilkosságok - 2020 könnyedebb legjei

szerk. 2020. december 31. 12:26, utolsó frissítés: 2021. január 01. 11:27

Igazi színház és fesztiválok helyett online előadásokat kaptunk, meg Netflixet orrvérzésig, de legalább a mémgyároknak kedvezett az év.


Mikor voltak utoljára moziban? Vagy színházban, koncerten, kiállításon? Fesztiválon? Egyszóval mondanunk sem kell, hogy mindazok a legek, amelyeket az elmúlt években meg szoktunk írni, elmaradtak, átalakultak. Bár mindenféle szurrogátumokkal próbálták pótolni számunkra a művészeti aktust, nem mondhatni, hogy az online mozifilm premiereken kívül valamelyik nagyon bejött volna nekünk, bár voltak egészen jó próbálkozások. A Drezdai Szimfonikus Zenekar például tömbháztetőn koncertezett, Camille Thomas francia-belga csellista pedig párizsi háztetőkön muzsikált, hogy örömet szerezzen a bezártságban élőknek. A pótperformanszok azonban nem helyettesíthetik az igaziakat, így nem választottuk ki sem legjobb színházi előadást, sem az év legmenőbb fesztiválját. De vannak más meglepetéseink ezek helyett, hiszen megtaláltuk az év népművészeti vagy összművészeti megnyilvánulását, sőt a leggagyibb találmányra is találtunk jelentkezőt az utolsó pillanatban.

Az előadóművészetek abszurd helyzetéről remek humorú videóklippet készített a Moldova Köztársaságban nagy népszerűségnek örvendő Dora Show. Igaz, hogy vájtfülű román tudásra van szüksége annak, akik megnézi a klippet, de talán az angol felirat segít. Kezdjük akkor egy kis nevetéssel:Az év partiarcai: Ludovic Orban és Pásztor Sándor


Azt hiszik, hogy csak mi szenvedtünk a bezártságtól? Csak nekünk volt nehéz a kanapét és laptopunk billentyűzetét nyomni? A honatyák is nehezen bírták.

Miközben mindenki azzal szenvedett, hogy valahogy betartsa a kormány által a járvány megfékezésre hozott intézkedéseket, az akkor még miniszterelnök Ludovic Orban néhány kollégájával egy kormányirodában maszkok nélkül alkoholos italokat fogyasztott, illetve dohányozott. Állítólag Orban szülinapját ünnepelték. Az eset miatt 3000 lejes bírságot kapott az exminiszterelnök.Pásztor Sándor, a Bihar Megye Tanács áprilisban még regnáló elnöke egy Nagyvárad melletti tónál állt meg horgászni a szükségállapot ideje alatt, amivel megszegte az akkor érvényben lévő kijárási korlátozásokra vonatkozó szabályokat. A helyszínre kiérkező rendőrség akkor 5000 lejre bírságolta meg a tanácselnököt, aki elismerte, hogy hibázott, és azóta már visszavonult, persze nem feltétlenül az eset miatt.

Az év műfaja: a mese

Nem csak azért, mert idén két választást is tartottak nálunk, amiben a politikusaink fantáziája igencsak meglódul, hanem azért is, mert egy addig kevésbé ismert mesekönyv ledarálásával - mondván "homoszexuális propaganda" - Dúró Dóra olyan lavinát indított el, amire talán még ő sem számított. A Meseország mindenkié Dúró akciója nélkül valószínűleg soha nem vezette volna a könyveladási listákat, nem twittelt volna róla Gandalf (vagyis na, Ian McKellen), és lehet, hogy nem változtatták volna meg ilyen gyorsan kilencedszer is Magyarország alkotmányát, amivel lényegében ellehetetlenítették az örökbefogadást. Azóta már a Plakátmagányon is megjelent néhány mese a darálóba.

Az év könyve: Sosemvolt Cigányország. Szegkovács cigány történetek

Régi-új könyv lett az első számú kedvencünk idén, bár még néhány említésre kerül a kategóriában. Az először 1958-ban megjelent kötet, Bartos Tibor archaikus cigány meséket tartalmazó gyűjtése most a Bookartnál jelent meg, Hajdú-Farkas Zoltán írt hozzá utószót, az illusztrációk Kállai András munkái. A hihetetlen erős metaforáktól feszülő mesék úgy hozzák az olvasó elé a cigány kultúrát, hogy lehetetlen félrepillantani. Nekünk, gádzsóknak is szólnak a történetek. „Madarakból lettünk azzá, amik vagyunk — cigányok. Mindünknek szárnya volt, már az akkoriaknak, és nem butival csordással kerestük meg a betevő falatot, csak szálltunk, mint a többi madár, s azt ettük, amit a többi” – kezdődik az egyik eredetmonda, amelyet éppen egy puro rom mesél. A történet vége édeskeserű, elvesztették a cigányok a szárnyaikat, nem tudnak már repülni, de a szabadságról nem mondanak le. „Madarak vagyunk még most is. Ha völgybe vertünk sátrat, fel a hegyre kívánkozunk, s ha fönn állunk leghegyin a hegynek, le a völgybe szállnánk. Csak ám nekünk lábon kell jutni odáig. Azért nem is élünk mink túnyán, kuporgatósan, mert mink egy szép napon madárnak visszaváltozunk.”

Az erdélyi roma közösség realitását mi is folyamatosan tematizáljuk. Megírtuk, hogy továbbra is a roma közösség a romániai társadalom legkirekesztettebb része, társadalomkutatók támasztották alá, hogy az erdélyi magyar közösség sem fogadja be a romákat. Megírtuk a székelyföldi romatelepek helyzetét is, de interjút készítettünk Core Mariával, aki a Mentsétek meg Románia Szövetség részéről képviselte volna a romák érdekeit a Hargita megyei tanácsban, azonban a párt egyetlen helyet sem tudott megszerezni a 31-ből. Arról is szó volt, hogy a világjárvány kellős közepén sok olyan roma közösség van, ahol dönteni kell az ivóvíz és a kézmosás között. A mesék elemelnek ezekből a hétköznapokból, megmutatják ennek a kultúrának azt a hihetetlenül sokrétű szépségét, amelyet értékként kellene őriznünk magunknak is. Ha az év irodalmi műfaja a mese lett, akkor az év könyve címét mindenképpen a Sosemvolt Cigányország érdemli meg.

Az év könyveiAz év könyvei


De ha további nagy hatású címeket ér felsorolni, akkor Tompa Andrea Haza című regénye egy must have, főként nekünk, erdélyi magyaroknak, akiknek több hazánk is van, de egyik sem a mienk úgy igazából. Elmenni könnyű, megérkezni nehéz, de hazatérni lehetséges egyáltalán? A Tompa-regény főhőse is sok utazás, sok új világ megismerése után az új otthonából haza indul, hogy megválaszolja a kérdést, hol a haza? De hol a haza, és hol van az otthon? Az az otthon, amit évtizedek alatt épített fel az ember felnőtt élete során, vagy ahol megszületett, ahonnan eljött, amit talán mégsem hagyott maga mögött egészen? Interjúnkat a szerzővel itt olvashatják.

Ha már van kettő, akkor legyen egy harmadik is, mert Selyem Zsuzsa novelláskötete, Az első világvége, amit együtt töltöttünk nem maradhat ki képből. A könyv fedőlapján egy magányos pingvint látunk egy olvadó jégtáblán: az üzenet nyilvánvaló, ez a szegény pingvin nem együtt, hanem egyedül tölti világvégét. Egyben tuti biztosak lehetünk: mi, emberek tehetünk a pingvinek szorult helyzetéről, mert, ahogy Selyem Zsuzsa fogalmaz, klímabűnözők vagyunk. Sőt a klímaapokalipszis megérkezett, benne vagyunk, ergo valóban együtt töltjük a világvégét. Az első világvége, amit együtt töltöttünk olyan, akár egy fanyar iróniával megírt túlélési kézikönyv: megpróbál úgy vigasztalni, hogy ne hazudjon.

Az év viselete: a maszk

Amikor április közepén megírtuk, hogy a maszk nem csak egy rongydarab, ami megvédi az arcunkat, még jóformán lasszóval kellett keresnünk a hazai gyártókat, akik egyedi maszkot készítenek. Na azóta minden gyökeresen megváltozott, nagyjából mindenkinek van otthon néhány, és a maszkra is már leginkább úgy tekintünk, mint egy trendi ruhadarabra, ami véd a fertőzésekkel szemben.

Lady Gaga, igazi divatikonhoz méltóan, nem lépett bármilyen maszkkal a közönség elé. És igazi influenszerként a maszkját hívta segítségül ahhoz, hogy szavazásra buzdítsa az amerikaiakat. (Fotók forrása: Facebook)Lady Gaga, igazi divatikonhoz méltóan, nem lépett bármilyen maszkkal a közönség elé. És igazi influenszerként a maszkját hívta segítségül ahhoz, hogy szavazásra buzdítsa az amerikaiakat. (Fotók forrása: Facebook)Az év álarcos gyilkossága

A tavaszi első hullám után megveregettük gondolatban a vállunk és véget nem érő elemzések szóltak arról, hogy mennyire lecsökkent a káros gázkibocsátások mértéke, hogy megértettük a tömegturizmus veszélyeit, már-már láttuk is az új paradicsomi állapotokat, amikor mindenki csak rollerrel és biciklivel közlekedik, csak őstermelőktől vásárol tudatosan, és falura költözik, hogy közelebb legyen a természet lágy öléhez. Mi is gyorsan leteszteltük az év járművét, mert alapjában véve mindent szeretünk, ami zöld:Ez egy pillanat volt csupán, mert utána megérkeztek a kijózanító felvételek és statisztikák az eldobott maszkok és műanyag kesztyűk mennyiségéről. Erről már júliusban is írtunk, de év vége felé sem lett jobb az eredmény, mert a vírustól való félelemtől még több műanyagba csomagoltuk élelmiszereinket. A legfrissebb becslések szerint 52 milliárd maszkot használtunk el, és ennek minimum 3 százaléka a tengerekben végzi.

De nemcsak erre vonatkozik az álarcos gyilkosság kifejezés, hanem arra is, hogy Dániában 15 millió nyérc kiirtásáról döntöttek, attól félvén, hogy a vírushordozó kisállatokról ismét visszaugrik a kórokozó az emberre. A tömeggyilkosság nem maradt büntetlenül, a hatóságok nem tudták megoldani a leölt állatok teljes eltakarítását. A mintegy 47 ezer tonnányi tetemből 10 ezer 400 tonna nyérctetemet tömegsírokba tettek, a csupán két méter mély gödrökben egymásra borított tetemek egy része szó szerint kibújt a föld alól. A bomlás során gázok keletkeztek, ezáltal a tetemek térfogata is megnőtt, s így a felszínre jöttek.

Teherautókon szállítják el a farmokról a nyérc tetemeket. © Ole Jensen/Getty Images News/Getty ImagesTeherautókon szállítják el a farmokról a nyérc tetemeket. © Ole Jensen/Getty Images News/Getty Images


További 14 ezer tonnát dolgoztak fel szőrmeüzemekben, kétezer tonnát elhamvasztottak, további 300 tonna pedig mélyfagyasztókban várja a hamvasztást. Összesen 26 ezer 700 tonna nyérctetemet „oldottak meg”, Rasmus Prehn mezőgazdasági miniszter pedig elismerte: nem tudják, mi lett a maradék 4700 tonnával. Az állatok-vírus-ember kapcsolata eddig sem volt egyszerű, és ezután sem lesz az, megírtuk, hogy a klímapokalpiszis az egyik kiváltó oka ennek a járványnak, és biológus magyarázta el azt, hogy hogyan ugrik át a vírus az állatról az emberre.

Az év sorozata: a netflixes sorozat

Persze, lehetne választani, ha nagyon muszáj, de igazából egyiktől sem volt annyira meghatározó, mint az, hogy a járvánnyal visszavonhatatlanul Netflix előfizetők lettünk. Elég csak megnézni a Google statisztikáit, hogy milyen filmek iránt érdeklődtünk idén, szinte az összes kapcsolódik valamilyen formában a Netfilxhez. The Queen’s Gambit, Ratched, Unorthodox, Emily in Paris, The Last Dance. Csak így kapásból. És ezek csak az ideiek, mert akkor a The Crown sokat emlegetett negyedik évadát vagy a Better Call Saul egészen remek ötödik évadát nem is említettük, amelyek szintén idén jöttek ki.Az év filmje: Colectiv

A nemzetközi fesztiválokat és a hazai mozikat is meghódította a Colectiv klub tragédiája utáni időszakot feldolgozó film. Természetesen már a film megnézése előtt is tudjuk, hogy mire számíthatunk: egy olyan tragédia következményeinek bemutatására, amely többszörösen rázta meg az országot. A Colectiv klubban ugyanis nemcsak az volt a tragédia, hogy korrupt módon szereztek működési engedélyt, és ennek következtében több tucatnyian meghaltak egy tűzvészben, hanem hogy utána a sérültek meg abba haltak bele, hogy a kórházi fertőtlenítőt szállító HexiPharma vállalat tízszeresére hígította a szereket, amelyek így hatástalanok voltak a kórokozókkal szemben. A filmről megírtuk, hogy szerintünk miért volna kötelező minden diáknak megnéznie. Azon túl azonban, hogy egy egész társadalmat traumatizáló eseménysorozatot bemutató alkotásról van szó, felhívja a figyelmet az újságíró szerepére is a társadalomban. Ha Cătălin Tolontan, a Gazeta Sporturilor újságírója nem megy utána a HexiPharma történetének, talán ma sem tudnánk felmérni, hogy a Colectiv tragédiát teljes mértékben a velejéig korrupt politikai rendszer okozta.Az egyenes gerinc kategória nyertesei

Magyarország piacvezető lapjának, az Indexnek a szerkesztőségét gazdasági okokra hivatkozva akarták feldarabolni. Talán egy normális helyzetben ezen nem is szisszent volna fel a közélet, azonban Magyarország sajtószabadságának egyik utolsó, de legnagyobb bástyája volt az Index, aminek ekkor kezdődött el a haláltánca. A szerkesztőség ilyen helyzetre tartogatta a függetlenségi barométerét, amit ekkor veszélyeztetett fokozatra állított át. Közleményeikben külső befolyásról beszéltek és tiltakoztak a főszerkesztő által az igazgatótanácsban, szerkesztőségileg a nyilvánosság előtt. Hogy aztán a hatalom képviselője, Bodolai László az Index Zrt. vezérigazgatója egy külső helyszínen azt az ajánlatot tegye az akkori főszerkesztőnek, Dull Szabolcsnak, hogy amennyiben a hallgatást választják, lesz pénz, paripa, fegyver. Ellenkező esetben viszont bizalmatlansági okok miatt Dull munkaszerződése felbomlik. Bodolai természetesnek vette, hogy a megalkuvás lehetséges opció Dull számára, és így csendben kivéreztethetik az Indexet. A főszerkesztő azonban, mint a menesztését követően készített interjúnkból is kiderült, nem kért abból, amire sokan alig várnak igent mondani. Az Indexesek szinte egy emberként álltak fel és távoztak. Inkább az ejtőernyő nélküli kiugrást választották a teljes bizonytalanságba, mintsem egy olyan szerkesztőséget, ahol beleszólnak a szerkesztőség összetételébe és a tartalmaikba. Sokan kételkedtek bennük, sokan reménykedtek, hogy sikerülhet. A hatalmas érdeklődésnek és az összetartó csapatnak köszönhetően sikerült: létrehozták a Telexet, amelyet már a kezdetekkor több, mint 29 ezren támogattak, ahhoz hogy el tudjon indulni. Persze az Index.hu így is működik tovább, a kis cégekhez való kiszervezés azonban valamiért már nem is olyan fontos...


Az év felfedezése: a ZOOM

Idén márciusig néhány rendszeresen távmunkában dolgozón kívül valószínűleg alig ismerték a ZOOM szoftvert, ami lehetőséget teremt, hogy egyszerre többen kapcsolódjanak egy megbeszélésbe, bár valószínűleg ezt nem kell már részletesen magyarázni. 2013-ban adták ki az első változatát és tavaly decemberben valahol napi 10 millió felhasználónál járt. A világjárvány kitörése után idén márciusban volt olyan nap, amikor 2,1 millió ember töltötte le az alkalmazást. Áprilisban a napi felhasználóinak a száma elérte a 300 milliót. Az év végére pedig már az is egyértelmű, hogy a ZOOM nem csak egyszerűen az offline események helyettesítője lehet, hanem a járvány elteltével is megmaradhat, mert olyan lehetőséget mutatott meg, amire korábban nem nagyon gondoltunk.
(Elég csak a választási kerekasztalunkat említeni, ahol három különböző városból voltak megszólalók.)

A futottak még kategóriában mindenképp meg kell említenünk a Google Classroom szolgáltatását, ami nálunk például a legfelkapotabb keresőkifejezés volt.


Az év népművészeti alkotása(i): WC-papír alkotások

A kilátástalannak és végeláthatatlannak tűnő járvány beköszönte egyfajta világvége hangulattal járt, amire csak ráerősített, hogy a hirtelen jött leállás és a karantén bevezetése, ami mindenkit (na jó, szinte mindenkit) arra sarkalt, hogy raktározzon be az esetleges nehezebb időkre. Talán még emlékeztek, hogy volt pillanat, amikor alig lehetett fertőtlenítőt, élesztőt és vécépapírt kapni. Bár volt kalkulátor is arra, hogy mennyi papírra van szükségünk, de a jellemzően meggondolatlanul felvásárolt vécépapír mennyiség előbb-utóbb megihlette a lakásába bezárt embert, színes eredménnyel:

Az év kajája: a kovászos házikenyér

Azzal, hogy bezárták az éttermeket (és gyakorlatilag mindent), sokan újra felfedezték a maguknak a konyhát, majd szembesültek vele, hogyha nem mennek ki a házból, akkor igencsak hamar elfogy a kenyér, amit máskor szinte észrevétlenül tudtak pótolni. Innen már csak egy lépés volt, hogy mindenki élesztőre vadásszon, de még inkább kovászt etessen, és eljöjjön az otthoni kézműves kenyerek kora. Szinte csak mellékes, de ha megnézzük a Google idei globális keresési statisztikáit, azt látjuk, hogy a receptek között hat olyan is van, ami valamilyen formában köthető a kenyérhez, vagy helyettesíti azt: kezdve a pizzától egészen naanig.
A futott még kategóriában a nagyon egészségesnek tartott banánkenyér és a babka is ott következik.Az év csapnivaló "találmánya"

A Hundub nevű közösségi oldallal egyáltalán nem az a baj, hogy magyar. A gond az, hogy amatőrségével és igénytelenségével magával húzza a gagyi kategóriába a “magyar termék” fogalmát – abban az országban, ahol hamarabb volt egy, a maga korában kreatív és modern iWiW-ünk, mint hogy Mark Zuckerberg egyáltalán beiratkozott volna egyetemre. A Hundub nevű, magyar alapítású közösségi oldal indulásáról december 10-én halottunk, ám nem tartottuk szóra érdemesnek, ezért nem mélyedtünk el benne, nem írtunk róla. Ígérjük, hogy 2021-ben megnézzük, és beszámolunk róla.Az év legolvasottabb Transindex írása

Sokat elárul erről az évről, hogy mi volt az, amire a legtöbben kattintottak az idén: Egy szakorvos tanácsa: hogyan ne hurcold a vírust a ruhádon, cipődön? És miért problémás a kesztyű? Nem kevesebben, mint 390 ezren nézték meg ezt a hírt, ami arról szólt, hogyan kerülhetjük el a vírust. Azóta szerencsére kiderült, hogy mégsem olyan könnyű tárgyakról is elkapni és inkább emberről emberre terjed, vagyis ha maszkot viselünk, betartjuk a távolságot és kezet mosunk, már épp eleget tettünk.

Az év tanulsága?


Talán az, hogy látszólag jelentéktelen dolgok is nagyon fontossá válhatnak, mások meg teljesen leértékelődhetnek? Ezt a nagy bölcsességet épp pizsamás szilveszterre készülődve fogalmazzuk meg, hisz a gyülekezési tilalom miatt gyapjúzokniban, mackónadrágban és egy bögre forró csokival várjuk 2021-et. Nyújtsa fel a kezét az, akinél az alábbi ábra nem tükrözi a dolgok alakulását:Nyitókép: A Dora Show Facebook-oldala

A TRANSINDEX LEGJEI

» 2004 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2005 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2006 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2007 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2008 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2009 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2010 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2011 legjei a leghitelesebb forrásból

» 2012 legjei a leghitelesebb forrásból

» 2013 legjei a leghitelesebb gazdasági forrásból

» 2013 legjei a leghitelesebb forrásból - könnyű kategória

» 2013 legjei a leghitelesebb forrásból - súlyos kategória

» 2014 legjei a leghitelesebb gazdasági forrásból

» TOTB-legek: 10 környezetvédelmi téma, amitől nem tudunk szabadulni

» 2014 legjei a leghitelesebb forrásból - súlyos kategória

» A legek, amitől könnyű volt 2014

» Transindex Awards: 2015 legjei a leghitelesebb forrásból

» 2016 legjei a Transindex szerint: minden, ami könnyű

» 2016 legjei a Transindex szerint: súlyos év volt

» Sportlegek – miattuk marad emlékezetes 2017

» Ezek voltak 2017 legjei a Transindex szerint

» 2017 legjei a Transindex szerint: könnyű kategória

» Ezek voltak 2017 legjei a Pénzcsinálók szerint

» 2018 legjei a Transindex szerint: minden, amitől egy kicsit könnyebb volt az idén

» 2018 legjei a Transindex szerint: a lejjebben a határ a csillagos ég

» Sportlegek: a Lelátó 2018-as erdélyi válogatottja

» Ezek voltak az év legjei 2018-ban a Pénzcsinálók szerint

» 2019 legjei a Transindex szerint: mire fogunk emlékezni az idei évből?

» Ezek voltak 2020 legjei a Transindex szerint – nehézsúlyú kategória

» Visszatekintünk 2020-ra: íme 5+1 „leg” a sport világából

» Ezek voltak 2020 gazdasági legjei a Pénzcsinálók szerint

» Filmek, könyvek, mémek és csendes gyilkosságok - 2020 könnyedebb legjei

további közviták »

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS