2021. május 12. szerdaPongrác
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Amit nem lehet kimondani, Mundruczó megmutatja új filmjében

Csog Brigitta 2021. január 13. 15:05, utolsó frissítés: 15:05

Páratlan empátiával mutatja be Mundruczó Kornél Marthanak a történetét, aki az otthonszülést választja, azonban csecsemője mindössze pár percig marad életben. A gyászoló nő élete szilánkokra hullik szét.


Nehéz, ha nem lehetetlen, felfogni azt, hogy milyen az egyik legszorosabb emberi kapcsolatot mindössze néhány perc alatt átélni és egyben elveszíteni. Ebből adódik a kérdés, hogy hogyan érezz együtt, ha nem tudod miben áll a részvét, amit olyan nagylelkűen magadra vennél. Ezt a kérdéskört már szinte túlfeszíti Mundruczó Kornél Pieces of a woman című filmjében.

A magyar rendező első külföldi gyártású, teljesen angol nyelvű produkciója a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában került bemutatásra, nem kisebb személlyel a produceri „székben”, mint Martin Scorsese. Mundruczó Kornél elismert alkotó mind színházi, mind pedig filmes berkekben. Több játékfilmet tudhat már maga mögött, mint például a Fehér isten vagy a Delta, mely alkotások értékét számos szakmai díj is emeli. Alkotótársa, és a mű szerzője Wéber Kata, már megszokott arc a rendező mellett, ezúttal egy zsidó származású magyar lányt és annak történetét meséli el, azáltal, hogy hogyan dolgoz fel egy elképzelhetetlen tragédiát. Az alkotópáros azonos című darabját a TR Warszawa színházban mutatták be 2018-ban.Az in medias res kezdésből egy fiatal pár Martha (Vanessa Kirby) és Sean (Shia LaBeouf) kapcsolata rajzolódik ki, amint első gyerekük születésére készülnek. Mindössze hat és fél perc után egy majd fél órás vágatlan otthonszülés jelentben találja magát a néző, hol kényelmetlenül ráncolva szemöldökét zavarában, hol a zene által áttranszponálva egy nyugodtabb környezetbe. A tragédiában csúcsosodó jelenet után „elkezdődik” a film, beúszik a cím a képernyőre és innentől egy év telik a szereplők életében, amiből a néző tizenkét napot láthat. Jogos lenne azt gondolni, hogy ilyen intenzív kezdés után a néző elunja a hétköznapi jeleneteket. Ugyanakkor figyelembe kell vennünk a film szerkezete és a főszereplő lelki rezdüléseinek párhuzamát. Nem magát a tragédiát nehéz megfogni és elmesélni, sokkal inkább a feldolgozás folyamatát.


A film számos ponton nyomasztóvá válik. Martha néma, mégis húsbavágó üvöltéseit áthallja a néző folyamatosan elhomályosult tekintetén keresztül. Nem véletlenül kapta a Velencei Filmfesztiválon a legjobb női szereplőnek járó díjat. Az édesanyját alakító Ellen Burstyn lányával és önmagával való vívódása, amelybe a múlt sérelmeit feldolgozni nem tudó anya képét elegyíti, szintén emeli a film erényeit. A jelen brutalitását sokszor nem az utcán, hanem az otthonokban találjuk. Erre is felhívja a figyelmet a gyásszal megbirkózni nem képes partner, Sean alakján keresztül. Amióta tavaly szeptemberben a filmet bemutatták, már egészen hátborzongató módon válik valóságossá Shia, egyébként nagyszerű játéka, hiszen ma már bántalmazási ügyének perspektívájából (is) látjuk.

Furcsa érzés az Oscar jelölésre is rebesgetett filmet végignézve nem tudni, hogy mihez kezdjünk az érzésekkel, amiket előhív. Nem könnyed kikapcsolódást ígér a film, de nem is tanítani akar. Az apróságokban rejlő elengedhetetlenül fontos részletekre fókuszál, mint az almák Martha esetében. De főként reflektorba helyez. Olyasmit, amiről nem tudjuk hogyan beszéljünk, és amit nem mind úgy értünk, mint egyesek.

Nyitókép: Vanessa Kirby a Pieces Of A Woman című filmben – Fotó: Benjamin Loeb / Netflix

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS