2021. július 29. csütörtökMárta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kukába az unalmas Jókaival? Éljen Rejtő? Szavazz a házi olvasmányokra!

2021. március 03. 12:08, utolsó frissítés: 15:20

Most te is véleményt nyilváníthatsz, hogy mit kellene olvasni az iskolában, vagy éppen mit kellene mindenképp elkerülni a gyerekek érdekében.


Tóth Krisztina kijelentése, illetve a magyarországi új érettségi vizsgamodellek és kötelezők kapcsán ismét fellángolt a vita, hogy milyen kötelező házi olvasmányokat kellene olvassanak a diákok. Termesztésen ebben a kérdésben mindenkinek határozott véleménye van, részben a saját tapasztalatai, részben a saját és a környezetében élő gyerekek olvasási szokásait látva.

A kérdésben mi nem fogunk igazságot tenni, helyette összeraktunk két szavazógépet, amivel mindenki "elmondhatja", hogy mit szeretne a házi olvasmányok között látni. Két listát állítottunk össze: egyet az általános iskolásoknak, illetve egyet a középiskolásoknak. Csak magyar szerzők művei szerepelnek a listában, egy nemzetközi válogatást is belevinni már egyszerűen túl sok lett volna.

Inspirációként nem csak a romániai iskolák javaslatait vettük figyelembe, hanem a magyarországi kötelezőket is megnéztük. Romániában egyébként sincsenek olyan értelemben vett kötelezők, hogy az adott művet vagy szerzőt mindenkinek tudnia kell, helyette a magyartanárok eldönthetik, hogy azt a műfajt vagy stílusirányzatot milyen szerzők által tanítják meg. Forrásként a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium, a kolozsvári Sigismund Toduță Zenei Főgimnázium javaslatait használtuk, de hozzászólásban mindenki elmondhatja akár a maga javaslatát is.

Ugyanakkor ezek nem egy szokványos szavazógép, mert nem csak arra lehet voksolni, hogy mit látnál szívesen, hanem arra is, hogy mit kerülnél el messziről: ezzel pedig aktívan alakíthatod a sorrendet. (Az új sorrend az oldal újratöltése után lesz látható.)


Házi olvasmányokról szóló, Száz év vagány címet viselő videósorozatunkat, amelyben erdélyi írókat, költőket és slammereket kérdeztünk a kedvenceikről, itt nézhetitek meg.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS