2021. április 17. szombatRudolf
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Se szerződés, se lehetőség: hová költözik át a nagyváradi magyar színház stúdiója?

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2021. március 24. 17:00, utolsó frissítés: 2021. március 25. 09:38

Pár nap múlva kiköltözik a Sonnenfeld-palotából a Szigligeti Színház stúdiója, az viszont még koránt sincs eldöntve, hogy hová.


Megnyugtató és hosszú távú megoldás azóta sem született a problémánkra – tudtuk meg Biró Árpádtól, a Szigligeti Színház kommunikációs felelősétől, akivel korábban azért készítettünk interjút, mert az RMDSZ által létrehozott Iskola Alapítvány felújítást, bontást és átalakítást tervez a nagyváradi Sonnenfeld-palotában, hogy létrehozza a Magyar Házat, az átalakítási munkálatok megkezdése miatt viszont nem hosszabbította meg a palotában termet bérlők szerződését, köztük a Szigligeti Stúdióét sem.

Arról, hogy mi lesz, mi nem lesz ezután a Sonnenfeld-palotában, helyszíni riportban számoltunk be, viszont a témához visszatérve most arról kérdeztük a Szigligeti Színházat, hogy a március végi kiköltözéssel hogy állnak, a bő két éves felújítási időszakra, amely alatt a stúdiót ki kell költöztessék az ingatlanból, kaptak-e már termet, illetve oldotta-e a bizonytalanságot a Sonnenfeld-palotát birtokló Iskola Alapítvány kuratóriumi elnökének, Nagy Zoltánnak a válasza?

Utóbbira azt a rövid választ kaptuk, hogy ameddig az Alapítvány nem ad írásos szerződést, amiben konkrétan elmondják, hogy a Szigligeti Színház mit tarthat meg az általa bérelt termekből és ingatlanrészből, addig tervezni se tudnak. Biró Árpád szerint ugyanis egy állami intézményben dokumentumokra van szükség, nem pedig ígéretekre. Ebben az esetben viszont semmi sincs írásban rögzítve, sajtónyilatkozatokra pedig nem lehet terveket szőni.

Ez pedig arra enged következtetni, hogy biztosak csak két év múlva lesznek a Nagy Zoltán által megígért ingatlanrészben, amikor az újbóli felújítás után megkapják a kulcsot és a szerződést is.
Mint a kommunikációs felelőstől megtudtuk, a két éves időszakra való kilátás sem kevésbé megnyugtató, hosszú távú megoldás ugyanis pár nappal a kiköltözés előtt még mindig nem született a problémára.

Sok olyan termet megnéztek, ami szóba jöhetett, egyelőre viszont csak próbatermet találtak – a Nagyváradi Városi Múzeum (Muzeul Orașului Oradea) jóvoltából – a nagyváradi várban. Fél évre kapták kézhez, méghozzá ingyen, a baj csak az a teremmel, hogy főleg a táncosaik fogják tudni használni, mert boltíves és ezért a színházi társulatok nem tudnak díszletet építeni benne. Táncpróbákat, és esetleg olvasópróbákat azonban lehet tartani.

Ezen kívül még van egy tér, amire számítanak, ennek igénybe vétele viszont még tárgyalás alatt áll, ezért konkrétumot még nem árulnak el róla a színházasok. Mielőtt ugyanis szerződést kötnek előbb fel szeretnék mérni saját lehetőségeiket is. Hisz ezt a helyszínt is csak próbára és felolvasó színházi eseményekre tudnák használni. Olyan előadóteret, mint ami a Sonnenfel-palotában berendezett Szigligeti Stúdióban található, azóta se találtak.

Biró Árpád szerint nincsenek is a városban ilyen terek. A Sonnenfeld-palotában kialakítottat is egy hosszas keresgélés előzte meg, de már akkor is nyilvánvalóvá vált számukra, hogy előadásokra alkalmas termekkel nem igazán rendelkezik Nagyvárad.

Érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy a 2020/2021-es évadban több stúdió bemutatójuk nem lesz. A Szigligeti Stúdió már bemutatott előadásait, mint a Tigrist vagy Az ember tragédiáját, át fogják költöztetni az Árkádia Színházba, ahol (a román társulat mellett) a bábszínház próbál (és akiknek így a játékideje csökken).

A nagytermet és az Árkádia színpadot ugyanis a Szigligeti közösen használja a román színházzal. A két teremre összesen 6 társulat jut jelenleg, akiknek kompromisszumot kell kötnie.

„A Szigligeti Stúdió abban segített, hogy mozgásteret biztosított. Ki tudtunk oda menteni elődadásokat, amiket kompromisszum nélkül tudtunk játszani. Az Árkádia Színházban is kompromisszumot kell kötnünk, és ez a kompromisszum mindig valaminek a rovására megy. Ebben az esetben a Lilliput Társulat kárára, mert nem tudnak így ők sem annyit próbálni és játszani, mint eddig” – hangsúlyozta Biró.

Milyen egyéb lehetőségek állnának rendelkezésre és mi a baj velük?

A Transylvania Mozi közvetlenül a színház szomszédságában van, ezt viszont már évek óta próbálják felújítani. Ha sikerül, akkor a Szigligeti Színház és a Maria Királyné Színház közös használatú kamaraterme lesz itt. Mivel azonban a városháza újítja fel, ezért Biró szerint nem biztosak abban, hogy milyen lehetőségeik lesznek a használatára, ha egyszer elkészül. (Helyi portál értesülései szerint júniusban fejezik majd be – szerk. megj.)

Egy másik előadótermet a Saspalotában található Szabadság mozi jelentené, de mivel műemlékről van szó, és a városházához tartozik, nem tudni, hogy mit terveznek vele, egyelőre üresen áll. Biró szerint állítólag fel fogják újítani valamikor, de hogy milyen céllal, az nem ismert.

A harmadik lehetőség a város kultúrháza lehetett volna, de nem lehet benne előadásokat tartani, ezen kívül túl kicsi és maximum pódiumműsorokat lehetne benne tartani. Ott próbál jelenleg a Maria Királyné Színház.

A Szigligeti korábban a szakszervezetek házának nagyszínpadát használta, viszont úgy vélik, a tér le van lakva, az akusztikája rossz, hideg és a színpad felújításra szorul, így az ára nem felel meg a valósággal.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS