2021. április 17. szombatRudolf
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Példátlan helyzetben vannak, segítenünk kell a kisebbségi színházakon! - interjú Laczikó Enikő államtitkárral

Vig Emese 2021. április 01. 17:32, utolsó frissítés: 2021. április 08. 14:41

A járvány kezdte óta egyre jobban ellehetetlenül a színházak, független társulatok léte. Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala a színházi világnap alkalmából felmérést indított el, hogy feltérképezzék a helyzetet.


A járványidőszak alatt a kulturális intézmények kénytelenek voltak bezárni kapuikat. A színházakban elmaradtak a próbák, az előadások és a bemutatók. A legtöbb színház úgy próbálta életben tartani kapcsolatát a közönségével, hogy online előadásokat közvetített. Sokan örülhettünk annak, hogy néhány évvel ezelőtti sikeres rendezéseket, amelyek már nem voltak repertoáron ezúttal felvételről nézhettünk újra. Ám színházaknak és közönségnek is egyre jobban hiányzik az élő találkozás lehetősége.

Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI) a színházi világnap kapcsán indított el egy projektet, amelyben fel szeretnék mérni, hogy mi az, amire szükségük van a kisebbségi társulatoknak. Laczikó Enikő államtitkárt kerestük meg, hogy elmondja, mi a célja a hivatalnak ezzel a felméréssel, és miért vállaltak szerepet abban, hogy feltérképezzék a kisebbségi színtársulatok helyzetét.

Egyik fő tevékenységünk tulajdonképpen azoknak a kulturális tevékenységeknek a támogatása, amelyek hozzájárulnak az identitás kifejezésre juttatásához. Ilyen értelemben állandó partnerei vagyunk a kisebbségi színházaknak, akik évente pályáznak különböző projektekkel az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalánál” – fejtette ki Laczikó Enikő. Az államtitkár azt is elmondta, már a tavaly érezhető volt, hogy nagyon nehéz helyzetbe kerültek a színházak: teljesen kiszámíthatatlanná vált a helyzetük, egyik napról a másikra nem lehetett tudni, mikor kell bezárniuk, mikor nyithatnak, mikor próbálhatnak, hogy esetleg új előadással örvendeztessék meg a közönséget. Nagyon sok visszajelzés érkezett arról, hogy számtalan nehézségbe ütköztek.„Mivel most már egyértelmű, hogy továbbra is hasonlóan színházat és közönséget is próbára tevő hetek, hónapok előtt állunk, arra gondoltunk, hogy fel kell mérnünk, hol milyen specifikus helyzet volt, ki milyen konkrét nehézségekkel szembesült, ezeket gyűjtsük össze, készüljön el egy komplex felmérés, amely megmutatható, bemutatható, és ezzel már egy lépéssel közelebb kerülünk ahhoz, hogy ami az idei évad további részét, illetve a következő évadot illeti, konkrét stratégiában gondolkodjunk. A kulturális minisztériumnak is könnyebb dönteni, ha egy részét a munkának már mi, egyfajta közvetítőként elvégezzük” –vázolta fel az alapötletet az államtitkár, hozzátéve, hogy a megkeresést nagyon pozitívan értékelték az intézmények, hisz világossá vált számukra, hogy a DRI, mint partnerintézmény, amivel hosszú évek óta együtt működnek, ezúttal is kiáll mellettük.Arra a kérdésünkre, hogy milyen formában zajlott a felmérés, illetve a válaszok beérkezése után mi történik a továbbiakban Laczikó Enikő kifejtette, hogy 5 kérdést tettek fel minden intézményvezetőnek, amikor a színházi világnap alkalmából megkeresték őket. „Ugyanakkor arra kértük őket, hogy rövid videóüzenetben reagáljanak a jeles napra. Azért akartuk, hogy először személyesen a nézőkhöz szóljanak, hogy érzékenyítsük a közönséget is: ne mi, hivatalként mondjuk el, miért nehéz a színházaknak, hiszen nem mi, hanem ők tudják legjobban, mi fáj nekik. Ezáltal a közönség is megértheti, hogy nemcsak nekik nehéz elviselni azt, hogy nincs színház, hanem a színháznak is nehéz úgy élni, hogy nincs közönség” – mondta Laczikó, hozzátéve, hogy szerinte sikerült elérni a célt ezekkel a személyes hangvételű beszámolókkal, mert mindegyik más, és minden közlés mögött felvillan az illető színház sajátos helyzete.

A színházigazgatóknak, társulatvezetőknek már ezekben a pár mondatos szövegekben is sikerült összefoglalniuk a lényeget, érdemes végignézni őket, hívta fel a figyelmet az államtitkár, aki maga is hatásuk alá került. „Nagyon mély és megható helyszíni tudósítások voltak, amelyben sűrítve ott volt a teljes elmúlt év, apró örömökkel ugyan, de nagyon sok negatívummal is. Legtöbbjük úgy érzi, bár rengeteg tapasztalatot szereztek társulatként, közösségként, és művészi útkeresésben is a járvány időszak alatt, nem tudnak átlépni azon a fájó igazságon, hogy élő közönség nélkül nem színház a színház. Éppen emiatt azt szeretnék, ha kialakulna egy olyan szabályrendszer, amely segít ezen, mert kell lennie egy olyan keretnek, amelyben, ha leszűkítve is, de értelmet nyer ismét a művészi létük” -foglalta össze a videóüzenetek mondanivalóját Laczikó.

Azt is megkérdeztük, hogy összesen hány videót gyűjtöttek össze, illetve a jól ismert erdélyi magyar színházak képviselőin túl kiktől kértek még beszámolót, hogy minél teljesebb képet kapjanak a társulatok problémáiról. „19 üzenet érkezett szerte Erdélyből, a Bánságból, illetve a fővárosban működő kisebbségi színtársulatoktól” - számolt be az etnikumközi hivatal vezetője. Kitért arra is, hogy külön megkérték Demeter András István kulturális államtitkárt is, foglalja össze mondanivalóját, hiszen volt színházigazgatóként, színészként, olyan szakemberként, aki eddig is állandó kapcsolatban volt ezekkel a társulatokkal, pontosan tudja, mivel kellett szembenézniük a színházaknak az elmúlt időszakban, és azt is fel tudja mérni, mi vár rájuk.„Azt már mondanom sem kell, számítunk Demeter András István segítségére, az ő bevonásával próbáljuk érvényesíteni a jelentésünket, amely nemcsak magát a felmérést fogja tartalmazni, nemcsak a jelenlegi helyzetre reflektálunk, hanem lehetséges megoldásokat is javasolunk, mert sokkal könnyebb úgy létrehozni a párbeszédet a színházak és a minisztérium között, hogy már gyakorlati, kézzelfogható a,b,c variánsokról zajlanak a tárgyalások. De nemcsak a Kulturális Minisztériumba juttatjuk el a felmérést, hanem a kormányhoz is, illetve megvizsgáljuk, hogy melyek azok a lehetséges partnerek, akik valamit hozzá tudnak tenni ehhez a projekthez. A parlament kulturális bizottságai is meg fogják kapni, egyszóval minden kapun kopogtatunk, minden lehetőséget kihasználunk” – fejtette ki Laczikó Enikő a felméréssel kapcsolatos terveket.

Azt is megtudtuk az államtitkártól, hogy mivel az Etnikumközi Hivatal nagyon szoros kapcsolatot ápol ezekkel a kulturális intézményekkel, és évről évre támogatja a kisebbségi színházi fesztiválokat - kiemelt partnere lévén az Interetnikai Színházi Fesztiválnak és a Gyergyószentmiklósi Kisebbségi Színházi Kollokviumnak is -, fontos számára az, hogy hathatósan tudjon segíteni rajtuk.

Kiderült az is, hogy nemcsak a kőszínházakra koncentrálnak, hanem a függetleneket is bevonták ebbe a körbe, hiszen ők sokkal sérülékenyebbek ebben az időszakban. Laczikó Enikő kiemelte, hogy például a roma kisebbségeknek még nincs állami társulata. „A Giuvlipen roma feminista színtársulat, amely Bukarestben működik, ilyen tekintetben egy nagyon fontos műhely, és többek között azon is dolgozunk, hogy lehetőleg minél hamarabb megteremtődjenek azok a körülmények, amelyek egy hathatósabb kormányzati támogatást biztosítanak a számukra” – mondta az államtitkár.

A kisebbségi színházak, társulatok helyzetéről szóló jelentés április első felében készül el, és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala reményei szerint megteremti a lehetőségeit annak a támogatási keretnek, amelyben segítséget nyújthatnak a nehéz helyzetben lévő társulatoknak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS