2021. április 17. szombatRudolf
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

„Ha nem fogunk hozzá, akkor egészen biztosan nem lesz” - készülnek az Egyfesztre Gyergyóban

G. L. 2021. április 06. 19:00, utolsó frissítés: 19:11

Járványos időkben is fesztivált szerveznének a Gyergyói-medencében, hogy fellendítsék a vidék turizmusát, és a figyelmet erre a páratlan szépségű, rengeteg természeti és kulturális értéket magába foglaló vidékre irányítsák.


"Egy fesztivál létének előfeltétele, hogy hozzá kell fogni a szervezéshez. Ha nem fogunk hozzá, akkor egészen biztos, hogy nem lesz. Így, hogy dolgozunk rajta, megvan az esélye, hogy meglegyen" - magyarázta Kassay L. Péter, az Egyfeszt főszervezője arra a kérdésünkre, hogy egy világjárvány közepén milyen elképzeléssel vágtak bele a fesztiválszervezésbe. A szervezők kedd délelőtt jelentették be, hogy reményeik szerint július 29. – augusztus 1. között tartják majd meg az első gyergyó-medencei összművészeti, kulturális és zenei fesztivált, az Egyfesztet. A rendezvény kezdeményezője a Ice Flore Alapítvány, amely korábban olyan kulturális eseménynek a szervezésében vállalt szerepet, mint a Csíkszeredai Könyvvásár vagy a Szent Miklós Napok.

Kassay L. Péter beszélKassay L. Péter beszél


"Ugyanazzal a lelkesedéssel szervezzük, mintha két évvel ezelőtt tennénk ezt. Reményeink szerint meg is tudjuk valósítani. Ugyanakkor első fesztivál lévén fontos, hogy beszéljünk róla, tudjanak az emberek arról, hogy mi készül. Ebben a pillanatban fontos az, hogy értesüljön mindenki a terveinkről, hogy azt szeretnénk, legyen egy ilyen fesztivál" - hangsúlyozta a főszervező, akinek az elmondása szerint két forgatókönyvvel is készülnek.

"Az első szerint az éppen akkor érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával lehet akár nagyobb koncerteket, fesztivált szervezni. Ebben a pillanatban mindenhol azt olvasni, arról tárgyalnak, milyen módon lehetséges megszervezni egy fesztivált. A második forgatókönyv szerint a jelenleg érvényben lévő szigorításokkal számolunk, mert azt azért nem hiszem, hogy júniusra ennél szigorúbbak lesz. Ez azt jelenti, hogy kültéri rendezvény legfeljebb 300 fő részvételével, leültetve megengedett. A második verzió esetében olyan programokból fog állni a rendezvény, amit ülve is lehet élvezni, az udvarok pedig ugyanúgy működhetnek, mint az első verzió esetében" - magyarázta Kassay.

Az eseményt ugyanis a kapolcsi Művészetek Völgyéhez hasonlóan tematikus udvarokat működtetve szervezik meg. Lesz majd Színház- és Könyvudvar, Folk-udvar, Jazz-udvar, Retro-udvar, Alter-udvar, Örmény-udvar, Csend-udvar és a filmek kedvelőinek szánt Moziudvar is. Úgy tervezik, a koncertek mellett például workshopokat, beszélgetéseket, táncházakat, élőzenés afterpartykat, borkóstolókat is tartanak. "Próbálunk érinteni minden művészeti ágat: képzőművészetet, könnyűzenét, komolyzenét, előadóművészeteket, építőművészeteket, gasztronómiát, hogyha művészetnek lehet azt nevezni" - magyarázta. A tervezett programok nem csak Gyergyószentmiklóst érintenék, hanem az egész medencét, külön figyelve a települések jellegzetességeire és ikonikus helyeire. Helyszínné alakítják a gyergyószentmiklósi örmény templomot, a Fő teret, a sétáló utcát, a Salamon Ernő Gimnáziumot, az újfalvi kőbányát, a szárhegyi Lázár-kastélyt, a ditrói nagytemplomot, a Gyilkos-tavat és környékét, a csomafalvi sípályát, az alfalvi István pap-parkot valamint a remetei Svájci Házat is.

A szervezők tájékoztatása szerint egy kurátor vezetésével gyergyói képzőművészek munkáit állítják ki a város terein, kissé rendhagyó módon üzletek kirakataiban. Interaktív graffitizésre is lesz lehetőség művészek vezetésével a település üres falain. Gyergyószentmiklós sétálóutcáját pedig gasztró-utcává változtatják.

Gyergyószentmiklós egyre híresebb a könnyűzenei együtteseiről, jelenleg is négy zenekar működik a városban: a Bagossy Brothers Company, a 4S Street, a No Sugar és a Teddy Queen. A szervezők közleménye szerint mellettük olyan neves magyarországi zenészek fellépésére lehet számítani, mint Deák Bill Gyula. A népzenei színpadnak a szárhegyi Lázár-kastély ad majd helyet, ahol a székelyföldi zenészek mellett a Csík Zenekar, a Muzsikás, Szalonna és Bandája fog esténként koncertezni. Természetesen lesz táncház is. A népzenei vonalat erősíti majd Boban Markovic zenekarának fellépése Básits Brankával közösen. Ugyancsak a kastély ad majd helyet az Arany Griff Rend harcibemutatóinak.

Az Egyfeszt színházi felhozatala a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház produkcióira támaszkodik, de lesz mellettük néhány utcaszínházi és vásári komédiás produkció is, több erdélyi és magyarországi társulat előadásában. Ebben az esetben is később tájékoztatnak a szervezők a részletekről. A résztvevők az építőművészet gyergyói vonatkozásaival is megismerkedhetnek, illetve a lokális jellegzetességeket is bemutatják előadások és a Gyergyóikum-túra keretében. A medence növény- és állatvilágával, természeti szépségeivel a vezetett szekér- illetve hegymászó túrákon ismerkedhetnek meg a résztvevők. Kuriózumként komolyzenei koncertet ígérnek a Súgó barlangban, illetve egy rendkívüli zenei performanszt a Gyilkos-tavon, de még az újfalvi Kőbányában is terveznek egy feledhetetlen eseményt.Az Egyfeszt szervezőinek célja, hogy megkeressék Gyergyó helyét a Kárpát-medencei kulturális turisztikai térképen.

"Ahhoz, hogy egy kultúrát meghatározzunk, kontextusban kell nézni. Ha keressük Gyergyó helyét a kulturális turisztikai térképen, ahhoz egyrészt tudnunk kell, kik vagyunk mi, kinek látjuk mi magunkat, mik az értékeink. Ugyanakkor a lokális mellé tegyük a globálist is. Meg kell nézzük, hogy a mi értékeink hol vannak a nagy egésznek a térképén. A lokális és globális közötti párhuzam állítása lenne az a kísérlet, amivel szerint meghatároznánk magunkat ezen a térképen" - részletezte a főszervező, aki rögtön egy példát is említett.

"Gyergyószentmiklóson a kisvárosi méretéhez képest elég sok könnyűzenei próbálkozás van. És akkor - durván fogalmazva - itt lesz a gyergyói zenész, illetve itt lesz a nemzeti sztár is. A közönségnek alkalma lesz egymás mellett látni a kettőt, és eldönteni, hogy hol van a gyergyói a másikhoz képest, és ebből esetleg levonni valamilyen következtetést" - nyilatkozta a Kassay.

A rendezvény egyértelmű célja ugyanakkor a rendezvény által minél többérdeklődőt vonzani a Gyergyó-medencébe, akik számára megmutathatják – a főszervező megfogalmazása szerint –, hogy "kik vagyunk a minket körülvevőkhöz viszonyítva". A fesztivál hosszútávú célja mindenképp az, hogy megszólítsák a teljes Kárpát-medencei magyarságot. Azt remélik, hogy a most induló Egyfeszt komoly pillére lesz a székelyföldi és ezen belül elsősorban a Gyergyó-medencei kulturális turisztikai törekvéseknek, és a környék gazdasági életére is pozitív hatással lesz.

Közzétette: EgyFeszt – 2021. április 1., csütörtök


A fesztiválhoz kapcsolódó újdonságokat a rendezvény Facebook-oldalán is követhetik, és máris tervezhetnek egy kis nyári kiruccanást a helyszínre, hisz nincs olyan tevékenység, amelyre a szervezők ne gondoltak volna.

fotó: Gyergyószentmiklós Önkormányzata Facebook oldal/Keresztes Media

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS