2021. május 9. vasárnapGergely
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kap-e szobrocskát a colectiv? Az Oscar-jelöltek rövid mustrája

G. L. 2021. április 25. 12:31, utolsó frissítés: 17:18

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka derül ki, hogy kiket díjaz az amerikai filmakadémia. A román filmtörténetben először kerül karnyújtásnyira a szobortól román alkotás. Megnézzük, kik a legesélyesebbek az Oscarra.


Először fordult elő, hogy Románia nevezése eljutott az Oscar-jelölésig. Sőt, Alexander Nanau colectiv című dokumentumfilmjét nemcsak a legjobb nemzetközi film kategóriában jelölték, hanem a legjobb dokumentumfilmért járó szobrot is megkaphatja. Már ha megkapja, mert egyik kategóriában sem tartozik feltétlen az esélyesek közé. De nem csak a colectiv miatt maradhat emlékezetes a közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban tartott gála.Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) kitüntetéseit, közismert nevükön az Oscar-díjakat 93. alkalommal osztják ki. A gálát két helyszínen, a hagyományos Los Angeles-i Dolby Színházban, valamint a gála alatt is üzemelő Union Station pályaudvaron rendezik meg, a járvány miatt a tervezettnél csaknem két hónappal később.


Korábban egyetlen romániai film sem került ilyen közel a díjhozMíg Magyarország korábban már négy alkalommal is nyert Oscar-díjat, és ennél is több jelölést zsebelt be, romániai film soha nem került még ilyen közel a díjhoz.

Csak emlékeztetésként, a legjobb nemzetközi - amit 2020 előtt még legjobb idegen nyelvűként emlegettek - film kategóriában először 1956-ban osztották Oscar-díjat, amit akkor a Federico Fellini rendezte Országúton nyerte el. A díjat 1982-ben Szabó István Mephisto, 2016-ban Nemes Jeles László Saul fia című alkotása kapta meg. Az első Oscar-díjas magyar alkotás Rófusz Ferenc A légy című animációs rövidfilmje volt 1981-ben, a rövidfilm kategóriában 2017-ben Deák Kristóf Mindenki című alkotása nyert.

Romániai film eddig kétszer került az Oscar-díjra esélyes munkák szűkített listájára, először 2008-ban Cristian Mungiu 4 hónap, 3 hét és 2 nap című mozija jutott fel az idegen nyelvű filmek rövidlistájára, majd legutóbb Bogdan Mureşanu Karácsonyi ajándék című élőszereplős rövidfilmje állt nagyon közel a jelöléshez.

Az Oscar-szezon nem azt vetíti előre, hogy Alexandru Nanau szobrot fog kapni, bár kétségtelen, hogy megérdemelné. A Golden Globe-on még jelölést sem kapott a colectiv. Akkor az idegen nyelvű filmek között a Minari nyert, ami az Oscaron nem szerepel a nemzetközi film kategória jelöltjei között, helyette a legjobb film címéért versenyez. A dokumentumfilmeknek pedig ugye nem terem babér a Golden Globe-gálán.

A legjobb doksinak járó BAFTA díjat már elnyerhette volna, ott volt a jelöltek között, viszont végül a My Octopus Teacher diadalmaskodott, amely az Oscar-jelöltek között is ott van, sőt a fogadóirodák szerint neki áll a zászló leginkább. A legjobb nem angol nyelvű film kategóriában már nem szerepelt a BAFTA-jelöltek között, ott Dánia jelöltje, a Thomas Vinterberg rendezte Még egy kört mindenkinek (Another Round) nyert, amely az Oscaron is esélyesnek számít.Az amerikai független filmesek díjátadóján is ott volt a legjobb dokumentum film kategória jelöltjei között, de ott a Több mint tábor: A fogyatékosok forradalma (Crip Camp) c. doksi nyert, amely szintén Oscar-jelölt. A független filmeseknél már nem kapott jelölést a legjobb nemzetközi film szekcióban, ott a boszniai Quo Vadis, Aida? (r. Jasmila ®banić) kapta a díjat, amely természetesen ebben a kategóriában az Oscarért is versenyez. Tehát ha el is jutott a jelölésig egy-egy kategóriában, győznie már nem sikerült.A colectiv mellett szól viszont, hogy Amerikában nagyon is fekszik a korrupt rendszer ellen küzdő újságíró témája, és az amerikai sajtó is szerette a filmet, a kritikusok szövetségétől pedig megkapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat, és a legjobb nem fikciós filmek között is jelölt volt. Az amerikai mozi az 1930-as évek óta tematizálja a demokrácia őre szerepben megjelenő újságírást, ott van például a 1976-os Az elnök embereire Dustin Hoffmannal és Robert Redforddal a főszerepben. Vagy csak az utóbbi évtizedből a témában ott van a Spotlight - Egy nyomozás részletei, amely 2016-ban kapta meg a legjobb filmnek járó szobrocskát is, illetve a The Post (magyarul a borzalmas A Pentagon titkai címet kapta), amely 2018-ben a jelölésig jutott.

A fogadóirodák a legjobb nemzetközi film kategóriában a már említett Még egy kört mindenkinek tartják a legesélyesebbnek, ahol még a Quo Vadis, Aida? győzelmét is valószínűbbnek tartják, mint a colectiv diadalát. A dokumentumfilmek között már említettem, hogy a My Octopus Teacher győzelméért fizetnek a legkevesebbet, Alexander Nanau filmjének sikere tizenötszörös összeget fizet, amivel még a Time is megelőzi, aminek négyszeres a szorzója.


Hiába gyűjtött 10 jelölést a Mank,

mert nem biztos, hogy ő lesz a gála nagy sztárja, sőt. A Golden Globe-on és a BAFTA-n is A nomádok földje (Nomadland) győzött, és nem lennénk meglepődve, ha arra ébrednénk hétfőn, hogy ezt a filmet szavazták meg a legjobbnak.Egyébként összesen nyolc film van a jelöltek között, a korábban említett három filmen kívül a The Father, a Judas and the Black Messiah, az Ígéretes fiatal nő (Promising Young Woman), a Sound of Metal, illetve A chicagói 7-ek tárgyalása (The Trial of the Chicago 7) versenyeznek. Nem minden kategória tűnik annyira egyértelműnek, mint a legjobb film. Különösen a színészek versenyében lehet nagyobb versenyre számítani, illetve a rendezői díj is érdekesen alakulhat.

A hollywoodi színészcéh (SAG) díjait április elején mind a négy színészi kategóriában valamilyen etnikai kisebbséghez tartozó színész, Youn Yuh-jung, Daniel Kaluuya, Viola Davis és Chadwick Boseman nyerte el, akik március közepén a filmakadémiától is jelölést kaptak. A színészcéh díjai rendszerint jó előrejelzői a filmakadémia díjainak, így könnyen megeshet, hogy a legjobb színész és színésznő, valamint a legjobb női és férfi mellékszereplő kategóriában ők viszik el az Oscart is.

A koreai Youn Yuh-jung a Minari című filmben nyújtott alakításáért, Kaluuya pedig a Judas and the Black Messiah epizódszereplőjeként Oscar-esélyes. Mindkét esetben lefutottnak tűnik a verseny. Kaluuya már a Golden Globe-on és a BAFTA-n is győzött, igazán nagy meglepetés, ha pont az Oscart nem zsebelné be.Youn Yuh-jungnak a BAFTA-ról van egy díja, de a Golden Globe-on ugye nem volt a jelöltek között. A legjobb női mellékszereplői mezőnyben Glenn Close jelölése a Vidéki ballada az amerikai álomról (Hillbilly Elegy) című filmért még izgalmas, mivel a 74 éves színésznőt jelölték eddig a legtöbbször, pontosan nyolc alkalommal anélkül, hogy egyszer is megkapta volna az Oscart. Ugyanakkor nem valószínű, hogy most fogja megszakítani a rossz sorozatát, mert ugyanezen filmben nyújtott játékáért nemcsak a filmakadémia díjára, hanem a legrosszabb alakításért járó Aranymálnára is jelölést kapott. Ezzel ő lett a harmadik színész, akit ugyanazért az alakításáért mindkét díjra jelöltek.

Viola Davis a Ma Rainey: A blues nagyasszonya (Ma Rainey's Black Bottom) női főszereplőjeként kaphat Oscart, de az ő győzelme egyáltalán nincs lefutva. A SAG díját ugyan ő nyerte, de a Golden Globe-on Andra Day (The United States vs. Billie Holiday), a BAFTA-n Frances McDormand (A nomádok földje) győzött, a fogadóirodák pedig Carey Mulligan (Ígéretes fiatal nő) győzelméért fizetik a legkevesebbet.A legjobb színésznők kategóriában versenyez ugyanakkor még Vanessa Kirby is, aki a Mundruczó Kornél rendezte Pieces of a Woman főszerepéért jelölték. Francis McDormand egyébként A nomádok földje producereként szintén díjat kaphat, és korábban még egyetlen színésznőnek sem sikerült egy filmmel mindkét kategóriában győznie egyazon évben.

A legjobb színész kategóriában Chadwick Bosemant posztumusz jelölték díjára a Ma Rainey: A blues nagyasszonya c. filmben nyújtott alakításéért, és simán benne van a pakliban, hogy ő is fogja megkapni, már csak a sztoriért is. Az Oscar szereti az ilyen történeteket. A tavaly rákban elhunyt színészt a Golden Globe-on már díjazták, és most is ő számít a legnagyobb esélyesnek. Ha nem ő, akkor Anthony Hopkins (The Father) lehet esetleg a befutó, aki április közepén már megkapta a BAFTÁ-t.Idén egyébként minden korábbinál színesebb az Oscar-mezőny: húsz jelölt közül kilenc színész tartozik valamilyen etnikai kisebbséghez. Először fordult elő a díj történetében, hogy a legjobb színész díjára jelöltek többsége nem fehér: az említetteken kívül Gary Oldman (Mank), Riz Ahmed (Sound of Metal) és Steven Yeun (Minari) van a jelöltek között.

A vasárnapi Oscar-gála a rendezői mezőnyben is rendkívüli, ugyanis először fordul elő, hogy két nő is van a jelöltek között: A nomádok földjét rendező Chloé Zhao és az Ígéretes fiatal nő rendezője, Emerald Fennell. Ebben a kategóriában eddig egyetlen női Oscar-díjas született: 2010-ben A bombák földjén című filmjéért Kathryn Bigelow kapta a díjat és azóta is csak egyszer volt nő a jelöltek között: 2018-ban a Lady Bird című filmjével Greta Gerwig.

Most valószínűleg nem csak asszisztálni fognak a gálán, Chloé Zhao már nyert a Golden Globe-on, a BAFTÁ-n, illetve bezsebelte a Amerikai Rendezők Céhének díját is. Igazán nagy meglepetés lenne, ha nem ő nyerne. Ugyanakkor nem csak rendezőként jelölték az Oscarra, hanem a legjobb adaptált forgatókönyv, a legjobb vágó és a legjobb film díját (mint producer) is elnyerheti. Ráadásul Fennellnek sem kell búslakodnia, ha rendezőként nem nyer, mert az eredeti forgatókönyv-kategóriában is jelölve van. Az pedig, hogy a BAFTÁ-n díjazták is ebben a kategóriában, azt vetíti előre, hogy nem is esélytelen. Egyébként a fogadóirodák Zhao és Fennell győzelmét vetítik előre mindkét forgatókönyvírói kategóriában. Azzal is Oscar-történelmet írnának, ha valamelyiküknek sikerülne mindkét kategóriában megszereznie a díjat. Emellett, mivel mindkettejük filmje szerepel a legjobb film mezőnyben, producerként is díjazottak lehetnek.A 93. Oscar-díjátadó gálát helyi idő szerint vasárnap este rendezik meg Los Angelesben. Az élő közvetítést 225 ország és térség televíziójában sugározzák világszerte. A magyar nézők a Moziverzum tévécsatornán láthatják hétfőn hajnalban, míg Romániában a PRO Cinema közvetíti.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS