2023. március 26. vasárnapEmánuel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A colectiv nem nyert Oscart, de a nők taroltak

G. L. G. L. 2021. április 26. 09:05, utolsó frissítés: 2021. április 27. 13:22

Egy furcsa év után a Netflix összesen 7 díjat nyert.


Először fordult elő, hogy romániai filmet Oscar-díjakra jelöltek. Alexander Nanau colectivje rögtön két jelölélést is begyűjtött, a legjobb nemzetközi film kategória jelölése mellett a legjobb dokumentumfilmek között is szobrot kaphatott volna a romániai idő szerint hétfő hajnalban tartott gálán. Végül egyik sem jött össze, de ettől még kétségtelen, hogy megérdemelné.

Az is igaz, hogy Romániát nagyjából hidegen hagyta volna a díj, a jogokat megvásárló PRO Cinema például csak kedd este, felvételről tűzi műsorra az adást.

A legjobb nemzetközi film kategóriában végül Dánia jelöltje, a Thomas Vinterberg rendezte Még egy kört mindenkinek (Another Round) nyert. Papírforma. A dokumentumfilmek között pedig a Tanítóm, a polip (My Octopus Teacher) diadalmaskodott, amit akár most is megnézhettek a Netflixen. Ez is volt a várható. A tavalyi rettenetes év abban is változást hozott, hogy nagyon sok streamingszolgáltató (a Netflixnek konkrétan 36 jelölése volt) filmje volt a jelöltek között, akik egyelőre azzal is maradtak (kiemelt díjat nem vittek el). Mondjuk, a Netflix összességében így is hetet nyert, többek között ugye a legjobb dokumentumfilmnek járót.

A koronavírus járvány miatt az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) kitüntetéseit, közismert nevükön az Oscar-díjakat a járvány miatt a tervezettnél csaknem két hónappal később tartották. A 93. gála két helyszínen zajlott, a hagyományos Los Angeles-i Dolby Színház mellett a gála alatt is üzemelő Union Station pályaudvaron rendezték meg. És úgy tűnik, hogy a sok járványügyi izgalom mellett nem nagyon vágyott senki sem meglepetésre, woa-ra és wow-ra, egy átlagos kiszámítható gálát akartak. És nagyjából ennek megfelelően alakultak a díjak is.


A legtöbb jelölést a David Fincher rendező Mank című filmje kapta, az Aranypolgár forgatókönyvének születéséről szóló - egyébként tipikus Oscar-téma - munka 10 jelölést kapott, de ennek ellenére abszolút nem számított esélyesnek. Végül a legjobb látványtervezéséért (Donald Graham Burt és Jan Pascale) és a legjobb operatőri munkáért (Erik Messerschmidt) kapott díjat.

Az, hogy nincsenek meglepetések, nem jelenti feltétlen azt, hogy nincs sztori. Már a jelölések is történeleminek számítottak, hiszen először fordult elő, hogy két nőt jelöltek a legjobb rendezés díjára (Chloé Zhao és Emerald Fennell), akik be is váltották a hozzájuk fűzött reményeket. Így Kathryn Bigelow 2010-es győzelme után másodszor fordult elő, hogy nő nyerte a legjobb rendezőnek járó díjat. A kínai születésű Chloé Zhao, A nomádok földje rendezője esélyeshez méltón győzött, korábban már végignyerte az egész Oscar-szezont, a mostani diadala csak a hab volt a tortán. Zhao nem sokkal később a második Oscarját is megnyerte.

Embed from Getty Images

A nomádok földje lett ugyanis a legjobb film (Mollye Asher, Dan Janvey, Peter Spears, valamint a film főszereplője és rendezője, Frances McDormand és Chloé Zhao voltak a producerek), amit hagyományosan utolsóként jelentenek be, de idén változtattak ezen. Lehet, hogy a szervezők is érezték, nagyobb lesz a verseny és az érdeklődés a színészi díjak iránt.

Embed from Getty Images

A legjobb színésznő kategóriában volt a legnagyobb a verseny, azt is hagyták utolsónak. Sokan Viola Davis (Ma Rainey: A blues nagyasszonya) győzelmére számítottak, de végül Frances McDormand kapta meg a harmadik színészi Oscarját, illetve összességében ugye ez már negyedik volt neki. Ha már történelemnél tartottunk, akkor el lehet mondani, hogy korábban még egyetlen színésznőnek sem sikerült a legjobb film, illetve a legjobb színésznő kategóriában győznie egyazon évben. Ezzel A nomádok földje szinte mindent megnyert, ami fontos volt és megnyerhetett.

A legjobb színész - az egyetlen meglepetésfélének nevezhető díjazás - Anthony Hopkins lett, aki Az apában (The Father) nyújtott emlékezetes alakításáért kapta meg élete második Oscarját. Előzetesen sokan arra számítottak, hogy a tavaly rákban elhunyt Chadwick Bosemant posztumusz díjazzák majd a Ma Rainey: A blues nagyasszonya c. filmben nyújtott alakításéért, de végül ez a sztori nem jött össze. Van is egy kisebb fajta felháborodás most az interneten emiatt, sokan háborognak azért is, mert bár a legjobb színész kategória jelöltjei között többségben voltak a nem fehér színészek, végül hoppon maradtak. A most 83 éves Anthony Hopkins egyébként a legidősebb színész, aki főszereplőként megkapta a díjat. Az eddigi rekorder az idén februárban elhunyt Christopher Plummer volt, ő 82 évesen kapott Oscart. Hopkins egyébként nem vett részt a gálán.

Embed from Getty Images

A felháborodás azért is nehezen érthető, mert a mellékszereplő kategóriákban nem fehérek nyertek. Ezeket nagyjából előre oda lehetett volna adni, annyira biztos volt Daniel Kaluuya (Judas and The Black Messiah) és Youn Yuh-jung (Minari) díjazása. Utóbbi díjazása egyben azt is jelenti, hogy Glenn Close nyolcadszor sem nyert Oscart, pedig jelölt volt. Ezzel csúcstartó. Mondjuk hozzá köthető a gála gifje.És ha már azt emeltem ki a címben, hogy a nők taroltak, akkor mindenképp ki kell emelni Emerald Fennell győzelmét. A rendezői jelölés mellett a legjobb eredeti forgatókönyv díjára is esélyes volt, sőt abban volt igazán esélyes, amit végül be is húzott. A legjobb adaptált forgatókönyv díját Christopher Hampton és Florian Zeller (The Father) kapta.

Embed from Getty Images

Az idei összes díjazott:

Legjobb film: A nomádok földje - Searchlight Pictures - Disney
Legjobb rendező: Chloé Zhao (A nomádok földje) - Searchlight Pictures - Disney
Legjobb férfi főszereplő: Anthony Hopkins - Sony Pictures Classics
Legjobb női főszereplő: Frances McDormand -Searchlight Pictures - Disney
Legjobb férfi mellékszereplő: Daniel Kaluuya (Judas and The Black Messiah) -Warner Bros
Legjobb női mellékszereplő: Youn Yuh-jung (Minari)
Legjobb eredeti forgatókönyv: Emerald Fennell (Ígéretes fiatal nő)
Legjobb adaptált forgatókönyv: Christopher Hampton és Florian Zeller (The Father) - Sony Pictures Classics
Legjobb animációs film: Lelki ismeretek (Soul) - Disney-Pixar
Legjobb nemzetközi film: Még egy kört mindenkinek (Another Round)
Legjobb dokumentumfilm: Tanítóm, a polip (My Octopus Teacher) - Netflix
Legjobb rövid dokumentumfilm: Colette
Legjobb élőszereplős rövidfilm: Two Distant Strangers - Netflix
Legjobb animációs rövidfilm: If Anything Happens I Love You - Netflix
Legjobb eredeti filmzene: Trent Reznor, Atticus Ross, Jon Batiste (Lelki ismeretek) - Disney-Pixar
Legjobb eredeti dal: H.E.R.: Fight For You (Judas And The Black Messiah) - Warner Bros
Legjobb látványtervezés: Donald Graham Burt, Jan Pascale (Mank) - Netflix
Legjobb operatőr: Erik Messerschmidt (Mank) - Netflix
Legjobb jelmez: Ann Roth (Ma Rainey: A blues nagyasszonya) - Netflix
Legjobb smink és haj: Mia Neal, Jamika Wilson, Sergio Lopez-Rivera (Ma Rainey: A blues nagyasszonya) - Netflix
Legjobb vágás: Mikkel E. G. Nielsen (A metál csendje) - Amazon Studios
Legjobb hang: Nicolas Becker, Jaime Baksht, Michellee Couttolenc, Carlos Cortés és Phillip Bladh (A metál csendje) - Amazon Studios
Legjobb vizuális effektek: Tenet - Warner Bros

A címoldali képen balról jobbra: Joshua James Richards, Dan Janvey, Mollye Asher, Peter Spears, Frances McDormand, Chloé Zhao és Linda May átveszik a legjobb filmért, a Nomadland-ért járó díjat a 93. Oscar-gálán Los Angelesben. Fotó:Todd Wawrychuk/A.M.P.A.S. via Getty Images)

A beszámolót először a Transindex Hajnali hírlevelére feliratkozott olvasóinknak küldtük ki először. Ha nem akarsz lemaradni hasonló beszámolókról iratkozz fel te is!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS