2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Közelebb viszik a kicsiket a kortárs szerzőkhöz, és még találkozni is lehet velük

G. L. 2021. május 12. 19:39, utolsó frissítés: 19:39

A nagy sikerre való tekintettel másodszor is megszervezik az Erdélyi Könyvfaló Olvasójátékot.


Másodszor is megszervezik a második erdélyi könyvfaló olvasójátékot, jelentették be szerdán a játék ötletgazdái, Szilágyi Szabolcs, a Koinónia Kiadó vezetője, Szikszai Ildikó, az Ábel Kiadó munkatársa és Harbula Hajnal, a Talentum Református Iskola tanára, akik egyben a regisztrációs időszak kezdetét is bejelentették.

Az első könyvfaló játékot még 2019-ben tartották, és még a szervezőket is meglepte, hogy milyen sikeres volt. Tavaly is meghirdették az eseményt, de végül csak online tudták megtartani, és a szervezők szerint így annyira más lett, mint amit eredetileg elképzeltek, hogy inkább nem is nagyon számolják. Így szervezhetik meg 2021-ben másodszor is meg a játékot,

mert ez nem verseny

- ezt külön hangsúlyozta Szilágyi Szabolcs. Erdélyi mintákat megnézve, de a kolozsvári tanárok véleményét is kikérve döntötték el, hogy nem szeretnének versenyt szervezni, mert már mindenkinek (tanárnak és diáknak egyaránt) elege van a sok versenyből és versenyzésből. Ehelyett egy olyan játékot szerettek volna, ami tényleg élményt ad a résztvevő gyerekeknek és megszeretetti velük az olvasását.


Szikszai Ildikó, Szilágyi Szabolcs és Harbula HajnalSzikszai Ildikó, Szilágyi Szabolcs és Harbula Hajnal


Ilyen élmény lehet a különböző gyerekkönyvek szerzőivel való találkozás, mondja Szikszai Ildikó, akiket sokszor úgy képzelnek el a kicsik, hogy már rég meghaltak. Közben nagyon sok olyan kortárs szerző van, akiket mindenképp érdemes lenne közelebb vinni a legkisebbekhez, hogy ne csak a legismertebbeket olvassa mindenki.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozzák a szervezők, hogy mindenkit szívesen várnak, aki részt szeretne venni. Harbula Hajnal elmondása szerint ennek megfelelően jelölték ki a könyveket is. Minden kategóriában vannak könnyebben és nehezebben olvasható kötetek, hogy tényleg nem csak azokat ösztönözzék az olvasásra, akik amúgy is olvasnak, hanem azokat is, akiknek nagyobb kihívás jelenthet átrágni magát egy-egy könyvön.

2021-ben nem lehet anélkül cikket írni, hogy ne beszélnénk a járványhelyzetről, amely

a könyvfaló játékba is rendesen beszállt "szervezőként".

Át kellett alakítani a verseny menetrendjét, lebonyolítását, de egy kicsit még a választható könyvek mennyiségét is befolyásolta.

Az eredeti elképzelés szerint ez egy kétfordulós csapatjáték. 2019-ben még három fős csapatok regisztrálhattak, akik egy feladatsor megoldásával és elküldésével jelentkezhettek, majd Kolozsváron is volt számukra egy csapatverseny, és az i-re a pontot a már említett író-olvasó találkozó tette fel.

A járvány miatt idén a csapatmunka nem nagyon jöhet szóba, ezért egyénileg kell megoldani a feladatokat (természetesen ennek megfelelően kellett ezeket átalakítani), majd ezeknek a beküldésével lesz teljes a regisztráció az író-olvasó találkozóra, amelyet a 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéttel egyszerre szerveznek meg. Hogy egyik találkozón se legyen feltétlenül nagy a tolongás (főleg a közönségtalálkozón) a szervezők a népszerűbb kategóriákban több szerző művét is beválogatták.

A kategóriák, könyvcímek és szerzők a következők:

II-IV. osztály:
Sikó-Barabási Eszter: Meseotthon
Zágoni Balázs: Irány a suli!

III-IV. osztály:
Molnár Krisztina Rita: Maléna kertje
Berg Judit: Rumini és az elsüllyedt világ
Szabó Róbert Csaba: Vajon Nagyi és a száguldó városV-VI. osztály:
Dóka Péter: Lila királylány
Dóka Péter: Fekete eső • Viharlovag 1.
Nyulász Péter: A Burok-völgy árnyai • Helka 1.

VII-VIII. osztály:
Zágoni Balázs: Odaát • Fekete fény 2.
Bódis Kriszta: Carlo Párizsban

IX-XII. osztály:
Nényei Pál: Az irodalom visszavág 3. • A hit fényétől az ész világosságáig
Vida Gábor: Egy dadogás története

Ha a feladatok megoldásában nem is, de a regisztrációban és a lebonyolításban mindenképp

számítanak a szervezők a tanítok, szülők, könyvtárosok segítségére.

Ehhez a diáknak/az iskolásnak/ a gyereknek - szerte Erdélyből lehet jelentkezni - előbb a felsorolt könyvek közül a kategóriájának megfelelően kell választania egyet, aztán május 12-20. között ezen a linken kell regisztrálnia. Ha sikerül beszerezni az olvasmányt (a Koinónia és az Ábel 10 százalékos kedvezménnyel adja az említett könyveket), akkor már csak el kell azt olvasni, és megoldani a regisztráció után megkapott feladatlapot. Annak beküldésével lehet bizonyítani, hogy olvasta (legalább részben olvasta) a könyvet, utána már csak el kell jutni kolozsvári találkozóra. Minden szerzővel lesz közvetlen találkozó, aki a listán szerepel. A találkozó programját a regisztráció után, a jelentkezők számának a függvényében teszik közzé.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS