2021. július 29. csütörtökMárta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Milyen csapás érheti még a váradi kultúrát a költséghatékonyság jelszava alatt? Bolojan terve drámai hanyatlásra ítéli a város művészeti életét

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2021. május 13. 15:34, utolsó frissítés: 2021. május 14. 09:57

Úgy tűnik, senki és semmi nem tántoríthatja el terveitől a Bihar Megyei Tanács elnökét, aki a kultúrát csak a haszon, a profit szempontjából hajlandó megítélni. Évtizedek munkáját teheti tönkre terveivel - mondják az elkeseredett intézményvezetők.


Ady Endre városában a kultúrát ismét Ilie Bolojan, Bihar Megye Tanácselnöke veszélyezteti. Aki, egyesek szerint, azt hiszi mindenhez is ért, ezért szeretné egymaga igazgatni a tanács alárendeltségébe tartozó összes kulturális intézmény sorsát. Az autonómiájukban megsértett intézmények alkalmazottai viszont azt is kinézik belőle, hogy költséghatékonyság és profitszerzés okán akár manelistákat is színpadra állítana, csak pénzt hozzon a házhoz.

De ne szaladjunk ennyire előre, Bolojan ugyanis egyelőre azt határozta el, hogy – a korábban az alkalmazottai kirúgására kényszerített – Szigligeti és Regina Maria Színház, illetve a Nagyváradi Állami Filharmónia jogi személyiségét – egy forradalmi reform keretében összevonja. A sajtóban megjelent hírek szerint a három intézmény összevonását úgy képzeli el a megyei tanácselnök, hogy közös adminisztratív és technikai kisegítő személyzettel működne a két színház és a filharmónia. Az érintettek szerint azonban valójában hét intézményről van szó, hiszen mind a román, mind a magyar színház keretében a színtársulat mellett működik egy-egy bábtársulat és egy-egy táncegyüttes, így mindkét színházban három-három társulat működik, a hetedik lenne a Nagyváradi Állami Filharmónia, amelynek zenekara és kórusa is van. Az összevonás után pedig a mamut-intézmény nyugat-európai példára – csak projektalapú (pl. egy éves) szerződést kötne a művészekkel.

A tanácselnök terve a Iosif Vulcan Társulattal való találkozó után látott napvilágot a sajtóban.

A találkozón résztvevő színészek már ott, helyben kifejezték aggodalmukat azzal kapcsolatban, hogy egzisztenciális bizonytalanságot okozhat számukra az új helyzet, hiszen szerintük a projektszínház ötlete nem fog működni Nagyváradon, mert a színészek nagy része más, állandó társulattal rendelkező teátrumokhoz fog átigazolni, és ezzel gyakorlatilag egy jól kiforrott, érett művészcsapat menne tönkre, ami sem a színháznak, sem a városnak nem válik javára. A román sajtó szerint május végén tervezi elfogadni a megyei önkormányzat az erről szóló határozattervezetet.

Összevonnák az intézményeket, és a művészeket projektalapon foglalkoztatják majd...🙄

Közzétette: Transindex.ro – 2021. május 10., hétfő


A történtek kiverték a biztosítékot nem csak a direkt módon érintett művészek, de a kultúra fogyasztói körében is, akik reagálásképp online petíciót indítottak, amelyet itt lehet aláírni, és többen olyan facebookos profilképkeretet állítottak be, amely egyfajta kifejezése volt annak, hogy szolidaritást vállalnak a váradi kulturális intézményekkel és a bennók dolgozókkal (Susțin artiștii orădeni). Többen közülük Ilie Bolojant is felszólították Facebook-oldalán, hogy ne ártson a nagyváradi kultúrának.

A Regina Maria, a Szigligeti és a filharmónia fúziója várhatóan újabb és jelentős személyzetcsökkenéssel is járna, ugyanakkor az igazgatókat is leváltanák, az új jogi entitás (az ígéretek szerint versenyvizsga révén kinevezett) menedzserétől pedig azt is elvárnák, hogy növelje a látogatottságot, a bevételt és a megrendezésre kerülő események számát is.

Állítólag már az intézményegyüttes menedzserjelöltje is megvan, értesüléseink szerint, Bolojan a nagyváradi születésű, jelenleg Bécsben élő Alexandru Badea tenort szeretné igazgatónak, akit még nem sikerült elérnünk (viszont amennyiben sikerül, cikkünket frissíteni fogjuk).

Miután Bolojan nyilvánosságra hozta tervét, szabadságra ment, hadd forrjon magában a váradi kulturális élet

Így sajnos tőle nem kaphattunk választ arra vonatkozó kérdéseinkre, hogy mennyire komolyak a szándékai, és milyen stratégiát követ. Helyette viszont a Transindexnek az érintettek és a politikusok nyilatkoztak arról, hogy mi volna a teendő, amennyiben Bolojan a polgárpukkasztó „kultúrkampfja” nem csak egy rossz vicc.

A filharmónia művészeti igazgatója szerint Bolojan hajthatatlan az ügyben

Az RMDSZ megyei tanácsosától tudjuk, hogy az intézmények egyesítéséről szóló határozat egyelőre még nincs benyújtva a tanácshoz. Kurucz Tibor, a filharmónia művészeti igazgatója viszont úgy vélte, Bolojan – a román társulatok tiltakozása ellenére is – hajthatatlan maradt, a határozat megszavaztatása előtt viszont lefutja a tiszteletköröket az alárendelt intézményekben.

A filharmóniához múlt hét kedden ment házalni fúziós és a munkaszerződések megváltoztatásáról szőtt tervével. A művészeti vezető a legmegosztóbb intézkedésnek ítélt, a művészek szerződésének meghatározott időtartamúvá alakításáról szóló határozatról úgy vélte, Bolojant félrevezették, amikor Nyugat-Európában elterjedt gyakorlatként állították be a filharmóniák esetében az ilyen típusú szerződéskötést. Ő ugyanis, miután utána nézett, hogy filharmóniák esetében ez így van-e, azzal szembesült, hogy a bécsi, a szegedi, a grazi és a német zenekarok is végleges szerződéssel rendelkeznek. De Kurucz ettől eltekintve is egy elhibázott döntésnek tartaná a szerződések módosítását, mert (Kolozsvár és más városok elszívóereje miatt) nehéz tehetséges hangszereseket megtartani Váradon, egy ilyen lépéssel viszont azokat is elveszítenék a bizonytalanság okán, akiket eddig sikerült a városban tartaniuk.

„Azt mondta, mielőtt tervét végig vinné és a megyei tanács szavazna róla, előtte fel fog keresni minket és mindenben rendelkezésünkre áll, hogy választ adjon kérdéseinkre” – tette hozzá a művészeti igazgató.

Érdeklődésünkre, hogy ez a szituáció mennyiben hasonló a december 15. előtti tárgyalásokhoz, amikor Bolojan hasonlóan nyitottnak mutatkozott, majd amikor Meleg Vilmos, azóta menesztett igazgató ellenszegült, Bolojan kezébe vette az irányítást és lenyomta a filharmónia torkán az alkalmazottjaik menesztésének bővített tervét, Kurucz nem szeretett volna erről nyilatkozni. Bízik abban, hogy valamelyest hatással tudnak lenni a megyei tanácselnökre, és remélte, hogy az önkormányzati vezető belátja: tervei nem a filharmónia érdekeit szolgálják.

Vasile Foica, a Nagyváradi Állami Filharmonikusok korábbi művészeti igazgatója is csalódással fogadta a sajtóban megjelent hírt, ugyanis ő is kontraproduktívnak ítélte meg. Az ilyen intézkedések végrehajtása során, úgy vélte, figyelembe kellene venni a rendszert belülről nagyon jól ismerő szakemberek véleményét.

În atenția celor interesați de soarta culturii orădene!


Cu mare dezamăgire am aflat din presă despre intenția domnului...

Közzétette: Vasile Foica – 2021. május 10., hétfő


Bolojan minden kulturális intézmény menedzsere akar lenni

A Szigligeti Színház főigazgatóját arról kérdeztük, szerinte a kulturális intézmények és azok fenntartója kapcsolatában hol a határ, és a Bolojan politikai érdekeit szolgáló lépések hogyan érintik a színházat. Czvikker Katalin kérdéseinkre írásban válaszolt, amelyet teljes terjedelmében itt közlünk. Elmondása szerint, a legújabb közigazgatási törvény a megyei tanácselnök kezébe helyezte az alárendelt intézmények szerkezeti felépítésének összeállítását. Így ők csak szemtanúi lehetnek ennek. Bolojannak határozott elképzelései vannak (nemcsak a kulturális intézmények szerkezeti felépítéséről, hanem arról is, hogyan kell ezeket egységes egészként működtetni), és ezeknek megvalósíthatóságában maximálisan bízik.

Mint mondta, gyakorlatilag Bolojan a megye kulturális menedzserévé avanzsál ebben a pillanatban, hiszen ahogy a Regina Maria Színházban tett látogatáson kiderült, már azt is előre tudja, hogy az összevonást követően újabb 20 százalékos leépítést tervez. Meglátásában csak a legjobbak maradnának állásban. A „legjobb” viszont, ezen a területen nagyon sok szubjektív és objektív dolog alapján határozható meg, és kérdéses, hogy vajon meglesz-e az a kritériumrendszer, amely alapján a tervezett új struktúrát feltöltő munkatársak, színészek, ki lesznek választva.

„Ennek a cselekedetnek már nem hiszem, hogy hatékonysági alapjai vannak, de az erő az ő oldalán van, egy közel kétharmados többséggel rendelkező önkormányzatot vezet. Egy esetleges átszervezés pozitív eredményeiben nem hiszek, de az biztos, hogy a feltehetően negatív következményekkel nemcsak emberként, hanem politikusként is szembe kell majd nézzen” – mutatott rá Czvikker Katalin.

Az alkalmazottak szerződésével kapcsolatban úgy fogalmazott, ha a Szigligeti Színház szerkezeti felépítését tekintjük, akkor mindig is támogatták a meghatározott idejű szerződéseket. A különbség az, hogy a főigazgató soha nem kényszerítette arra a munkatársait, hogy mondjanak le határozatlan idejű szerződéseikről. „Nyilván, aki egy másik városból ide kerül, még örül is annak, hogy kaphatja ezt a juttatást, és ha ez a feltétele, akkor egy olyan művész, aki tisztában van a saját értékeivel, nem tart a meghatározott idejű szerződéstől. Mi ebben a terv? Egy esetleges összevonás esetén a meghatározott idejű állásokat könnyebb leépíteni, hiszen az ezekre kötött szerződések határidejük lejártával érvényüket vesztik” – világított rá a munkaszerződések módosításának hátterére, érdekére.

"Amíg a munka elvakult és szűk értelmében élünk, addig a Bolojan-félék annyi munkahelyet szüntetnek meg, ahányat akarnak"- Demény Péter írása

Közzétette: Transindex.ro – 2021. május 10., hétfő


„Nyilván mindenki arra a kérdésre keresi a választ, hogy lehet-e ilyet csinálni. A választ pedig a törvénykezésben kell keresni. Tanulmányozni kell az erre vonatkozó törvényes szabályozásokat. Hiszem azt, hogy jogállamban élünk, hogy a munkaügyi és előadóművészeti, valamint a közigazgatási törvények szabályozzák a lehetőségeket. Vannak szakemberek, jogászok és ügyvédek, akik ebben a helyzetben azok segítségére tudnak sietni, akik elégedetlenek a bánásmóddal. A színészek meg tudják magukat védeni, és meg kell tudják magukat védeni. Én elveszíthetem az állásomat, de engem elsősorban ebben a helyzetben az érdekel, hogy mi lesz a nagyváradi Szigligeti Színházzal, az önálló magyar színházzal, amelynek azt gondolom, hogy sikerült az elmúlt tíz évben, szakmailag megerősödve, újra felírnia magát a színházi térképre” – mondta a főigazgató.

Czvikker Katalin elmondása szerint a Szigligeti Társulat és a Iosif Vulcan Társulat 55 évig vegyes szerkezetekben dolgoztak együtt. 2010-ben mind a két társulat, mind a román, mind pedig a magyar színészek, közös erőfeszítéssel kezdeményezték a különválást. Ennek a különválásnak szerinte nagyon pozitív eredményei lettek: a két színház más stratégiák mentén, részben eltérő piacon, egymással egészséges konkurenciában sokkal jobb gazdasági és hatékonysági mutatókat (nézőszám, saját bevétel) produkált, mint a korábbi, vegyes struktúra.

Jó lenne megvizsgálni az intézmények helyzetét, mielőtt azt a kijelentést tesszük, hogy nem működnek elég jól, vagy működhetnének jobban is. (...) Nem gondolom, hogy tízévenként összevonni, majd tíz év elteltével ismét különválasztani a társulatokat, az ilyenfajta összevisszaság egy kulturális intézmény fejlődésére pozitív hatással lenne, hiszen azt jelenti, hogy mindig mindent nulláról kell kezdeni. Egy ilyen kultúrmixben, amiről a javaslattétel szólt, a társulatok stratégiái alárendelődnek a kulturális központ számára legfontosabb stratégiáknak. (...) Ha állásuk elvesztésének esélye miatt rettegésben tartják a színészeket, hogy várjuk el tőlük, hogy brillírozzanak a színpadon? A színész szellemi munkát végez, na de kérem, így?” – tette hozzá.

„Én nem hiszem, hogy az ördög annyira fekete, mint amennyire lefestik” – jelentette ki Zatykó Gyula, az Erdélyi Néppárt országos alelnöke.

Ilie Bolojan egykori, az új nagyváradi polgármesternek pedig a mostani tanácsadója, Zatykó Gyula, érdeklődésünkre leszögezte, már nem áll a volt váradi polgármester szolgálatában román–magyar kérdésekben. Ő is csak sajtóból értesült a megyei tanácselnök terveiről, de szerinte a sajtó sem tud semmit róla.

Ugyanis szerinte Bolojan csak „elejtett egy mondatot” a román tagozat színészei előtt, hogy összevonná a színházakat és a filharmóniát. „Ez tény. A többi innentől kezdve túl van gondolva. (...) Az újságírók most fújnak egy nagy lufit” – mondta Zatykó. Ugyanis szerinte, ha a három kulturális intézmény fúziója csak közös könyvelést jelentene, akkor az nem lenne negatív az intézményekre nézve. Más dolog lenne, ha embereket bocsájtanának el, ami konfliktusokhoz vezetne. A menedzserek leváltását pedig nem hiszi valósnak, mert nemrég értékelték ki az igazgatók munkáját. (A menedzserek értékelését és egy pert követően mind a Filharmóniának, mind pedig a Regina Mária Színháznak ideiglenes vezetője lett. Czvikker Katalin azonban toronymagas értékelést ért el – szerk. megj.)

Azonban az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke, Várad 2020-as polgármesterjelöltje elismerte: lehet, hogy „baj van”, de ő erről nem tud, mivel az EMNP nem jutott be a megyei tanácsba, ő pedig még nem tudhatja mi az igazság. Az RMDSZ-t kell megkérdezni róla. „Én is megpróbálom majd megérdeklődni, mert igazából érdekel, hogy mi történik. (...) Nem örülnék neki, sőt elítélném. De ez attól függ, hogy pontosan mi a terve Ilie Bolojannak, mert azt egyelőre nem tudjuk. Mindenki csak belemagyarázza a saját rémálmát” – mondta Zatykó. Hozzátette, ha találkoznak, akkor viszont előbb engedélyt kell kérnie Bolojantól, hogy nyilatkozhat-e az ügyben, mert az úgy tisztességes.

Hogyan gyűri maga alá a hatalom a neki nem tetszőket?

Meleg Vilmos leváltott filharmónia igazgató munkáját 5,83-ra értékelte a megyei tanács által felállított kultúrbizottság.

Ennek értelmében a menedzser munkaszerződését felbontották és 120 napra ideiglenes vezetőt neveztek ki. Az ex-igazgató érdeklődésünkre elmondta, egyértelmű összefüggést lát a rossz értékelés miatt bekövetkezett leváltása és a december 15. előtti ellenszegülése között. Ennek az üzenete pedig az, hogy amennyiben a menedzserek – Bolojan érdekeit kiszolgálva – nem rúgják ki maguk alól a széket, akkor ezt megteszi a megyei tanácselnök helyettük.

Meleg Vilmos Bolojan kérését megtagadva, nem hajtotta végre az előírt elbocsájtásokat, ők ugyanis szakmai szempontok alapján a 25 százalékos állománycsökkentés(40 alkalmazott elbocsátása) helyett, csak négy poszt megszüntetését látták lehetségesnek úgy, hogy az ne menjen az intézmény működésének kárára. Viszont a megyei tanácselnök ezt felülbírálhatta és más posztokat is megszüntethetett, amit meg is tett: még hat alkalmazottnak felbontotta munkaszerződését.

„Ez az ellenállás már egy olyan kihágás volt a részemről, hogy amikor december 15-én a megyei tanács megszavazta a határozatot, akkor már számítottam rá, hogy – valamilyen módon –hamarosan távoznom kell az igazgatói posztról. Nem ért meglepetésként. Ezt legálisan az évi tevékenységi értékelés során lehetett leghamarabb megoldani, mert a papíron benyújtott és szóbeli teljesítményelemzés kapcsán olyan jegyet adhat a – tanácselnök által – kinevezett bizottság, amilyet jónak tart” – mutatott rá a volt igazgató.

Hozzátette, bár az értékelés lehet szubjektív, a bizottság értékelésével ellentétben viszont a nagyváradi filharmónia biztosan benne volt az ország három legtöbb előadását produkáló és a legtöbbet felmutatni tudó filharmóniája között, amely nem régi felvételekkel, hanem új és élő koncertekkel lépett fel. Mint mondta, ha valakinek szándékában állt lehúzni a munkáját egy olyan időszakban amikor a pandémia letiltotta az előadásokat –ami miatt a bevételi és a látogatottsági tervet semmiképp nem lehetett teljesíteni –, akkor minden eszköze megvolt rá.

Fontos megjegyezni, hogy az értékelés két kategóriában zajlott: éves és végső. A Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár kivételével, ahol végső értékelés történt, a többi kulturális intézmény, azaz a Szigligeti Színház, a Regina Maria Színház, a Nagyváradi Állami Filharmónia és a Francisc Hubic Művészeti Iskola esetében éves értékelést tartottak. Azaz, egy éven belül ismét versenyvizsgát fognak kiírni a Bolojan terve által érintett menedzserek esetében.

A leváltott igazgató nem fellebbezett a döntés ellen, mert egyrészt a kontesztálási bizottság is az elnök által van összeállítva, másrészt érezte, hogy lesznek még hasonló – neki nem tetsző – intézkedések, amelyeknek nem volna hajlandó alávetni magát. A lemondását pedig azért nem nyújtotta be – az áprilisi nyugdíj korhatár átlépése fényében sem –, hogy nehogy kinevezzenek valaki olyat, aki végrehajtja azt, amit ő nem tett volna meg.

Meleg Vilmos érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy ő úgy véli, az ideiglenesen kinevezett igazgató, aki 120 napra kapott megbízást, valószínűleg csak Bolojan tervének első lépéseit kell, hogy teljesítse. Nem tudni, a négy hónap leteltével az új igazgató fog-e pályázni az állásra, de Bolojan a filharmóniánál és a színházaknál tett látogatása alkalmával azt „követelte”, hogy egy éven belül fúzióra lépjen a három intézmény. Tehát, Bolojan egy olyan menedzser kinevezésében érdekelt, amely a három intézmény vezetését az ő szája íze szerint végzi – tette hozzá.

Az RMDSZ-nek sincs ütőkártyája a történetben, de a közvélemény érzékenyítésével és jogi úton próbálnak változásokat elérni

Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke hallja, de nem érti, hogy Ilie Bolojan miről beszél a munkaszerződések felbontása esetén, mert azok – törvényesen – a munkaadó és nem a megyei önkormányzat hatáskörébe tartoznak. Ilyen értelemben Szabó Ödön szerint hatalommal való visszaélésnek is tekinthető, ha a megyei önkormányzat elnöke, a három kulturális intézmény menedzserét arra kötelezi, hogy alkalmazottjaival kötött szerződését egy évesre változtassa. Mint mondta, a megyei tanács meghatározhatja az intézmények struktúráját, szerkezeti felépítését és sok minden mást is, így a menedzserek munkáját is felügyelheti, de a már megkötött és csak alapos indoklással felbontható munkaszerződések nem tartoznak ide. Rámutatott, ha erre kötelezné az intézmények vezetőit nyomásgyakorlással, az zsarolásnak minősülhet.

Az intézmények fúziója tekintetében úgy nyilatkozott, nem hisz abban, hogy a kommunizmus által kitermelt ember mindenhez is értene, akik közé Ilie Bolojant is besorolta. Ezért nem hinné, hogy a kultúrmenedzsereknél jobban átlátná mire van szüksége az általuk vezetett intézménynek. A képviselő – a megyei tanácselnök helyett –, inkább a szakemberek véleményében bízik, akik közül sokakkal beszélt, de senki sem látta úgy, hogy az intézkedéssorozatnak pozitív hatásai is lesznek.

Ugyanakkor, szerinte az sem egyértelmű, mi indokolja az intézmények ellehetetlenítésének veszélyével járó döntéseket. Viszont úgy látja, nem lehet mindent spórlással és gazdasági érdekekkel megmagyarázni, mert akkor lassan odajutunk, hogy beszüntetjük az iskolákat, óvodákat a költséghatékonyság jegyében. Vagy nem lesz kórház, mert akkor nem kell az egészségügyre költeni. Leszögezte: a kultúra nem egy vállalkozás, hogy profitot termeljen, társadalmi hasznot hoz. Ha azonban Bolojan csak a gazdasági szempontot veszi figyelembe, akkor olyan populáris műfajt kell színpadra állítani, mint a manele, amelynek kiválasztásában nem a művészeti szempontok érvényesülnek.

„Mánelésekkel is meg lehet tölteni a színházat, a kérdés csak az, hogy mi a cél” – tette hozzá. Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke ígéri, minden eszközzel azon lesznek, hogy Bolojan tervét megállítsák, és a közösség fellépését fogják szorgalmazni.

Bár határozatot egyelőre nem tettek le a tanácstagok asztalára, Szoboszlai-Gáspár István megyei tanácsos szerint az RMDSZ hat megyei tanácsosa még a szociáldemokratákkal se lenne elegendő ahhoz, hogy a határozatot megállítsák. Ellenben a közigazgatási bíróságon, úgy vélte, megtámadják a kezdeményezést, és a közvélemény nyomásában bíznak.

Ami valós megoldást jelentene, de ehhez Bolojan jóindulatára is szükség lenne

A képviselőház szerdán elfogadott egy törvényjavaslatot, amely előírja a "nemzeti jelentőségű állami intézmény" státusának megadását, amellyel a váradi történet esetében csak egy gond van: hogy az önkormányzatoknak kell igényelniük a színházaknak a kulturális minisztérium alárendeltségébe való helyezését. Azaz ebben az esetben Bolojannak kéne megtennie.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS