2021. július 29. csütörtökMárta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Diáktüntetés Váradon: az itthon maradó fiataloknak szükségük van kultúrára

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2021. június 22. 12:47, utolsó frissítés: 12:50


„Értem én, hogy kevés a pénz és fontos a költséghatékonyság, de vannak olyan dolgok Nagyváradon és Bihar megyében, amiben nem lehet kompromisszumot kötni. A kultúra pedig ilyen!” – jelentette ki Szabó Kincső a nagyváradi diáktüntetés főszervezője.

A magyar és román diákokszervezetek kedden szolidaritási tüntetésre szólították fel a nagyváradiakat, mert a diákok közül is sokan felháborítónak tartják Ilie Bolojan Bihar Megye Tanácsa elnökének kultúra ellenes tevékenységét, amelyet legújabb terve szerint abban fejtene ki, hogy a román és a magyar színházi társulatok, illetve a filharmónia összevonásával megszüntetné a kulturális intézmények önállóságát, ugyanakkor a művészeket bizonytalan helyzetbe sodorná azzal, hogy szerződéseiket meghatározott idejűre változtatnák.

Szabó Kincső a MAKET (Bihar Megyei Magyar Középiskolás Egyesületek Tanácsa) elnöke a Transindex megkeresésére elmondta, a Szigligeti Színház mindig is sokat tett a diákokért, a diákok pedig úgy érezték, hogy most rajtuk a sor. Ezért is viseli az egyik színházi program nevét a diáktüntetés, a Színház az iskoláért - iskola a színházért.

„Rendszeresen látogatom a román és a magyar társulat előadásait, és nagyon jól működik mindkettő. Ha nekik szükségük van az önállóságra és biztonságra, ahhoz, hogy szinten tudják tartani az előadásaikat és tovább fejlődjenek, akkor ezt meg kell adni nekik. És ne a kultúra legyen az a terep, ahol kompromisszumokat kötünk: költséghatékonyság okán levágunk posztokat, elbocsátunk embereket, bizonytalan helyzetet teremtünk a művészek szerződésének módosításával” – mondta a MAKET elnöke.


Elmondása szerint aggasztónak látják Ilie Bolojan terveit, és nem csak a művészek szempontjából. A diákokat ugyanis a magyar színház rendszeresen bevonta programjaival, előadásaival és diákoknak szóló kezdeményezéseivel, de önkéntességi lehetőséget is nyújtott, amelyek a Szigligeti Színház önállóságának felszámolási lehetőségével szintén veszélybe került. Mint mondta, mindannyiuk számára egyértelmű volt, hogy ebben a kérdésben véleményt kell formálniuk már csak azért is, mert a diákok körében is nagy felháborodást keltett Bihar Megye Tanácsának tevékenysége.

Szabó Kincső szerint a kulturális intézmények életet adnak a városnak, a váradi szellemiséget tükrözik. A fiatalok pedig nem azért maradnának itthon, mert szépek az épületek és profitot termel a kultúra, hanem azért, mert biztonságban érzik magukat és van, amit csinálni a városban. Jelenleg is kevésnek érzik a kulturális rendezvények sokaságát, ha azonban Bolojan addig hajszolja a profitot, amíg a művészeknek a maradék lehetősége se lesz programokat szervezni, azaz ha még ezt is elveszik a diákoktól, úgy látja, akkor nem lesz, aki itthon maradna!

A nagyváradi művészeket és intézmények melletti tüntetés kedden 15:30-kor kezdődik az Ady múzeum előtti téren (Parcul Traian – Széchényi tér). Az esemény ITT tekinthető meg. A tüntetésen a román és a magyar diákok képviselőinek felszólalása után, a diákszínjátszók a Valahol Európában című előadásból adnak elő egy részletet. Majd közösen felolvassák a színészek által megfogalmazott öt pontot, amelyet nem váradi olvasóink itt nézhetnek meg:Nyitókép: MAKET FB-esemény borítóképe

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS