2021. október 23. szombatGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Transindex könyvesték: könyvek, amelyekről beszélnünk kell

szerk. 2021. július 02. 10:31, utolsó frissítés: 2021. július 12. 10:58

A járványidőszak miatt olyan fontos könyvek nem jutottak még el Kolozsvárra, amelyeknek mindenképp haza kell érkezniük. Július 16-án és 17-én Balla Zsófiával, Selyem Zsuzsával, Szabó T. Annával, Tamás Gáspár Miklóssal és Tompa Andreával is találkozhattok a Tranzit Házban.


Hogy telik a nyarad? Ha tengerpart előtt vagy után vagy és szeretnél két tartalmas, ugyanakkor kellemes estét eltölteni, van egy javaslatunk: Transindex könyvesték. Eldöntöttük ugyanis, hogy nem várjuk meg, hogy a kultúra, azok a szerzők, akiket mi szeretünk, ide keveredjenek valamikor Kolozsvárra, hanem meghívjuk őket mi. Legyenek Transindex könyvesték!

Ez alkalommal totális fiesztát szerveztünk, mert két nap alatt öt szerző öt kötetéről lesz szó. Kolozsvári származású alkotókról, akik legyenek bárhol is a világon, mindig A Városról is írnak, amely egyfajta sziget, miniállam, külön szabályokkal és értékrenddel a közös erdélyi mentális térben. És ha nem is a városról szólna írásuk, akkor is – valahol a háttérben – ott munkál a mondanivalóban az itt töltött idő, a szótagokként összeszedett és megőrzött tapasztalatok, amelyek beépülnek a szövegekbe, és a szerzőket letagadhatatlanul ide kötik. Kolozsvárhoz.

A Transindex felvállaltan aktív részese akar lenni a kolozsvári kulturális élet alakításának is. Cseppnyit, de hozzá szeretnénk tenni ahhoz, hogy mi az, amit a kulturális termésből, friss irodalomból megismerhet a közönség. A járványidőszak miatt olyan fontos szerzők és könyvek nem jutottak még el Kolozsvárra, amelyeknek mindenképp haza kell érkezniük. És ez megtörténik július 16-án és 17-én:

Balla Zsófia, Selyem Zsuzsa, Szabó T. Anna, Tamás Gáspár Miklós, Tompa Andrea – itt lesznek KolozsváronHol találkozhatsz velük?

Találtunk egy jó helyet, a Tranzit Ház udvarán a folyó felől érkező fuvallatok kellemessé tehetik a nyári estéket, nem is szólva a találkozásokról és beszélgetésekről. Szóval fűre dőlve, széken ülve, álldogálva, iddogálva, mindenképpen fogyaszthatók lesznek a Transindex könyvestéi. Ha itthon vagytok, ne hagyjátok ki!

Milyen köteteket mutatunk be?

Balla Zsófia két kötettel érkezik: egy esszégyűjtemény és költészetének keresztmetszete egy könyvben (Az élet két fele és A darázs fészke). (Július 16., péntek - 18 óra)Tompa Andrea regényének a címe sem enged kibúvót: mi a haza, hol vagyunk otthon, meddig terjed a Haza? (Július 16. - 19 óra)Szabó T. Anna is hazajön. Szabadulógyakorlatok kötetének novellái sűrített, modern balladák, és kiderül(het), hogy kifényezett modern életünk ugyanazokra a rugókra működik: szerelem, elköteleződés, élet, halál. (Július 16. - 20 óra)Selyem Zsuzsa itthon van, azonban az a világ, amelyről beszél, mindenkinek otthona. Szembe kell néznünk azzal, hogy mihez kezdünk vele: Az első világvége, amit együtt töltöttünk. (Július 17., szombat - 18 óra)Tamás Gáspár Miklós Antitézise olyan, mint a szerző: folyamatosan kérdez, szembesít a tényekkel, a valóságot kíméletlenül közli velünk, és gondolkodás nélkül nem lehet megúszni. (Július 17. - 19 óra)Mire számíthatsz?

Érdekfeszítő beszélgetésekre. A szerzők beszélgetőtársai többnyire transindexes újságírók vagy olyan személyiségek, akiket büszkén tartunk számon a lap holdudvarába tartozó értelmiségi körben. Balla Zsófiával Markó Béla beszélget, és ez lesz a kétnapos rendezvény nyitóeseménye, utána pedig Tompa Andreát és Szabó T. Annát lehet meghallgatni. A Kolozsvár-regények szerzőjével Vig Emese beszélget, majd Szabó T. Anna Albert Antal Orsolya és Visky András kérdéseire válaszol. Szombaton Selyem Zsuzsa és Kulcsár Árpád párbeszédét Tamás Gáspár Miklós könyvbemutatója követi, ahol a szerzőt Gyöngyösi Csilla és Horváth-Kovács Szilárd faggatja.

Utóirat

A helyszínen nemcsak a beszélgetést lehet élvezni, hanem a szerzők köteteit is meg lehet majd vásárolni, és akár egy pohár frissítő ital mellett el is lehet beszélgetni velük. Kolozsvárról. A világról. Annak végéről és mindennek az ellentétéről is. A minőség és a hangulat garantáltan transindexes - no, meg Tranzit Házas lesz!

Támogató partnerünk a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, köszönjük a segítséget!

A Facebook-eseményhez itt lehet csatlakozni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS