2021. október 23. szombatGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Barokk zene, barokk templomban: az egyházi zene is offline az igazi

Horváth-Kovács Szilárd Horváth-Kovács Szilárd 2021. szeptember 03. 11:28, utolsó frissítés: 2021. szeptember 06. 10:35

A KlausenMusik hangversenysorozat szervezőjével, Potyó Istvánnal beszélgettünk többek között arról, hogy milyen nehézségekkel szembesültek a járványügyi korlátozások miatt.


Hétfőn tartotta zárókoncertjét a KlausenMusik, a kolozsvári templomi koncertek egyik nagyszabású rendezvénysorozata. Az Egyházzene Kolozsvár Egyesület szervezésében a közönség több mint 140 zenész közreműködésével 13 előadást hallgathatott a nyári hangversenysorozaton.

A rendezvény amellett, hogy az egyházzenei életet képviseli, a komolyzene kedvelők számára is műsort kínál abban az időszakban, amikor az állami filharmóniák – és más hivatalos komolyzenei intézmények – nyári szüneten vannak. Mivel a világjárvány a zenei életet is jelentősen visszafogta, a megvalósult KlausenMusik, és a hasonló Farkas utcai református gyülekezet Nyári Hangversenysorozata, az idén jelenősebb volt, mint valaha.Hogyan sikerült az újrakezdés?

Értelemszerűen a KlausenMusic is szembesült a világjárvány kihívásaival, a tavaly például a koncerteket a Szent Mihály plébánia udvarán, szabad térben tartották. A rendezvény szervezője, Potyó István beszámolt arról, hogy nagyon örvendenek, hogy az idén visszatérhettek a koncertekkel a Piarista templomba, mert az udvaron tartott koncertek bár nagyon hangulatos események voltak, nagyon megterhelő logisztikai munkát igényeltek, és bár végül sosem esett az eső, mindig résen kellett lenni az időjárás miatt.

A július elején tartott nyitókoncerten Jánossi Imre, a Szent Mihály plébánia segédlelkésze a következő szavakkal indította útjára a rendezvénysorozatot: „Öröm számunkra, hogy közös erővel – előadók, szervezők és önök, tisztelt hallgatók – az idén is megrendezhettük e koncerteket. A normalitás, a testközelség, az élmények és zenei rezgések világába térhetük vissza” – jelentette ki, az újrakezdés gesztusát azzal is hangsúlyozva, hogy az Egyházzene Egyesület által felpártolt Intono Quartet adta a nyitókoncertet, akárcsak a KlausenMusik első évadában. (Az előadás felvételről itt megtekinthető).Potyó István megosztotta velünk aggodalmát, hogy tart a közönség "elkényelmesedésétől" a járvány miatt: mivel az eseményeket online is közvetítik, az emberek egy része inkább otthonról követi. Bár a közvetítésnek vannak tagadhatatlan előnyei is – például részt vehetnek olyan emberek is az eseményeken, akik különböző okokból tényleg nem tudnának személyesen ott lenni–, meglátása szerint jó lenne, ha az emberek az élő zeneelőadáson és az élő miséken vennének részt, annak adnák át magukat, és nem felvételeket néznének kényelmi okokból.

Kérdésünkre, hogy ezen túlmenően a koncertsorozat szervezésében mi okozott még nehézséget, Potyó elmondta, hogy a kolozsvári polgármesteri hivatal viszonylag későn írta ki a támogatási pályázatot. „Így a koncertjeink mintegy felét nem tudtuk ebből fedezni, hosszabb ideig sok mindent saját tartalékokból kellett megoldani, ami nagyon nehéz volt. Itt kiemelném a Szent Mihály plébánia hathatós segítségét, ami nélkül nem valószínű, hogy el tudtuk volna kezdeni a koncerteket.”

Ezzel együtt sikeresen megtartották mind a 13 tervezett előadást, és a szervező szerint ennél szebb zárást nem is kívánhattak volna. Az évad utolsó fellépője a kolozsvári származású, de Bécsben dolgozó neves hegedűs, Leonard Furda és az Arcadia Quartet volt, akik Vivaldi Négy évszakát adták elő.Irányváltozások: barokk templomban barokk zene

Felvetésünkre, hogy a járvány okozta (kényszer)helyzet hatással volt-e a zenei kínálatra, az előadott művek repertoárjára, Potyó István elmondta, hogy tavasszal a tervezés és szervezés közben nyilvánvaló volt számukra, hogy az idén nem építhetnek az orgonakoncertekre. Mivel teljesen biztosan nem lehetett előre látni, hogy az eseményeket a templomban vagy a plébánia udvarán lehet megtartani, ezért inkább főként a kamaraegyüttesekre összpontosítottak – mivel könnyebben átszervezhető egy-egy esemény a kis csoportosulásokkal. „Úgy vélem, hogy ezen felül is egy jó irány a kamarazene, meg is szeretnénk ezt továbbra is tartani” – tette hozzá a szervező.

Ezzel együtt az idén kínálatban mégis helyet kapott egy orgonaest is, amelyen Eduárd Antal adott elő, de az is egy későbbi módosítás során került be a programba – és amely a Románia orgonái turné részeként valósult meg.

Amikor a kamarakoncertek lett a KlausenMusik fő iránya, akkor a szervezők számára a változatosság biztosítása vált kihívássá. Mivel a tavaly volt egy fafúvosokból álló együttes, az idén helyet kapott egy rézfúvós: a marosvásárhelyi Neumarkt Brass Quintet lépett fel (az előadás felvételről megtekinthető itt).De fellépett két vonósnégyes is, a már említett Intono Quartet, illetve a Brassai Sting Quartet, koncertet adott a nagyváradi Kaganoszky Duo. A Kaganoszky házaspár, Arthur és Eszter előadásában külön érdekesség volt, hogy a megszólaltatott hangszereket is Arthur készítette.

„Ugyanakkor hangzásban, a formációk sorrendjében, az előadások repertoárjában igyekeztünk olyan sorrendet találni, hogy a lehető legnagyobb változatosság jöjjön létre. Hasonlóan a hangképzésben is változatosság jelent meg, mivel voltak historikus előadások is, a Sectio Aurea és Quarto d’Oro” – tette hozzá a szervező.

Mivel az egyesület szeretne megvásárolni egy kicsi orgonát, arra is törekedtek, hogy ez szerepet kapjon, mutassák be a közönségnek: ami meg is valósult Sándor Csaba és a Claudiopolis vocal group barokk koncertestjén, ahol két Bach cantatat játszottak.Megjegyzésünkre, hogy az így összeállt zenei kínálat, bár nem kizárólagosan, de jelentős mértékben a barokk zenére alapult, a szervező hangsúlyozta, hogy elsősorban az volt számukra a fontos, hogy ki jön el, és nem az, hogy mit ad elő. „Azt nem mi szeretnénk megszabni. Mert tudom, hogy akiket meghívtunk és el tudtak jönni, azok mindenképp színvonalas muzsikát játszanak.”

A szervező azért még kiemelte, hogy a barokk mellett klasszicista és romantikus zeneművek is elhangzottak. Például a Szent Cecília kórus és zenekar augusztus 20-i ünnepi hangversenyén a 20. századi Szöllősi Attila, és Kodály Zoltán, illetve a 19. század közepi Ruzitska György műveit is előadták, azaz a koncertsorozat más zenetörténeti korszakokat, és a magyar zenei hagyományokat is érintette.

„De idén valóban sikerült valami olyasmi, hogy barokk templomban barokk zene szólalt meg, valóban az idén ennek volt egy ilyen hangsúlya” – tette hozzá.Mire számíthatunk?

Kérésünkre, hogy az évad lezárulása után hogyan értékeli, kiemelve pozitív és negatív dolgokat, Potyó István elmondta, mindenképpen dolgozniuk kell népszerűsítésen, hiszen meglátása szerint nagyon jó dolgok történnek, nagyon jó zenék hangzanak el, nagyon jó előadók jönnek el és nagyon sok munka van az egészben.

„Ezzel összefüggésben azt is elmondanám, hogy a zenészek megbecsülésén is kellene dolgozni, mert úgy érzem, gyakran a közönség nem értékeli megfelelően azt, amit az előadók csinálnak: nem igazán mérik fel, hogy mekkora erőfeszítés, mekkora munka van mögöttük, kissé úgy fogadják, hogy természetes és adott, hogy vannak koncertek.” A legnagyobb pozitívumnak pedig azt tartotta, hogy a nehézségek közepette egyáltalán sikerült megszervezni és hiánytalanul megtartani a rendezvénysorozatot.

Emellett megemlítette, hogy az ilyen jellegű eseményeket a romániai magyar történelmi egyházak hozzák létre, gondolva itt Farkas utcai eseményekre, illetve a KlausenMusikra is. „Ebben az értelemben van egy ilyen küldetésünk, feladatunk. Ez azért is fontos, mert ennek van egy román–magyar közös útépítő jellege is, akár ha az előadókra, akár mint a közönségre gondolunk – ez is egy pozitívum” – tette hozzá.

Mivel a hírek szerint az idén kellene befejeződjön a Szent Mihály felújítása, megkérdeztük, vajon a KlausenMusik 2022-es évadát oda tervezik-e, vagy marad a rendezvény a Piarista templomban.

„Konkrétumokat még nem mondhatok. De meglátásom szerint a kamarazenei események itt maradhatnának a Piarista templomban. Szerdánként van a Farkas utcai református templomban esemény, péntekenként ez – de el tudok képzelni például csütörtökre vagy hétfőre egy-egy orgonaestet a Szent Mihály templomba, ha elkészül a felújítás. Illetve természetesen, ha nagy formációk lépnének fel, akkor valószínű, hogy ott lenne. Elmondhatom, hogy jövőre már bejelentkezett egy nagy kórus Bach H-moll miséjével, azt ott lesz júniusban – válaszolta Potyó István, hozzátéve, hogy több ilyen nagyszabású rendezvény viszont már más szervezési munkát és más anyagi feltételeket is igényelne.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS