2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Igazságkereső Hamlet előadást ígérnek Kolozsváron Vecsei H. Miklós főszereplésével

G. L. 2021. november 30. 12:45, utolsó frissítés: 12:45

Pénteken lesz a bemutató.


"Harminc év elteltével egy újabb és sokkal szubverzívebb diktatúra, totalitárius rendszer kellős közepén vagyunk. Még akkor is, ha ez néha a szabadság látszatát kelti, bár nem hiszem, hogy most valaki azt gondolná, hogy nagy szabadságban élünk. Engem a Hamlet szempontjából tulajdonképpen az igazság keresése érdekelt, amit persze soha nem fogunk megtalálni, mert megannyi héjat kell lehámozni a hírekről. (...) Annak látom értelmét, hogy a fiatalok között is vannak, akiket már nem a fogyasztói társadalom, nem a pénz, nem a hightech-társadalom érdekli, hanem egyfajta keresése az igazságnak, még annak az árán is, ha esetleg belehalunk. Egy másfajta életforma keresése. Ez érdekel a Hamletben" - magyarázta Tompa Gábor rendező, akinek a Hamlet-előadását pénteken mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Ebből az alkalomból tartottak sajtótájékoztatót hétfő délután.

Tompa elmondása szerint megnehezítette a dolgát, hogy többször is rendezte már a Hamletet. Mint felidézte, a kolozsvári magyar színházban 1987-ben, a diktatúra utolsó éveiben rendezett előadása idején egyértelműek voltak a viszonyok.

"Most sokkal nehezebb. A diktatúrában minden egyértelmű volt, nyílt kártyákkal játszottunk. A megszorításból kijöttünk, de legalább nem volt adóssága az országnak. Most pedig akkora adóssága van, hogy tíz generáció sem tudja visszafizetni. Gyarmat vagyunk. Mi és több más európai állam is" - osztotta meg nézeteit a világról, és még jobban kifejtette.

Visky András, Vecsei H. Miklós, Tompa Gábor (fotó: Biró István)Visky András, Vecsei H. Miklós, Tompa Gábor (fotó: Biró István)


"Ebben az erőteljesen ideologizált világban, ahol szélsőséges ideológiák vannak és nincs párbeszéd, azoknak az embereknek, akiknek homokra építettük azt a szerkezetet, amivel el kell induljanak az életben, bármilyen életük is van, manipulált. Lehet újsághír, kormányrendelet. Semmire sem kérdeznek rá, mindent elfogadnak. Voltak világháborúk, és most is zajlik egy, csak sokkal irányítottabb módon. A hatalmak, a totalitárius rendszerek mindig kihasználják a technika legújabb vívmányait. Én azt hiszem mi most is egy totalitárius rendszer felé megyünk, méghozzá globális módon. Ilyen értelemben én is keresni szeretném az igazság helyét, hogy hol vannak a tények, és miért nem tárjuk fel a tényeket. Rengeteg példát mondhatnék. Nemcsak az amerikai elnökválasztás kapcsán, hogy ott mik a tények, miket hamisítottak meg, hogyan szavaztak halottak, hanem ha lekérném a számadatok szerinti Covid-halottak névsorát, azt hiszem, hogy nem kapnám meg, hogy tudjam ellenőrizni. Egy olyan háború zajlik, amiben nagyon sok minden bizonytalanná válik, és amelyben az ellenségeskedés, a gyűlöletbeszéd, az egymás szembeállítása, a társadalom és világ szabadságának a megosztása a cél" - magyarázta a színház igazgatója, aki elmonda azt is, hogy a darabválasztásában nem kis szerepet játszott az is, hogy korábban találkozott és dolgozott együtt Vecsei H. Miklóssal, aki budapesti vendégművészként kapta meg az előadás címszerepét.

"Én nagyon hiszek a színházban, igazából nagyon kevés más dologban hiszek, de a színházban nagyon.

Nagyon szeretem Gábornak (Tompa Gábor - szerk.) és Andrásnak (Visky András - szerk.) azt a típusú munkamódszerét, vagy inkább életformáját, hogy egy transzcendentális megközelítésből indulnak ki minden darab kapcsán. Ez nekem sokat jelent. Anyaországi színházakban ennek már hűlt helye. Egy színész, aki hisz abban, hogy mi együtt a színpadon meg tudunk teremteni egy másik dimenziót, ha mindenki beleadja testét és lelkét, akkor az valami hitélményszerű katarzis tud lenni" - magyarázta Vecsei, akinek az elmondása szerint egy kicsit zavarban is van amiatt, hogy vendégművészként játssza el a drámairodalom egyik leghíresebb szerepét.

"Én nem tudtam, hogy miért ez a leghíresebb szerepe, de talán nem is a szerep miatt, hanem Shakespeare miatt. Hamlet minden emberben benne van, az itteni portásban, bennem és társulat minden tagjában, Andrásban, Gáborban és szeretteimben is. Hamlet nem egy típusú ember, hanem az emberek összessége. Vannak szerepek, amelyek nem állnak jól mindenkinek. Hamlet azt hiszem mindenkinek jól tud állni, ha megkeresi a jeleneteket. Én ezen az úton vagyok, minden jelenetben személyes tudjak lenni, mindig magamból tudjak beszélni, minden másodpercben, amikor a színpadon vagyok. Ehhez nagyon sok segítséget adnak a partnerek, főleg azok, akiknek a szemébe tudok nézni egy-egy fájdalmas vagy nehéz jelenet közben" - mondta.

fotó: Szentes Zágonfotó: Szentes Zágon


Visky András az előadás dramaturgja azt emelte ki, hogy hosszú mérlegelés után úgy döntöttek, az előadást Arany János fordítását használva játszák. "Ez egy rendkívül fontos döntés. Mivel 19. századi a szöveg, amit ha játszunk, máris az előadás főszereplőjévé válik" - jegyezte meg. Tompa Gábor elmondása szerint azért építették Arany János fordítására az előadást, mert ez hordozza Shakespeare szövegének az állandó rejtelmességét, és ez kölcsönözi a szükséges emelkedettséget az előadásnak.

Visky ugyanakkor úgy vélte, hogy a Hamletet színre víve a színház mindig az ars poeticáját fogalmazza meg. "Ars poética a szereposztás már önmagában, és elkerülhetetlenül rendezői ars poétika is. Ebben az előadásban Hamlet, mint rendező és mint színész jelenik meg. Rátekintünk a saját szakmánkra" - érvelt.

A kolozsvári Hamlet díszletét Both András, jelmezeit Bianca Imelda Jeremias, zenéjét Vasile Șirli jegyzi. Jakab Melinda az előadás koreográfusa, Rancz András pedig a videó designere. Vecsei H. Miklós mellett további szerepekben Szűcs Ervin, Kézdi Imola, Bodolai Balázs, Gedő Zsolt, Buzási András, Sinkó Ferenc, Tőtszegi Zsuzsa, Bíró József, Kiss Tamás, Imre Éva, Pethő Anikó, Balla Szabolcs, Lucian Chirilă, Kicsid Gizella, Lőrincz-Szabó Venczel és Viola Sára látható.

A bemutatót december 3-án tartják a színház nagytermében. A járványügyi szabályoknak megfelelően az ülőhelyek harminc százalékára fogadhatnak nézőket.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS