2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bezárt vagy sem Kolozsvár egyik kortárs művészeti központja, a Centrul de Interes?

Horváth-Kovács Szilárd Horváth-Kovács Szilárd 2021. december 14. 11:17, utolsó frissítés: 11:17

A helyi sajtó szerint a végleg bezárt, viszont megkeresésünkre a központ cáfolta a hírt.


A helyi sajtó szerint november végén lakatot tett az épület tulajdonosa a Centrul de Interes kortárs művészeti központ kapujára, amit úgy értelmeztek, hogy a központ végleg bezárt. Megkeresésünkre a központ cáfolta ezt az információt.

A Centrul de Interes 2017-ben jött létre, miután jelentős nézetkülönbségek és perek után az Ecsetgyárból kivált néhány galéria – a Baril, a Bázis Contemporary, a Camera, a Sabot és a Spatiu Intact –, és egy új intézményrendszert hoztak létre, lényegében lekövetve az Ecsetgyár szervezési modelljét.

Az új művészeti központ létrejöttéről és körülményeiről itt beszélgettünk egyik alapító művésszel, mely beszélgetésből kiderült, hogy a kolozsvári vasútállomás mögötti egykori hűtőgyárba költözött, eleinte az 5 galériából, 4 különböző projektekre használható térből, 24 műteremből, 3 művészi rezidens lakásból állt össze, és 30-40 művész vett részt a tevékenységében. A központ működését két egymástól független jogi entitás biztosította, a galériákat a Centrul de Interes Föderáció képviselte, a művészeket és műtermeket pedig a CDI Művészeinek Egyesülete.

Tekintettel arra, hogy a két jogi entitás alkotja a kortárs művészeti központot, az Egyesület aláírt egy egyezséget a Föderációval, mi szerint a támogatások megszerzésében és lehívásában a Föderáció jár el, majd közösen elosztják az összegeket – így könnyítve a központ működését.


Az indulás után alig három évvel a történelem ismétlődni látszott, az Ecsetgyár korábbi belső vitáihoz hasonló éles nézeteltérésekre került sor a művészeti központban is. 2020 júliusában a CDI Művészeinek Egyesülete közleményben tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy az központ igazgatója, Florin Ştefan – aki a Föderáció vezetője is egyszersmind –, visszaélt a helyzettel: a saját galériáját (Spatiu Intact), illetve a köréje csoportosuló személyeket más galériákkal és művészekkel szemben megalapozatlanul előtérbe helyezte, és anyagi előnyhöz juttatta. Konkrétabban a kolozsvári önkormányzattól érkező támogatásokat aránytalanul és a közösség tájékoztatása és hozzájárulása nélkül kezelte – ezzel megsértve az említett egyezséget.

A közlemény arra is kitér, hogy Florin Ştefan 2018-ban levédte a „Centrul de Interes” nevet, majd 2019-ben önkényesen – azaz a művészekkel való egyeztetés nélkül – átnevezte „Centrul de Interes Artă & Permisiuni”-ra. Szintén 2019-ben a Föderáció kizárta tagságából a Baril galériát, anélkül hogy ennek vezetőjét, Sorin Neamţut előzetesen tájékoztatta volna.

2020-ban a visszaélések folytatódtak: a Föderáció vezetője bejegyezte a „Centrul de Interes Művészeinek Egyesületét”, amely lépéssel keresztbe tett a művészeket és műtermeket összefogó CDI Művészek Egyesületének: a két egyesület névhasonlósága miatt manipulálni tudta a támogatásokat. Az új egyesületet pedig kizárólagosan a képzőművészeti egyetem (UAD) diákjaival töltötte fel, leginkább a saját tanítványai kaptak tagságot (Florin Ştefan tanár az UAD-n) - olvasható a közleményben.

A visszásságok tetőpontja a CDI egyesület szerint az volt, hogy eltávolították a Sabot galériát is: megjegyzésük szerint, hogy a Baril és a Sabot voltak leginkább azok a galériák, amelyek a Centrul de Interesnek nemzetközi láthatóságot biztosítottak (miután a Plan B 2018-tól csak Berlinben tartott fenn galériát). Az új egyesülettel és a diákokból álló tagságával pedig a művészeti központ színvonala jelentősen zuhanni kezdett, mivel egyre több marginális kiállítást és projektet szerveztek, amely során számos feszültség keletkezett a kiállótó művészek és a kurátorok, a vezetőség és a művészek között, mivel a döntő szemponttá az vált, hogy csatlakozzanak az új egyesülethez. A közlemény arra is felhívta a figyelmet, hogy a visszaélésekkel vádolt csoport a transzparenciát nélkülözve közpénzekből tevékenykedik, amiről tájékoztatják a támogató önkormányzatot is.

A vádakra a Föderáció szintén közleményben válaszolt, amelyben jelezte, hogy a támogatások kapcsán minden törvényesen zajlott, amiről megfelelő tájékoztatás és elszámolás is készült. A felmerülő konfliktusok és problémák megoldásáról pedig az volt az álláspontjuk, hogy azokat jogi úton kell rendezni, és távol szeretnének maradni a sajtóbotrányoktól és a nyilvánosság előtt zajló „lincseléstől”. Arra is felhívták a figyelmet, hogy 2020 egy nagyon nehéz év volt, tekintettel a világjárványra, így minden energiájukat arra fordítják, hogy a kihívásokkal szembenézzenek.

A két egyesület igyekezett kölcsönösen ellehetetleníteni a másikat, így 2021-ben a nézeteltérések és perek folytatódtak – számolt be a Gazeta de Cluj –, aminek következtében a központnak otthont adó épület tulajdonosa elindított egy hatósági zár alá vételt. A zárolás részleteiről a tulajdonos adminisztrátora nem fejtette ki ennek indoklását, annyit jegyzett meg, hogy az ügy annál bonyolultabb, hogy meg lehessen magyarázni. A helyi sajtó különböző befizetési elmaradásokat említ, illetve azt, hogy az épületnek lejárt a tűzvédelmi engedélye, amelyet a sürgősségi felügyelőség (ISU) nem újított meg.

A cikk szerint év elején volt egy élesebb vitahelyzet, amikor januárban – még érvényben voltak a szigorított járványügyi korlátozások – a Centrul de Interesnek is otthont adó épületben, egy törvénytelen házibulit tartottak több mint 200 résztvevővel. A Föderáció elhatárolódott az eseménytől, arra hivatkozva, hogy a központnak semmi szerepe nem volt ebben, nem is azokban a terekben történt, amelynek ő a bérlője és adminisztrátora. Ellenben a helyi sajtó arról írt, hogy az eseményen részt vettek művészek, illetve közvetetten bár, de mégis van kapcsolat.

A CDI Művészeinek Egyesületének egyik tagja, Vlad Olaru később azt nyilatkozta a Gazeta de Cluj-nak, hogy ők nem is tudtak arról, hogy az épületnek nincs a katasztrófavédelmi felügyelőségtől (ISU) működési engedélye. Magyarázata szerint a Föderáció bérelte az épület negyedik emeletét, ám a többi épületrészt a CDI egyesület. Ami azt jelenti, hogy a Föderáció valójában csak 500-600 négyzetmétert bérelt, mindig úgy pályázott és szerzett az eseményekre támogatásokat, mintha a teljes kiállításra alkalmas térrel – mintegy 3000 négyzetméterrel – rendelkezne.

Az események következtében a CDI felbontotta a bérleti szerződéseket, és a művészek többsége 2021 áprilisában elhagyta az épületet, az elektromos áramszolgáltatás pedig megszűnt az épületben. Ám a Föderáció és még tucatnyi művész maradtak, a szomszédos épületből vezették át a villanyt – vagy külön szerződést kötöttek a szolgáltatóval – és annak ellenére, hogy nem volt az ISU-tól működési engedély, továbbra is folytatták tevékenységüket, és eseményeket szerveztek.

Florin Ştefan ezzel kapcsolatban a lapnak azt nyilatkozta, hogy a zár alá vétel nem jelent gondot, ugyanis az nem érinti a Föderáció és az új egyesület által bérelt tereket, csak a CDI Művészei Egyesülete által bérelt műtermeket: a CDI tagjai pedig már tavasszal elhagyták az épületet. Meglátása szerint ennek a CDI egyesületnek semmi köze nincs a Centrul de Intereshez, hiszen az új egyesület tartozik a központhoz.

A CDI egyesületről elmondta, hogy három személy körüli társaság maradt, akik külön szerződést kötöttek az épület tulajdonosával, ami szerint 2021 decemberéig még maradhatnak.

Képernyőmentés a honlapról. Képernyőmentés a honlapról.


Bezárás vagy félreinformálás?

November végén a Gazeta de Cluj arról írt, hogy a Föderáció elnöke tévedett: a Centrul de Interesnél megjelentek az épület tulajdonosának képviselői és a végrehajtók, hogy kiürítsék az illetéktelenül elfoglalt tereket. A helyi sajtó beszámolója szerint Florin Ştefan arra hivatkozva, hogy szóbeli megegyezése volt a tulajdonosokkal, hogy ő maradhat, nem akarta aláírni az épület kiüresítéséről szóló jegyzőkönyvet, de végül nem volt mit tennie a végrehajtó bizottság ellen, és aláírta. A Centrul de Interes kapujára lakat került, amit a helyi sajtó úgy értelmezett, hogy véglegesen bezárt a kolozsvári művészeti központ.

Megkeresésünkre Răzvan Sădean, a Centrul de Interes kommunikációsa cáfolta ezt a hírt, álláspontjuk szerint a központ nem zárt be, és nem is lakoltatták ki az épületből – érvelése szerint a sajtó félreértette a helyzetet. Elmondta, hogy a CDI egyesület távozott az épületből, amelynek semmi köze nincs a központhoz, ami – a Föderáció nevében – a negyedik emeletet bérli.

A Centru de Interes továbbra is létezik és működik, viszont mint minden évben, télen bezárják a tereiket, tekintettel a hidegre, mivel az épületben nincs fűtés. Viszont szerződésük van a helyre, és a tervek szerint 2022 tavaszán folytatódik a tevékenység.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Centrul de Interes egy hivatalos intézmény, amely a hivatalos honlapon és közösségi média oldalán kommunikál a nyilvánossággal.

A központ pedig már november 18-án közzétett egy bejegyzést a közösségi médián, amelyben összefoglalták a 2021-es évi tevékenységüket és jelezték, hogy 2022-ben folytatják – ez a hivatalos álláspont.Hasonlóan a honlapon is részletes jelentés található 2021-ről, amely kitér a felhasznált anyagi támogatásokra is. Ami pedig megjelent a sajtóban az ügyről, az olyan személyek nyilatkozataira és véleményére épül, akiknek nincs közük az intézményhez, azaz nem tekinthetők hiteles forrásnak - nyilatkozta a központ sajtófelelőse, hozzátéve, hogy ezen túl nem kívánják kommentálni az érintett sajtóanyagokat.

A honlap szerint – ami azzal fogadja a látogatókat, hogy „SEE YOU NEXT YEAR!” – a központnak a jogi képviselője a Föderáció, amely öt szervezetből áll: a Camera Egyesületből, a Friche Egyesületből, a Nano Egyesületből, az Intact Kulturális Alapítványból, illetve a Centrul de Interes Művészeinek Egyesületéből. Ennek tagjai: Betuker István, Andrei Budescu, Andrei Ciurdarescu, Istvan Cimpan, Irina Dumitrascu, Adrian Ghiman, Ana Horhat, Valentin Ionescu, Ovidiu Leuce, Gabriel Marian, Alex Mirutziu, Florin Stefan, Robert Anadacs, Cristi Avram, Marius Fodor, Theodora Ispas, Andrei Ispas, Vlad Paraschiv.

Nyitókép: Centrul de Interes hivatalos Facebook-oldal, fotó: Alex Mirutziu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS