2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Célegyenesben az első korhatáros Star Wars világpremierje

P. S. Zs. 2005. május 03. 13:59, utolsó frissítés: 13:23

Ha tetszik, ha nem: vége. Május 19-én lezárul a saga, a legenda. Illetve a tévében még folytatódik.

Hála a csillagászati összegeket elköltő piárnak, azt már szinte minden gyerek tudja, hogy a Csillagok háborúja utolsó (pardon: harmadik) része jóval sötétebb, baljósabb és kegyetlenebb lesz, mint a korábbi epizódok bármelyike. Ez persze ránk is fér. A felvezető Baljós árnyak idétlen Disney-hangulatot árasztó epizódja után a Klónok támadása épphogy csak bemelegítette a terepet. Itt az ideje tehát, hogy az Erő sötét oldala átvegye az irányítást.Az Erő odaát vanA riogató marketing-hadjárat persze nem szolgál semmilyen meglepetéssel, mint ahogy Lucas mester minden titka is percre pontosan kiszámított. George Lucas, a legenda szellemi atyja ugyanis évek óta figyelmezteti a rajongókat: ahhoz, hogy a Csillagok háborúja kezdetéhez illeszthesse az előtörténet befejező részét, a lehető legsötétebb módon kell lezárnia A sith-ek bosszúját, hiszen ebben a kardinális epizódban áll a Gonosz oldalára az ifjú Jedi, minden skywalkerek őse.

Ez a Star Wars más, mint a többi - nyilatkozta tömören Lucas az Associated Pressnek. "Ez egy tragédia. Zokogni fogtok a harmadik részen. Ahány nőnek levetítettem eddig, mind sírtak és a férfiak közül is sokan küszködtek a könnyeikkel, az elejétől a végéig." Ez persze még nem jelent semmit, hiszen mi is láttuk a Titanicon könyező épeszű felnőtteket. De azért reménykedjünk.

A leghorrorisztikusabb jelenet dióhéjban így fest: miután borzalmas sérüléseket szenved a volt mentorával, Obi-Wan Kenobival (Ewan McGregor) vívott párbajban, Anakin felépül, de ennek ára van: félig ember-félig gép lényként él tovább - ő lesz a rettenetes Darth Vader. Christensen állítólag soha nem fogja elfelejteni a pillanatot, amikor először próbálta fel Vader fekete jelmezét és a híres szuszogó sisakot.

"Nem is tudom, hogy határozzam meg, milyen volt. Fel voltam dobva és ugyanakkor azt éreztem, valamiféle hatalom került a kezembe. Lenyűgöző pillanat volt, minden más eltörpült mellette. A harmadik rész tele van izgalmas témákkal. Anakinból Vader lesz, a köztársaságból birodalom" - áradozott az ifjú Gonosz. A sith-ek bosszúja nagyszabású, epikus mű, tökéletesen illeszkedik az eredeti trilógiához, tette hozzá.Vader még a producert is megrázta

Ki hinné, de Rick McCallum producer az átalakulás kapcsán szintén megrázó élményről számolt be. Amikor elterjedt a hír, hogy Christensen először fogja viselni a Vader-kosztümöt az ausztrál Fox stúdió ezerötszáz alkalmazottja gyűlt össze, hogy tanúja lehessen a filmtörténeti pillanatnak.

“Olyan csend honolt a stúdióban, hogy a még a légyzümmögést is hallani lehetett. Mindenkit megrázott a jelenet, hiszen valamennyien, akik ott voltak, a világosítók, az effektesek, de még a könyvelők is a Star Wars-on nőttek fel. Akkor döbbentek rá, hogy milyen sok idő telt el, s most valami olyasmitől kell búcsút venniük, ami sokáig része volt az életüknek. Ilyesmit még sosem éltem át forgatáson.”


A horror még visszaüthet,

hiszen a korhatáros kategória megtizedelheti a célközönséget. Maga Lucas is bevallotta: nem hiszem, hogy elvinnék egy öt-hatéves gyereket A sith-ek bosszújára.

A sötétség és a vele járó erőszak szinte magától értetődően korhatárossá tette a produkciót. Ez már azért is fontos, mert így ez lesz az első korhatáros Star Wars-epizód. Eddig ugyanis mind az öt rész csupán a nagyon kedvező PG (Parental Guidance) besorolást kapta meg az MPAA (Motion Picture Association of America)-tól. Ez a második legenyhébb kategória a rendszerben és gyakorlatilag a szülői kíséretet jelöli.

Az MPAA testülete most jóval szigorúbban vont össze a szemöldökét, vagyis végül PG-13-as besorolást kapott, mely szerint csak tizenhárom éven felülieknek ajánlják a filmet. A hivatalos indoklás szerint A sith-ek bosszúja "sci-fi erőszakot és néhol megrázó képeket tartalmaz”. Nem kell Jedi lovagnak lenni ahhoz, hogy a galaktikus lóláb kilógjon, miszerint mindez a körmöfont stratégia része. Egyrészt a besorolás előkészíti a terepet a sorozat előző részeit bíráló kemény magnak, másrészt a tilalommal még inkább elkötelezi az alsó korosztályt.A tévében kardoznak tovább

Az igazán elvakultaknak lehet jó hír, hogy Lucas minden előzetes fogadkozása ellenére sem szakít az aranytojást tojó tyúkkal. A sith-ek bosszúja után 2007 körül elkészít egy, a Csillagok háborúja univerzumában játszódó minisorozatot. Az HBO akarata előtt meghajló Mester félórás részekből álló rajzfilm-sorozatot és tévéfilm-sorozatot indít.

Lucas a csillagháborús tévésorozatot háromdimenziós kivitelben kívánja elkészíteni, és az első rész bemutatóját 2007-re, vagyis a csillagháborús saga 1977-es kezdetének 30. évfordulójára ígéri. A sorozat forgatási munkái jövőre kezdődnek. Hogy az öröm azért ne legyen teljes, hozzátette, csak az indítást vállalja magára, utána más projektekkel kíván foglalkozni.

Lucas egyébként már a harmadik epizód munkálatai alatt is részt vett egy Star Wars-rajzfilm készítésében. A sorozat első két szériája tíz-tíz rövid, ötperces részből áll, és már megjelent DVD-n és az Egyesült Államokban nagy sikerrel sugározták a televíziós csatornák. Ráadásul különleges vizuális világáért az animációs film kategóriában tavaly Emmy-díjat kapott.

A harmadik széria már csak öt részes, de azok egyenként tizenkét percesek, és egyetlen összefüggő kalandot mesélnek el. Így a rajzfilmben többek közt láthatjuk Anakin Skywalker és Obi-Wan Kenobi barátságának kibontakozását és azt, ahogy a droidsereg elfoglalja a Köztársaság fővárosát, és foglyul ejti a Galaktikus Szenátus vezetőjét. A sorozat részeit április 25-től este hét órai kezdettel sugározza a Cartoon Network magyarországi részlege, magyar szinkronnal.

A sorozatot egyébként a Dexter laboratóriuma és a Samurai Jack című kultikus rajzfilmeket is jegyző, orosz származású Genndy Tartakovsky készítette George Lucas felkérésére.


Premierek világszerte

Akik Magyarországon szeretnék végigizgulni a világpremiert, azok már szerda éjjel bevethetik magukat a mozikba: az első vetítések ugyanis 0 óra 1 perckor indulnak.

Bár a forgalmazó InterCom által szervezett díszbemutató helyszíne még nem tisztázott, az szinte biztos, hogy csakúgy, mint az előző két rész bemutatója előtt, 1999-ben és 2002-ben, idén is jelmezes Star Wars-hívek özönlik majd el a budapesti Hollywood Multiplex Duna Plazát. A mozi vezetője, Kovács Tibor elárulta: komoly rohamra számítanak.

"A tizenegy teremből hét-nyolc teremben megy majd A sith-ek bosszúja, ebből öt teremre már most majdnem teljesen elfogytak a jegyek. Lesz szinkronizált és feliratos változat is, különösen az utóbbi iránt nagy az érdeklődés, ezért ebből hajnali 3-ra is tervezünk egy vetítést. Világpremierről van szó, ez azt jelenti, hogy még mi sem tudjuk, milyen hosszú a film - az utolsó pillanatban is változtathatnak rajta."Pórul jártak viszont az amerikai hívek. A legfanatikusabb rajongók ugyanis már hét héttel a utolsó rész bemutatója előtt letáboroztak a híres Grauman's Chinese Theatre előtt, csakhogy kiderült, nem a megfelelő mozi előtt tették. A bemutató ugyanis a csaknem egy mérfölddel távolabb fekvő moziban lesz, a gyártók választása ugyanis az ArcLight mozira esett. Az új helyzetben a rajongók nem hajlandóak máshová költözni, mert azt hiszik, hogy a hírek hamisak.

"Máskor is hallottunk már ilyen híreszteléseket" - makacskodott Sarah Sprague, a legkitartóbb rajongók egyike. Sprague a Variety riporterének elmondta, hogy 1999-ben és 2002-ben is hasonló történetek keringtek az előző Star Wars-filmek premierjével kapcsolatban, de a filmet végül mégis a Grauman's-ban láthatták először."Továbbra is ez marad a Star Wars hívek központja" - jelentette ki. "A hetvenes évek végén kultikussá vált epizódok óta itt és nem az ArcLight előtt várakoznak az emberek."

Ugyanakkor a 20th Century Fox és az ArcLight vezetői elmondták a Variety-nek, hogy bár a szerződés még nem végleges, A sith-ek bosszújának nyitóvetítése szándékuk szerint az ArcLightban és nem a Grauman's-ban lesz, így könnyen lehet, hogy éppen a legnagyobb rajongók maradnak le a premierről.

Forrás: Cinematrix, Cinema, Vox

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS