2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

TIFF 2005: mi a művészeti igazgató 10 kihagyhatatlanja?

Balázsi-Pál Előd kérdezett:Balázsi-Pál Előd 2005. május 11. 10:54, utolsó frissítés: 10:54

Lehet elviselhetetlen, de ne legyen elhanyagolható – ez az ideális TIFF-film #b#Mihai Chirilov#/b# szemében.


Két hét múlva kezdődik a negyedik Kolozsvári Nemzetközi Filmfesztivál (Transilvania International Film Festival – TIFF), amelyről Mihai Chirilov művészeti igazgatót kérdeztük.

A május 27 és június 5. közt tartó rendezvény programjának összeállításához Chirilov több mint háromszáz filmen rágta át magát Európa nagyobb (Cannes, Berlin, Velence) és kisebb filmfesztiváljain.Hány film került be a programba?

– Száz, plusz húsz rövidfilm, nagyvonalakban ugyanannyi, mint tavaly. Nagy változásokra nem kell számítani. A tavalyi izlandi szekció helyett most svéd filmblokk lesz, a koreaiak helyett pedig a britek. A No Limit kategóriában tízre növeltük a filmek számát. Újdonság a gyereknapi program, június elsején két gyerekfilmet mutatunk be.Szintén új a filmmaraton, egyszerre kettő is: egy hatórás – a hongkongi Infernal Affairs trilógiával, és egy ötórás – az HBO nap keretében, az Angels in America sorozattal. De nem kell aggódni, ezekre a Győzelem moziban kerül sor, ahol a legkényelmesebbek a székek. Amúgy lesznek szabadtéri vetítések is, hétvégenként hat filmmel.

Idén is lesz némafilm élő DJ-mixszel, és a giccsfilmek sem maradnak el. Rendezünk egy külön estet a Re:publik folyóirat bemutatására, és lesz egy Rockumentumok című szekció, amelyben zenészekről szóló dokumentumfilmeket játszunk.


Korábban az is felmerült, hogy egy kísértetjárta erdőben vetítsetek le egy horrorfilmet.

– Ez utópiának bizonyult. Papíron jól néz ki, de a valóságban technikailag kivitelezhetetlen. És az az erdő sem eléggé kísértetjárta.


Kik az idei meghívottak?

– A legelszántabb filmbarátok számára Lukas Moodysson és Todd Solondz rendezőket ajánlhatom. Mindketten a No Limit szekcióban vesznek részt egy-egy filmmel (A Hole in My Heart, illetve Palindromes), és Moodysson a Terroristák című dokumentumfilm underground vetítésén is jelen lesz.

Persze a versenyfilmek rendezőinek többségét is meghívtuk, közülük az orosz Ilya Krjanovszki (4), Mundruczó Kornél (Johanna) és Dagur Kari (Dark Horse) nevét emelném ki. (Dagur Kari a fesztivál 2003-as nagydíjasa a Noi Albinoi című filmjével – szerk.)Cristi Puiu szintén indul a versenyben Moartea dlui Lăzărescu (Lăzărescu úr halála) című új filmjével. Aki három évvel ezelőtt látta a Zongoratanárnőt, annak ismerős lesz az abban főszerepet játszó Annie Girardot francia színésznő. És az utolsó estére tartogatunk egy meglepetés-meghívottat is.


Mennyit segít az, hogy a fesztivál kezd egyre ismertebbé válni? Gondolok itt az előválogatásra, a meghívottakra, illetve az anyagi oldalra, a szponzorkeresésre.

– Most minden nehéznek tűnik, visszatekintve viszont könnyűnek. Nem hiszem, hogy idén nehezebben mennének a dolgok, mint korábban. Ugyanannyi munkát fektettünk most is a TIFF-be.

Ami miatt mégis nehezebb volt, az a Re:publik magazin, amelynek a debütjét pont a fesztivál-előkészületek kellős közepére terveztük be. Anyagi szempontból valóban nehezebb volt, mivel objektív okok miatt a főszponzorunk nélkül maradtunk. (Ugyanis a Nescafé visszalépett – szerk.)


Kolozsvár segített idén? Ha jól tudom, a korábbi években a városvezetés csak ígértekkel és ingyenes gesztusokkal segített a TIFF- nek.

– Ebben az évben nagyon sokat segítettek. De az anyagiakról én nem sokat tudok, csupán a vetítések anyagi vonzatát ismerem.Térjünk vissza a filmekhez. A Johanna lesz az egyetlen magyar film a fesztiválon?

– A versenyben csak a Johanna vesz részt. A Szupernova szekcióban viszont bemutatjuk a Szezont, és lesz egy magyar érdekeltségű különvetítés is, a Lost and Found című szkeccsfilm, amely kelet-európai rendezők – köztük Mundruczó Kornél – kisfilmjeiből áll össze. Kis túlzással Mundruczó-kiadásnak is nevezhetnénk a fesztivál idei kiadását, hiszen a Szezonban is feltűnik egy epizódszerepben. (Egy pornófilm operatőrét alakítja – szerk.)

Amúgy a Szezon rendezője (Török Ferenc) és egyik főszereplője (Nagy Ervin) is jelen lesz. A koprodukciókról szóló workshopban pedig valószínűleg a Dallas Pashamende is szerepet kap.


Hogy néz ki az ideális TIFF-film? Ha biztos akarnék lenni benne, hogy a filmemet bemutatják a fesztiválon, milyenre kellene csináljam?

– Hogy biztos lehess benne, ismerned kellene a gyengéimet. Ezek pedig nem publikus dolgok. Ha valaki a TIFF-en látott néhány erőszak- és szexszagú film alapján azt hiszi, ez a gyengém, téved. Vállalva a kockázatot, hogy teljesen banális választ adok: az ideális TIFF-filmnek nagyon jónak kell lennie.

Legyen "cinema", nem rádiójáték. Ambiciózus, de nem nagyképű. Nem muszáj tökéletesnek lennie, ha cserében merész tud lenni. Előmozdítania kell a filmművészetet, nem visszahúznia. Olyan állapotot kell előidéznie, hogy ne tudd eldönteni, tetszett- e vagy sem, olyan kell legyen, ami már túl van ezeken a besorolásokon. Lehet elviselhetetlen, de ne legyen elhanyagolható.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS