2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sok szex, kevés erotika és bosszú mindenekfölött

szerk. 2005. május 24. 15:31, utolsó frissítés: 15:05

Még hármat kell aludni ahhoz, hogy egy időre elfelejtsük az alvást.


Még három nap van hátra a negyedik Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) megnyitójáig. A tavalyi évben Julie Delpy francia színésznő látogatott el a fesztiválra, és vett részt filmje romániai premierjén.


Az idén szintén egy francia színésznő,Annie Girardot tiszteli meg jelenlétével a kolozsvári fesztivált. Girardot a hazai közönség számára olyan filmekből ismert, mint a Rocco és fivérei, Luchino Visconti rendezésében, vagy a Michael Haneke alkotta Zongoratanárnő.Annie Girardottal június 1. és 5. között találkozhat a kolozsvári közönség – ugyanis a fesztivál díjátadó gáláján a színésznő életműdíjat vesz át a szervezőktől. Az eseményt a román televízió élőben fogja közvetíteni.

A 74 éves Annie Girardot a francia filmgyártás élő legendája, életműve 150 filmből áll. Girardot a Cannes-i fesztiválról érkezik Kolozsvárra, ahol részt vett legutóbbi filmje, a Rejtett (Caché) bemutatóján. A filmet beválogatták a Cannes-i versenyprogramba, Haneke megkapta érte


a legjobb rendezésért járó pálmát.

Ugyancsak Cannes-ból érkezik Cristi Puiu, a Lazarescu úr halála (Moartea domnului Lăzărescu) stábjával. A fesztiválon frissiben megnyerték az Un certain Regard szekció fődíját. A rendező a film főszereplői - Ion Fuscuteanu, Luminita Gheorghiu és Monica Barladeanu - társaságában válaszol majd a nézők és a sajtó kérdéseire a június 2-i vetítés után.

Tíz napja alatt több mint 90 játékfilmet vetít a TIFF, a péntek esti megnyitó például a tavalyi Cannes-i fesztiválon a zsűri nagydíját elvitt alkotással, a dél-koreai Park Chan-Wook rendezte OldBoy-al kezdődik.Jelenleg a rendező a trilógia harmadik részén dolgozik, az első részt Sympathy for Mr Vengeance címen 2003-ban a TIFF közönsége is láthatta. Ennek folytatása a


most vetítésre kerülő OldBoy.

A film története 1988-ban kezdődik, amikor Oh Dae-su nevű főhősünket elrabolják a felesége és gyermeke mellől, és egy börtönként szolgáló szobába dugják. Tízenöt év múlva, néhány elvetélt öngyilkossági és szabadulási kísérlet után, Dae-sut szabadon engedik egy teli pénztárca és egy mobiltelefon társaságában. És ekkor megkezdődik


Dae-su bosszúhadjárata.

Szintén a megnyitón, az Oldboy előtt tekinthetjük meg Bill Plympton legújabb, ötperces animációját, a Guard Dog-ot, amely 2005-ben a legjobb animációs rövidfilm Oscar-díjára jelöltek.

A fesztivál két legérdekesebb szekciójának az Árnyékok és a Határok nélkül ígérkezik. Ezek keretén belül mutatják be a két legsokkolóbb filmet: A gépészt (The Machinist) és a Kilenc dalt (Nine Songs). Az első egy spanyol thriller, a második egy brit dráma, rengeteg szexjelenettel fűszerezve.


A gépész hőse egy férfi, aki megterhelt

lelkiismerete elől próbál menekülni, mert úgy érzi, hogy az élve falja fel. Irodalmi mintaként Kafka és Dosztojekvszkij történeteit lehet említeni, a film világából Hitchcock, Polanski vagy Lynch alkotásaihoz áll közelebb.Trevor, a film főszereplője szép lassan elfogy az álmatlanság miatt. Ugyanez történt az őt megformáló színésszel, Christian Bale-lel is. A film forgatókönyvírója, Scott Kosar meséli, hogy a főszereplő napról napra fogy, mígnem testsúlya


alig éri el a 45 kilogrammot.

Előzetes elképzeléseik szerint speciális effektek és bő ruhák segítségével érzékeltették volna a fogyást, de Bale, egészségét veszélyeztetve, hónapokig éheztette magát, hogy hűen formálhassa meg Trevor karakterét.

A túl sok szexjelenet miatt óriási botrányt okozott Nagy-Britanniában a Kilenc dal. A Michael Winterbottom rendezte filmben Matt egy koncerten találkozik Lisával. A találkozás szexpartiba torkollik, majd újabb koncertek, és belőlük inspirálódó partik követik egymást. Összesen kilenc darab. A film a szenvedélyes kapcsolat explicit, ugyanakkor intim portréja, a kezdetektől az elkerülhetetlen szakításig.A kérdésre, miszerint miért forgatta le a Kilenc dalt, Winterbottom azt válaszolta, nem volt oka, hogy miért ne forgassa le. „Akik nem szeretnek másokat szeretkezés közben figyelni, azok utálni fogják a filmet. Akik viszont szeretik, azok ki lesznek ábrándulva az enyhe erotikus jelenetek miatt” – magyarázza a rendező. Pár nap múlva a TIFF közönsége is megtudhatja, melyik kategóriába tartozik inkább.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS