2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Országimázs híján az Ursus sör lehet Románia ikonja

Bálint B. Eszter 2006. december 13. 11:52, utolsó frissítés: 10:23

Algocalmin, Dero, Braiconf, Gerovital, Borszék ásványvíz – hazai márkákból lett szupermárkák. Országimázs épülhetne rájuk?
Romániának még mindig nincs brandje, nincs kialakított országimázsa – vetették fel az elmúlt héten a Banii Noştri és az Eurolider lapok által szervezett bukaresti kerekasztalbeszélgetésen a részt vevő a brandépítő és marketinges szakemberek. Egy ország brandjét népszerűvé vált kereskedelmi brandekből is fel lehet építeni – derült ki, tehát a romániai márkák külföldi reklámkampányai az ország egészének is hozhatnak elismertséget.

A Transindex arra volt kíváncsi, hogy melyek lehetnek azok az itthon amúgy ismert (és elismert) márkák, amelyek talán hozzájárulhatnak az országimázs felépítéséhez is. Olyan márkák, amelyek hallatán egy európai polgárnak talán eszébe jut, hogy


létezik egy olyan ország, amit úgy hívnak, Románia.Éppen kapóra jött tehát, hogy ezt a konferenciát követően mutatták be Kolozsváron az országban jelen levő legismertebb és legelismertebb márkanevek kiadványát, a Superbrands Romania című kötetet. Ez 66, különböző üzletágakban tevékenykedő nemzetközi és hazai cég márkáit tartalmazza, amelyek kiérdemelték a független marketinges szakemberekből álló zsűri elismerését. Ez a testület aztán szupermárkákká, azaz az angolszász szóhasználatból átvett superbrandekké minősítette ezeket.

Nem kis meglepetéssel konstatálhattuk, hogy a 66 romániai menő márka között 26 hazai terméket is fel lehet lelni. Néhányat olyan kategóriákban is, amit közfelfogás szerint multik uralnak.

A Superbrands Románia kiadvány ábécé sorrendben tálalja a szupermárkákat: első meglepetésünket az szerezte, hogy az Algocalmin a legismertebb, legelismertebb, s egyben a leggyakrabban használt fájdalomcsillapító Romániában. Mint kiderül, a romániai lakosság 96 százaléka teszi első helyre a 1965 óta gyártott terméket.


Minden 10 romániaiból 7 Algocalminra gondol


a fájdalomcsillapító szó hallatán. Épp ezért az Algocalmint nem nehéz népszerűsíteni, állítják szakértők. Nem kell a reklámokban ismertetni hogy mire jó.Éppen ezért lehetett hatásos az a reklám, amely sok olyan fogyasztót hódított vissza az elmúlt évek során, akiknek bizalma meginogott a román gyártmányú gyógyszerben. Szlogenjük csupán ennyi: Te doare româneşte, îţi trece româneşte (románul fáj, románul múlik el).Ha elektronika cikk vagy háztartási gép, akkor Altex: a hazai hasonló profilú üzletláncok közül csupán ez minősül superbrandnek. A magát a legolcsóbbként meghatározó vállalat egyben piacvezető is szegmensében, ráadásul legtöbb kirendeltsége van.Összesen 75 ezer négyzetméteren 120 boltot működtetnek, ezen kívül az országszerte szétszórt 11 Media Galaxy bolt is hozzájuk tartozik. A brandépítő és marketing szakemberek szerint pont attól erős az Altex brandje, hogy lassanként már az alacsony árak szinonimája. Ezen kívül barátságosságot, megbízhatóságot, karizmatikusságot és


sikeres partnerségi viszonyt sugall.


Néhány éve az Arctic márka hallatán csupán szüleink, nagyszüleink zörgő, nyekergő hűtői jutottak eszünkbe. Mára az újjászületett vállalkozás számtalan típusú háztartási gépet kínál, a rossz hírűvé vált márkanév köré nagyszabású kampánnyal sikerült új brandet építeni. A brandépítés során azt sugallták, hogy az Arcticnál a család, a kényelem, a jólét, a megbízhatóság áll a fő helyen.A statisztikai adatokból kiderül, percenként elkel egy Arctic termék. Több, mint 35 éves történelme során mára több mint 12 millió Arctic hűtőszekrény talált gazdára, ha ezeket egymás mellé tennénk, Bukaresttől New Yorkig érnének.

Két privatizált, immár többségében külföldi kézre került román bankot is találunk a 66 szupermárka között: a piacon egyre intenzívebben jelen levő nemzetközi hírnevű bankok nyomulása ellenére a lakosság leginkább a Román Kereskedelmi Bankban (BCR) és a Román Fejlesztési Bankban (BRD) bízik.


Sörök terén is a hazai márkákhoz hűségesek

a románok: három sörmárka került be a szupermárkák közé, ezekből kettő hagyományosan román termék. Idegenes hangzása ellenére ugyanis a Bergenbier román márka: 1995 májusa óta gyártják Balázsfalván, s ma a legeladottabb és legismertebb sör Romániában – derül ki a MEMRB&Synovate felméréséből.A brandépítés során a lebutult férfiagyak tömegeit próbálták megnyerni többek közt úgy, hogy a román fociválogatottat támogatták.

Az évente elfogyasztott 15,3 millió hektoliter sörből nem kevés az Ursus részesedése. A világszerte ismert dán Tuborg mellett a kolozsvári sörmárkát kiáltotta még ki romániai superbranddé a zsűri. Az egyik legrégebbi, 1878 óta létező román brand köré nem kellett túlzott reklám, de mégis ők voltak a román sörpiac első szereplői, akik tévében reklámozták maguk. Az Ursus brandet egyébként a Superbrands szerkesztői egyenesen Románia ikonjának kiáltják ki.
A román mosópormárkák is vígan túlélték a rendszerváltást.

Ez pedig úgy történhetett meg, hogy ki tudtak törni az ócska minőségű, fakó kartondobozok, s bogokban elővakarható tisztítószerek világából. A Deronak ez úgy sikerült, hogy közben megtartotta 1966-ban kitalált márkanevét, az egykori, 1960 óta létező Perlan pedig 1995-től – amikor is a Procter&Gamble megvásárolta a temesvári üzemet – Bonux név alatt fut.


Az 1806 óta palackozott Borsec ásványvíz és a még 1592-től datált Dorna is komoly brandépítési hadjáraton ment át az elmúlt néhány év során. A száz százalékban román tulajdonban levő Borsec márkanév pedig mára nem csak itthon népszerű, az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában, Svédországban, Lengyelországban, Cipruson, Izraelben, Kanadában, Németországban és Thaiföldön egyaránt fogyasztják.A Dorna igazából akkor lendült fel, amikor 2002-ben a Coca-Cola megvásárolta a gyártócéget. Ettől kezdődően évről évre nő a népszerűségük Romániában, Görögországban és a Moldovai Köztársaságban egyaránt.Talán nincs is olyan férfi Romániában, aki legalább egy alkalommal ne viselt volna Braiconf inget. Szüleink, nagyszüleink a rendszerváltás előtt ezt vadászták az egyre üresebb áruházi polcokon mert meg voltak győződve arról, hogy ez a legjobb minőségű hazai ing;


ez a hozzáállás máig sem változott.

Az 55 éve létező inggyár 2001 óta termékei 95 százalékát exportra gyártja. Valószínűleg kevesen tudják, hogy a legtöbb Forma 1-es csapatnak ők gyártják az ingeket, maga Michael Schumacher is ilyent viselt visszavonulása előtt.Nagyjából minden megyének megvolt annak idején a maga kis „tejgyára”. Ezek egy része vagy megszűnt, vagy helyi beszállítóként él tovább. Nagyon kevésnek sikerült országossá vagy éppen nemzetközivé fejlődnie. Egyik közülük a szupermárkává nyilvánított Albalact, amelynek a Fulga márkanév alatt futó termékei érdemelték ki a rangos szakemberek elismerését.Ki ne ismerné a hintázó tehénnel fémjelzett reklámkampányt, ki ne mosolyodott volna legalább egyszer el a ártatlan, ám okos kis tehén láttán?

Volt idő, amikor Ana Aslan neve ismertebb volt külföldön, mint itthon.A 1952 óta gyártott Gerovital kozmetikumok a rendszerváltás előtt is nagy népszerűségnek örvendtek több európai piacon, és nem csak.


A romániaiak nagy része lenézte, lenézi a hazai terméket,


s helyette inkább a külföldi márkákat helyezi előtérbe. Olyan hírességek használták évekig a Gerovital termékeit, mint Charles De Gaulle volt francia államfő, John F. Kennedy volt amerikai elnök, Marlene Dietrich, Greta Garbo, Charlie Chaplin, Kirk Douglas filmsztárok, Salvador Dali, vagy éppen sokáig a világ leggazdagabb emberének számító Aristotelis Onassis görög üzletember.Folytatás következik

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS