2021. október 24. vasárnapSalamon
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Meleg filmek fesztiválja: aki nem jön el, óvszert kap

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. október 15. 17:48, utolsó frissítés: 17:13

Mit csinálnak a homoszexuálisok az ágyban? Van-e Romániában gay közösség? Ezekre és bármely más, a témához kapcsolódó kérdésekre feleletet kapnak mindazok, akik részt vesznek a #i#Gay Filmek Estjei#/i# fesztiválon.
„Tisztelj olyannak, amilyen vagyok!” - mottó jegyében szervezi meg idén, október 15-21 között Kolozsváron a Angelicuss – Gay filmek estje nevű filmfesztivál negyedik kiadását a Be An Angel Romániai leszbikusok, homoszexuálisok, transzvesztiták és biszexuálisok (LGBT) jogait védő szervezet.

„A fesztivállal nem azt szeretnénk elérni, hogy az emberek érzelmeire hassunk, pusztán a toleranciára, a másság elfogadására szeretnénk felszólítani a társadalmat, arra, hogy semmivel sem vagyunk jobbak vagy rosszabbak a heteroszexuálisoknál – mondta el a fesztivált megnyitó sajtótájékoztatón Lucian Dunăreanu, a szervező civil szervezet elnöke. A fesztivál alatt zajló vetítésekre, workshopokra és beszélgetésekre mindenkit elvárnak, hiszen ezek a rendezvények megfelelő alkalmat nyújtanak a másság megismerésére és elfogadására.Lucian Dunăreanu elmondta, a felmérések szerint jelen pillanatban Romániában a legnagyobb mértékben a homoszexuálisokat éri diszkrimináció. A homofóbiának kiváltó oka

az információ hiánya,

hiszen az emberiség biológiailag elutasítja mindazt, ami idegen számára. Ezt a hiányt pótolná a mindenekelőtt szórakoztató jellegű fesztivál: a művészet segítségével mutatná be a homoszexuális kultúrát.


A 2007-ben, az Európai Esélyegyenlőség évében megszervezett fesztivált megnyitó sajtóértekezleten részt vett Dieter Topp, a Köln melletti székhelyű KulturForum Europa kulturális intézet elnöke. Elmondta, az új, kibővült Európának a a tolerancia jegyében kell léteznie. „Ez a fesztivál fontos, a másság elfogadására érdekében tett lépés”– értékelte a kezdeményezést az elnök. Többen is

homoszexuális parádézásnak

nevezték a fesztivált – számolt be az előző években megszervezett film-fesztivált követő visszhangokról Lucian Dunăreanu. „Nem a másságunkkal akarunk parádézni – jegyezte meg az emberjogi szervezet elnöke. Kifejtette, azt szeretnék elérni, hogy a homoszexualis párok nyugodtan, kéz a kézben járhassanak az utcán, anélkül, hogy sértő megjegyzésektől vagy tettleges bántalmazástól kellene tartaniuk.Az elnök hozzátette, minél több inger éri a társadalmat, annál kisebb szenzációszámba megy majd például egy gay-felvonulás. Ha manapság ütlegelésre is van példa, tíz év múlva valószínűleg senkit sem sért majd egy ilyen jellegű megmozdulás.

Az ortodox egyháznak, amely jelen pillanatban kizárja a homoszexuális hívőit a gyülekezetből, meg kell tanulnia toleranciát nyilvánítania, hiszen a Biblia szerint bőrszíntől, etnikai hovatartozástól, nemtől függetlenül minden ember egyenlő – hangsúlyozta Dieter Topp.

A ma este startoló fesztivál nyitó akkordjaként a Tan Lines című filmet 18.45-től vetítik a Tranzit házban. Holnap Alexandru Valukovski Bong című könyvét mutatják be. Mit csinálnak a homoszexuálisok az ágyban? - kihívó címmel az elvárásoktól eltérő, ártatlan kiállítás tekinthető meg holnap este hat órától az Angels Klubban. A látogatók betekinthetnek a melegek hálószobájába: láthatja, miként tévéznek, párnaháborúznak vagy olvasnak az ágyban. A fotókiállítás célja bemutatni azt, hogy a meleg és a heteroszexuális pároknak semmiben sem különbözik életük vagy igényeik.A fesztiválon összesen 18 film tekinthető meg, amelyek között amatőr filmesek alkotásai is szerepelnek: a fesztiválon ezek közül választják ki a 2007-es, legjobb romániai meleg filmet. A fesztivál teljes időtartama alatt az aktivisták és önkéntesek felvilágosító akciókat szerveznek: az utcákon a melegekről szóló információk mellett 15 ezer óvszert osztogatnak szét a járókelők között.
Fotók: Fülöp Noémi

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS