2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Oscar és a stúdiók pénzes trükkjei

összeállította:Sipos Géza 2002. február 19. 17:14, utolsó frissítés: 17:14

Ha filmedet Oscarra jelölték, jövőd máris aranyozottabbá válik: a film bevételei a mozikban, a videókölcsönzőkben és a DVD-forgalmazóknál még azelőtt emelkedni kezdenek, hogy a szobrocskát egyáltalán elnyerted volna.
A DreamWorks DVD-eladásai tavaly február elején hirtelen emelkedni kezdtek. Az extranagy költségvetésű Gladiátor bevételei akkor kezdtek szárnyalni, mikor kitudódott, a filmet Oscarra jelölték a legjobb film kategóriában. 1999-ben a Miramax stúdiónak volt hasonló szerencséje a Szerelmes Shakespearevel.

Néhány hét alatt a hír, hogy a Shakespeare-t a legjobb film szobrocskájára jelölték, 38 millió dollár bevételt hozott. Az összeg pont azzal a summával egyenlő, amennyit a film a bejelentés előtti két hónapban termelt. Mindkét mozgókép amúgy el is nyerte az Oscart.

A filmtörténeti tanulságból következik, hogy a február 11-én a legjobb filmre jelölt alkotások kaszálni fognak a piacon. Múlthét végéig a legnagyobb box office-bevételeket az Egyesült Államokban eddig a Gyűrűk ura: A gyűrű szövetsége, az Egy csodálatos elme (A beautiful mind) és a Moulin Rouge érte el. A Tolkien-regényből írt film 271 millió, a második 113 millió, a harmadik 57 millió dollárt hozott a konyhára -- írja a New York Times Los Angeles-i tudósítója.Biztos hely a popkultúrában

A jelölés viszont az eddig szerényebb, 20 millió dollár körüli bevételt hozó, ilyen szempontból másodvonalbelinek számító alkotásoknak számít a leginkább, ilyen például az In The Bedroom (19 millió dollárnyi bevétel) és a Gosford Park (22 millió dollárnyi bevétel). Az Oscarért versenyző filmek a jelölés utáni időszakban eddig átlagban 30 millióval többet bevételeztek -- áll az ACNielsen EDI médiakutatásokat végző iroda jelentésében, mely a filmek nézettségét méri.

Néhány stúdió a "jelölési pénz"-re úgy tekint, mint valami jóleső szellőre. Azok a cégek viszont, amelyek csak múlt év végén kezdték forgalmazni filmjeiket, várva várt marketing-lehetőséget látnak a jelölésben, melyre teljes üzleti terveket lehet aztán építeni. Akár így, akár úgy, a jelölés hosszú távú érték.

"Felkerül a dicsőségtáblára, ha Oscar-díjra jelöltek" -- mondja Marc Shmuger, az Universal Pictures elnökhelyettese. A cég filmje az Egy szépséges elme, melyet nyolc Oscar-kategóriára jelöltek. "A film aurájánk részévé válik a jelölés, és így lesz a populáris kultúra állandó darabja" -- nyilatkozza a stúdióvezér.


A Szépség és a pénzgörgeteg

Az Oscar-jelölés aranyos dicsfényére jellemző az Amerikai szépség esete. Sam Mendes Kevin Spacey főszereplésével 1999-ben készült filmje nyerte a legjobb alkotásnak járó szobrocskát. A filmet 1999 szeptemberében mutatták be, 2000 februárjában jelölték Oscar-ra. A jelölés előtt a film 75 millió dollárt hozott, a jelöléskor pedig csak tíz moziban volt látható.

A Szépséget gyártó DreamWorks viszont több mint száz kópiát tartott raktáron, és egy nappal a jelölés kihirdetése után a stúdió máris azt jelentethette be, a filmet 1287 moziban játsszák. A film így az amerikai mozikban még 34 millió dollárt bevételezett, és el is nyerte a díjat: ez pedig újabb 22 milliót eredményezett -- magyarázza a nagy stúdiók szokott marketing-fogását Jim Tharp, a DreamWorks forgalmazási igazgatója.


A DVD többet hoz, mint a mozi

De nemcsak a moziforgalmazás számít. A video- és DVD-forgalmazás a stúdiók legnagyobb másodlagos bevételi forrása. Az utóbbi két évben egyre inkább a DVD-forgalmazás kezdett számítani, mert a lemezek eladása a videokölcsönzők bevételeinél nagyobb nyereséget hoz. A DVD-k forgalma 2001-ben elérte a 4,6 milliárd dollárt a szakma becslése szerint. Egy új DVD megjelenése így szinte akkora őrületet képes produkálni, melyet eddig a vezető filmek kasszasiker-hétvégéin lehetett tapasztalni.

Jó példa erre a DreamWorks animációs filmje, a Shrek, melyet a legjobb rajzfilm kategóriában jelöltek. A Shrek novemberben jelent meg videón és DVD-n. A forgalmazó Universal Home Video szerint máris 7 millió darabot adtak el a filmből, és az ebből származó 110 millió dollár több, mint amit a film a múlt évben mozikban szedett össze.A Gladiátor 2000 májusában kezdett, de amikor elnyerte a legjobb filmért járó Oscart, alig tucatnyi moziban vetítették. A film bevétele akkorra már elérte a 187 milliót, így a gyártó DreamWorks úgy döntött, inkább a DVD-eladásokra koncentrál. A cég kiskereskedőkkel kötött reklám-megállapodásokat, így a Gladiátor DVD-bevétele 25%-kal lett több annál, amit a stúdió remélt.


A Moulin Rouge gyártói mulathatnak

Az idén a nyolc Oscar-ra jelölt Moulin Rouge lehet a DVD-robbanás legnagyobb nyertese, mivelhogy DVD-n jelenleg csak ez az Oscar-jelölt film elérhető. A gyártó 20th Century Fox nem nyilatkozott arról, fogják-e több moziban játszani a Moulin-t, szórakoztatóipari elemzők inkább arra számítanak, hogy a stúdió a DVD-piacra fog inkább figyelni.

Van viszont olyan cég, amely nem hagyja magát zavartatni. Az Universal Pictures elnöke úgy nyilatkozott a New York Times-nak, hogy nem változtatnak terveiken: az Egy szépséges elme DVD-változata május végéig, június elejéig nem kerül piacra. A filmet különben csak decemberben kezdték vetíteni, Romániában február közepétől látható.

Az Universal-vezér szerint még nagy halom pénzt lehet kaszálni a mozikban az Oscar-díjazás után is. Ez leginkább a legjobb film kategóriájának nyertesére igaz: ezzel még a leghatározatlankodóbb nézőket is meg lehet győzni, akik csak nyertes filmért hajlandók fizetni. "Szóval, ha jelölnek, az mindenképpen segít" -- mondja a William Morris tehetségkutató ügynökség igazgatója, James A. Wiatt. "De ha nyersz, az az igazi segély."


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS