2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Pénteken startol az erdélyi filmes portál

Kassay Réka 2008. január 29. 13:42, utolsó frissítés: 10:45

76 lapszám után webre vált a Filmtett: péntektől naponta frissülő hírekkel, kritikákkal, tudósításokkal. Nyomtatásban folyóirat helyett évkönyv lesz a szaklapból.

Pénteken, február elsején 0:00 órakor indul a Filmtett – Erdélyi filmes portál. Az oldal tesztelése egy hete folyik, a hátralevő napokban kapott visszajelzések alapján a csapat az utolsó simításokat végzi, hogy a héten már online tudósíthasson a Magyar Filmszemléről. A filmtett.ro egyes cikkeit hamarosan a Transindex is közli.

"Nyilván vannak anyagi okai is a váltásnak: rengeteg pályázati kiírásban szerepel a folyóiratok, szaklapok internetes formában való megjelenésének kiemelt támogatása", mondta el Zágoni Balázs, a hetvenhat lapszámot megért, összesen több, mint hetvenezer példányban eladott folyóirat főszerkesztője a hétfői sajtótájékoztatón. "Emellett a terjesztés is nehézkes, összesen húsz városba jut el a lap, és van olyan hely, ahova a szállítás költsége háromszor akkora, mint a bevétel", tette hozzá.A portál létrejöttével a Filmtett bárkihez eljuthat, azonban nehéz lenne az online változatot és a folyóiratot egyszerre működtetni, mindkettőt színvonalasan. Ezért a szerkesztőség úgy döntött, különválasztja a lap zsurnalisztikai részét (hírek, kritikák, tudósítások fesztiválokról, aktualitások) a filmtudományi résztől (rendező portrék, műfajtörténeti sorozat, stb.).

Előbbi napi rendszerességgel frissül majd a webes felületen, utóbbi pedig (lévén, hogy a csapat egybehangzó véleménye: nem szívesen mondanak le a nyomdafesték és a papír illatáról) évkönyv formájában jelenik meg, melyben az egyes sorozatok összegyűjtve, egy kötetben lesznek megtalálhatóak, így nem kell azokat a különböző lapszámokból összegyűjteni."A Filmtett portálon naponta közlünk új kritikát", mondta el Jakab-Benke Nándor, a szerkesztőség tagja. "Ugyanis amikor egy új film megjelenik, mire a kritika végigjárja a hagyományos útját a tördelőn és a korrektoron át, és az olvasók elé kerül, a filmet már rég elfelejtették.

A netes felület azért fontos, hogy a kritikák napirenden legyenek az újdonságokkal, mind a hollywoodi produkciókkal, mind az európai filmekkel, melyek, még ha nem is jutnak el hozzánk a moziba, ugyanúgy számot tarthatnak az úgymond filmbuzik érdeklődésére".

Másrészt az interaktív felületen a regisztrált felhasználók hozzászólhatnak a filmhez és a kritikához, így kialakulhat beszélgetés, vita a filmekről, valamint egy többé-kevésbé állandó felhasználói kör.

A gyorsaság a fő szempont a hírek és a pályázatok esetében is. Tóth Orsolya szerkesztő elmondta: igyekeznek egyensúlyt kialakítani a magyar és a román filmek, illetve filmmel kapcsolatos események között. A hírek négy kategóriában futnak majd: Kárpát-medence, Európa, Hollywood és “nagyvilág”.Ami a pályázatokat illeti, itt is három kategóriát lehet elkülöníteni: a nagyon sürgős (3 nap múlva lejár a határidő), a sürgős (2 hetes határidő), illetve az aktív (2 hétnél távolabbi határidő) pályázatokat, melyek az oldalon külön színekkel jelölve, sürgősségi sorrendben jelennek meg.

A fesztiválokról való tudósításokat, beszámolókat egy nagyon aprólékos kereső egészíti ki, mesélte el Buzogány Klára, szerkesztő. A cél egy olyan fesztivál-adatbázis létrehozása, melyben a lehető legtöbb infó megtalálható, a határidőktől a fesztivál profilján át az illető városban levő szállás- és étkezési lehetőségekig. Jelenleg 70 tétel van az adatbázisban, az indulásig ez a szám eléri a százat.A másik projekt az erdélyi dokumentumfilmes adatbázis, melynek projektvezetője Zágoni Bálint. Az adatbázis jelenleg 300, '89 után készült erdélyi magyar dokumentumfilmet tartalmaz (mely tételek az adatbank.ro-n is megtalálhatóak lesznek), azonban a projekt több ennél: a filmekből egy-egy példányt, a jogtulajdonos beleegyezésével, négy kolozsvári könyvtárban is el szeretnének helyezni (többek között a Sapientia könyvtárában).Az oldal összes előnyét a regisztrált felhasználók élvezhetik: csak ők tudnak hozzászólni az írásokhoz, illetve bizonyos anyagok csak csonkított formában jelennek meg a nem regisztráltak számára. Ez fontos a Filmtettnek az olvasóközönség felmérése céljából, az oldalon még a híreknél is előnyösebb pozíciót élvez a felhasználói felület, mely belépéskor linkekkel jelzi az olvasó számára, hogy utolsó belépése óta hány kritika, hány hír, hány új anyag jelent meg.

A Filmtett portál arculatát Jánosi Andrea, a logót Csíki Dénes tervezte, az oldalt Buzogány László programozta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS