2021. május 11. keddFerenc
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Együtt szülinapoztunk a szentegyházi Gyermekfilharmóniával

K. R. 2008. május 05. 16:33, utolsó frissítés: 01:04

Május 1., hosszú hétvége, be az autóba, és irány Belső-Erdély. Brassóban és Dicsőszentmártonban is népünnepély volt, de minket leginkább Hargita megye egyik kisvárosának kulturális kínálata nyűgözött le. Filharmónia-napok villámképekben.Utazgatásunk során véletlenül jutottunk el olyan helyekre is, melyeket eddig alig ismertünk. Szentegyházán egy ifjúsági szállóba irányítottak, melyről kiderült, egyben múzeum is. A folyosót a néprajzi gyűjtemény darabjain kívül mindenféle tárgyak díszítik, melyeket a vendégek adományoztak a háznak. Ha van nálunk valami, amit szeretnénk a múzeumnak adni, egyszerűen feltehetjük a polcra.

Végigjárjuk a házat (a konyhán a legotthonosabb a hangulat, miközben melegszik a vacsora, bemutatnak a házigazdának és rögtön koccintunk is az ismeretségre), majd eljutunk a zeneterembe, ahonnan a folyosóra is kiszűrődik a hangzavar.Benn egy sereg gyerek próbál különböző hangszereken: a szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjai a másnapi koncertjükre készülnek. Megtudjuk, a 140 tagot számláló kórus és zenekar huszonhatodik évét ünnepli: 1982-ben, egy iskolai ünnepség után alapította Haáz Sándor, aki a zenei alapokat (ma már néhány egykori tanítványával közösen) tanítja a gyermekeknek.Május elsején a fogadóban van a buli: beöltözött huszárok nótáznak a gyermekekkel és a ház népével közösen. Másnap a kultúrházban folytatódik az ünnepség, az előadás fénypontja a Gyermekfilharmónia fellépése, mely a bukaresti meghívottak, a Lyceum Consort régizene-együttes előadását követi.

A székely fonót ábrázoló falfestmény alatt a 140 gyermek énekel francia, német, lengyel gyermekdalokat, Bhramsot,


román május elsejei indulót és magyar népdalfeldolgozást.

Teljes zenekari kísérettel, szólókkal és egyszer a tanárukkal közösen is. A csapat több nagyvárosi és külföldi fellépésen is részt vett már, sokszor ugyanezekkel a dalokkal, de ez nem számít: szeretik a zenét, szórakozásból énekelnek és játszanak.

Az estet hagyományos fáklyás menet és utcabál zárja, melyen a tömeget eső és égő gyanta illata kíséri. A templom kapuja előtt leáll a menet néhány kör keringőre, csak páran álldogállnak az út szélén, az ünneplőktől kicsit távolabb, a fedél alatt.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS