2024. július 16. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Piroska, menj már innen a nagyítóval!

2008. július 03. 15:52, utolsó frissítés: 15:07

Piroska és a farkas digitális-multimédiás formátumban és a Mónika showban: sorozatban közöljük a PKE diákjainak munkáit.A nagyváradi PKE (Partiumi Keresztény Egyetem) Reklámgrafika szakos diákjainak Antik Sándor vizuális művész vezetésével készült munkáiból közlünk válogatást; most az első két filmanyagot, Birton Botond Lóránd és Tomos Kinga animációját lehet megtekinteni.

Az animációk, rövidfilmek két témára épülnek: film szervezés-montázs René Magritte festményeinek motívumait használva és a művész stílusát megőrízve, valamint a Piroska és a farkas interpretációja digitális multimédia formátumban.

A filmek között található két- és háromdimenziós, illetve tárgyanimáció, a témák skálája változatos: van köztük Piroska és a farkas a virtuális világban, a Mónika show paródiájában, de megjelenik Chuck Norris is.

A munkákra általában jellemző, hogy nem kizárólag egy történet közlésének szempontjából közelítik meg a filmet: a formákkal való eljátszadozás, a hang és a kép montázsával elért többletjelentések filmes gondolkodásra vallanak.

Ennek megfelelően a legtöbb munka pörgős, klipszerű, illetve jellemző az intertextualitás, az ismétlések, a megsokszorozódás, a mozgások és a hang elváltoztatása, mesterségessége, egyszóval olyan önreflexív technikai megoldások, melyek a nézőt is arra késztetik, hogy ne csak történetként, hanem a kontextusra utaló, de a szabad asszociációkat is inspiráló audiovizuális alkotásként nézzék a filmecskéket.>> Kerek fej, kockafej és a tapsifüles - Animációk a PKE diákjaitól >>
>> Abszurd filmvariációk a Sapientia diákjaitól >>
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS