2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Blues Félsziget: minden napra egy különlegesség

2008. július 11. 10:13, utolsó frissítés: 2008. július 10. 17:37

A Zakuska kínálata a Knock Out blues-rockjától a Trenul de noapte szájharmonikás bluesáig.A blues rajongóinak kellemes nyaruk lesz idén: megannyi különleges koncert várja őket a Félszigeten a 15. születésnapját ünneplő Knock Outtól a szájharmonikát központi elemmé emelő Trenul de Noapte-ig. A blues központja a Zakuska színpad lesz, ahol a jazzel osztják meg az időt – de nem a rajongókat, hiszen a két műfaj közti átjárhatóság egyértelmű.

Már a nulladik napon is kedvez a blues rajongóinak a szerencse, na meg a program, hiszen a kolozsvári


Knock Out


a Félszigeten ünnepli szülinapját, egy fergeteges blues-rock koncerttel fogadva a korán érkezőket.

A zenekart 1993-ban a kolozsvári Compact-ból kivált Lénárd Yogi József és Varga Sándor alapította, és a következő évben már a Diáksziget (a mai Sziget) vendégei voltak, hogy a későbbiekben diákfesztiválok, rockfesztiválok, városnapi rendezvények, sörfesztiválok és leginkább motoros találkozók kedvelt fellépői legyenek.


A könnyen megrágható szövegek, húzós, melodikus riffek és néhány erdélyi népdalfeldolgozás kellett ahhoz, hogy a zenekar Erdély egyik legkedveltebb és legismertebb rockzenekarává váljon, és 15 év után is az maradjon.

A fesztivál első napján egy olyan csapatot ajánlunk, amely Marosludasról indulva nagyon hamar a középpontba került, és amelyre valóban érdemes figyelni: ők a


Tabasco,

az Eurovision romániai döntőjének egyetlen vidéki résztvevője. Bár az országot végül nem ők képviselték a belgrádi döntőn, de a tévés szereplések, a videóklip legyártása és az új kapcsolatok nagyon jól jöttek a tehetséges csapatnak. A 2004-ben alakult zenekar blues-rock zenét játszik funkos beütésekkel, és jelenleg nagyon elfoglaltak, ugyanis első lemezükön dolgoznak, amely terveik szerint a nyár végén jelenik meg. Ebből hallhatunk egy kiadós ízelítőt a Félszigeten.

Csütörtökön az esti órákban ismét blues szól a színpadon, mégpedig a legnívósabb fajtából. Kamocsa Béla és Johnny Bota legendának számít blues-körökben, a két elnyűhetetlen zenész 1983 óta dolgozik együtt, 1991 óta


Bega Blues Band

néven – tehát ők is kerek, 25 éves évfordulót ünnepelnek idén. A Bega Blues Band adta ki az első hazai blues-jazz lemezt, Blues de Timișoara címen, 1993-ban.


A zenekar ismertsége messze túlmutat Románia határain, a műfaj legnagyobb neveivel léptek fel közösen, rangos fesztiválokat nyertek meg, nemzetközi sporteseményeket nyitottak meg, és sorolhatnánk. Hogy mennyire szívügyük a blues? Kamocsa Béla több bluesfesztivált szervezett az elmúlt években Vama Vechen és Temesváron – tehát a szcéna mozgatásában is nélkülözhetetlen szerepe van. És ha valaki képes egy szcénát mozgásba hozni, akkor garantáltan boldogul a Zakuska színpad közönségével is.

Persze pénteken sem maradnak zene nélkül a különleges előadásokat kedvelők: a


Tapinarii

folkos-bolondos, és néha bluesos muzsikája az igényes zenét népszerűsítő klubok, koncerttermek kedvence, és a Félszigetre is hasonló hangulatot fog varázsolni a 2001-ben alakult csapat, amely szinte éves rendszerességgel örvedezteti meg új lemezzel egyre növekvő rajongótáborát. Az utolsó napon pedig a


Trenul de Noapte

fogja feltenni az i-re a pontot, vagy a tortára a meggyet – ki mit szeretne. Mert a szájharmonikát a központba helyező, úgynevezett Harmonica Blues-t játszó csapatot biztosan mindenki szeretni fogja. A zenekar vezetője nem más, mint az ország legjobb szájharmonikása, Marcian Petrescu.


A csapat tavaly év végén jelentette meg az első román harmonica blues lemezt, Dependent de Blues címmel, és idén már jön is a folytatás. Hogy az utolsó esti élmény teljes legyen, a zenekar különleges műsorral készül a Félszigetre, amelyben a készülő lemez néhány dala is helyet kap.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS