2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alternatív Félsziget: ahol választanod kell

2008. július 14. 17:44, utolsó frissítés: 17:22

Kispál és a borz vagy Omul cu Şobolani? A Félszigeten a bőség zavarában fognak szenvedni az indie-k és alterosok.A Félsziget programját böngészgetve egyhamar evidenssé válik, hogy az indie és alternative műfajok kedvelői járnak idén a legrosszabbul. No nem azért, met nem lesz elég kedvükre való zene, hanem mert kedvenceik közül olyan sokan lesznek ott, hogy néha muszáj lesz választaniuk közülük – márpedig ezek nem lesznek könnyű döntések.

A fesztivál első napja máris dilemmával indul számukra (és hát számunkra is): the Amsterdams vagy Luna Amară? Az indie rock brites, gitárzajos vonalát képviselő fiatal


the Amsterdams


az idei év egyik legjobban hypeolt hazai csapata, és sok csapattal ellentétben belőlük a tehetség sem hiányzik. Már önmagában az is figyelemreméltó, hogy se első, se akárhányadik hallásra nem jövünk rá, hogy nem egy londoni, hanem egy román zenekart hallunk.

Hangzásuk az Arctic Monkeys karcosságát, a Franz Ferdinand pajkosságát és az Editors himnikusságát is eszünkbe juttatja, de a sajtó már a Joy Divisiont, az Interpolt és az Arcade Fire-t is emlegette velük kapcsolatban. Egy biztos: aki az indie-t szereti, az nem csalódhat a the Amsterdamsben, és ott a helye a koncertjükön, a Weekend színpadnál.

Csakhogy. Ugyanebben az órában a Maros színpadon a román alternatív szcéna egyik vezércsapata, a


Luna Amară

fellépése zajlik. Szerencsére azért mindkét csapat stabil rajongótáborral büszkélkedhet, és hát a közös műfaj ellenére zeneileg nem sok hasonlóság fedezhető fel a brit vonal táncosságát követő Amsterdams és az amerikai altrock néha metálos beütéseit a trombita egyedi hangzásával (Mihnea Blidariu rockzenei téren újító zenei megoldása) kombináló Luna Amară közt.

Utóbbiak üzenet szempontjából is sokkal határozottabbak, sőt, a leghatározottabbak a haza zenei életben. Adódtak is ebből már problémáik, úgy látszik, vannak, akik nem szeretik a gondolkodó zenekarokat, és főleg nem az olyanokat, amelyek számára a rockzene nem csak kultúra, hanem állásfoglalás, beavatkozási lehetőség is.

A két énekessel érkező Luna Amară nem először játszik a Félszigeten, és a Sziget színpadán is megfordultak már kétszer is. Tessék választani!


Aki felszusszanna, hogy túl van végre a nehéz ügyön, annak rossz hírünk van: a neheze még csak ezután jön: két ország legnagyobb alternatív zenekara lép egyszerre a színpadra. A


Kispál és a Borz

szokás szerint a Weekend színpadhoz vonzza mindig lelkes és mindig hálás közönségét. Az ő félszigetes fellépéseik az élő bizonyítékai annak, hogy Erdélyben is vannak bőven elkötelezettjei az alternatív zenéknek, és hogy annak ellenére is énekelhetik ezrek egy együttes dalait, hogy nem egy rádiók által agyonjátszott popzenekarról van szó.

Ha nem hangzana annyira patetikusan, azt modhatnánk, Bandiék hitet adnak. De persze hogy úgy hangzik.

Aki szereti az altert, de Kispálékat valamiért mégse (bár erre írásos magyarázatot kellene kérni igazából), annak se lesz unalmas estéje: a Maros színpadon ugyanis az elsőszámú román alterock csapat, az


Omul cu Şobolani

csap a húrok közé. Ők már nem zenekar, hanem brand. Tízéves tevékenységük alatt öt lemezük jelent meg, amelyeket nem kevesebb, mint húsz videóklip erősít.

A zenekarvezető Dan Amariei kedvenc műfaja a fesztiválozás – mind fellépőként, mind „civilként”: évente felbukkan egyszerű résztvevőként a Szigeten, a BestFesten és a többi nagyobb rendezvényen. Aki pedig ennyire érzi a fesztiválhangulatot, az nagyon jól tudja, hogy mivel lehet még jobbá tenni: egy remekbeszabott koncerttel.

AZ OCS-től pontosan erre számíthatunk. Csütörtökön a Maros színpad lesz az alternatív központ: itt két kolozsvári zenekar követi egymást a színpadon. AGrimus

az utóbbi két év egyik legkellemesebb meglepetése a hazai rockban. A csapat párhuzamosan több fronton kezdett nyomulni, az intenzív klubkoncertezések és a netes rádiók lehetőségeinek kihasználása mellett különböző tehetségkutatókon vettek részt – így a 2006-os Médiabefutó döntőjében a legjobb saját dalnak járó díjat kapták, majd megnyerték a Global Battle of Bands (GBOB) zenekarok közti nemzetközi vetélkedő romániai szakaszát, így ők képviselték az országot a londoni döntőn.

Eközben lendületes élő fellépéseiken egyre több hívet szereztek, a bukaresti City FM toplistájának élbolyában pedig egymást váltották dalaik. Utánuk az a csapat lép színpadra, amelynek köszönhetően Kolozsvár az alternatív rock egyik fellegvára, és amely a Grimusnak és a Luna Amarănak is segített az indulásban: a


Kumm.

Ha Romániában lehet igazán művészi (és nem művészieskedő), igazán eredeti zenét készíteni, akkor a Kumm az, aki képes erre. A csapat most épp egy nemzetközi klubturnén vesz részt a Félsziget előtt, és messze nem ez az első alkalom, hogy külföldre jutnak, sőt, legutóbbi két lemezük Olaszországban jelent meg.

A tízéves fennállását tavaly ünneplő zenekarnál balkáni hangulatú szaxofon, brit gitárhangzás, jazzes hozzáállás tapasztalható a román és angol nyelvű dalokban, és mondanunk sem kell, mennyire jók élőben.


Pénteken a marosvásárhelyi Ultimul Rând nevű zenekar mutatkozik be a Maros színpadon. Ők ebben a hónapban forgatják első videójukat, és 2009 elején jön az első lemez is – érdemes figyelni rájuk. A Weekend színpadon az


AB4


élete egyik nagy lehetősége előtt áll: a nap zárásaként közvetlenül a Morcheeba után lépnek színpadra. Az AB4 zenéje pont annyira egyedi, mint amennyire ritka a vércsoport, amelyről elnevezték magukat. A 2000-ben alakult zenekar már első lemezén megteremtette a hazai alternatív rock egyik legnagyobb alapvetését, a Despre o tipă című rockhimnuszt.

A grunge, alternatív és crossover elemeket felvonultató csapat 2004-ben elnyerte a Best Romanian Act díjat az MTV Europe gáláján – ez volt az első olyan fellépésük, amelyen a csapat fele már olasz volt (Enrico D’Angelosante gitáros és Andrea Mattei basszer).

És persze utolsó estére is jut bőven a jóból: a magyar zenei élet két frissnek mondható szenzációja. A


30Y


az utóbbi évek legsikeresebben befutó vidéki zenekara Magyarországon, lassan a fél ország ismeri dalaikat, miközben a kis kluboktól a legnagyobb fesztiválok nagyszínpadáig jutottak.


Ez a Félszigeten sem lesz másképp, ahol idén először lép fel a 30Y, rögtön a Weekend nagyszínpadon. A Beck tesók által vezetett Ipszi – ahogy rajongóik becézik őket –, két nagyszerű lemez (Csészényi tér, Semmi szédítő magasság) és többszáz sikeres élő fellépés után végre Erdélybe is eljut.

Le sem jár jóformán a 30Y a Weekenden, és máris a Maros színpad felé kell venni az irányt: éjfél után ugyanis itt lép színpadra az új magyar alternatív díva,


Péterfy Bori és a Love Band.

Persze amikor alternatív zenéről beszélünk, minden relatív. Péterfy Bori először is popzene, de abból a fajtából, mely elég intelligens ahhoz, hogy senkinek se kelljen szégyenkeznie, amiért titokban ezt hallgatja. Másodsorban Bori nem új a színtéren, hiszen az Amorf Ördögök énekesnőjeként már rég szívébe zárta őt a magyar közönség, harmadsorban pedig legalább annyira antidíva, mint díva.


Mert hogy jön az egy dívához, hogy egy másik zenekar (nevezetesen a Kiscsillag) lemezborítóján meztelen fenékkel mutatkozzon? A lényeg, hogy megérte neki, hiszen Lovasi András most az ő lemezén vendégszerepel, az Amrof Ördögök húzóneveivel együtt.

Péterfy Bori és a Love Band tulajdonképpen az Amorf Ördögök reinkarnációja, új lendülettel, poposabb dalokkal, és egy fenomenális énekesnővel. Vele biztosan jól járnak az alternatív műfajok kedvelői.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS