2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kispál és a Borz: másodállások

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2008. július 25. 14:50, utolsó frissítés: 13:54

Mit kell tennie egy együttesnek, ha Dióssy Ákost szeretné producernek? Simán meg kell kérdezni. Azért az sem árt, ha jók.
A járulékos projektekről kérdeznélek: hogyan kerültél kapcsolatba a Péterfy Bori-projekttel, hogyan vettek rá, hogy beszállj – szükség volt-e rá egyáltalán, hogy rávegyenek?

Lovasi András: Az eredeti kapcsolat onnan datálódik, hogy az Amorf Ördögöknek nagy kedvelői voltunk, és ennek kapcsán megismerkedtünk Ambrussal, Szabival. Bori pedig a Nagyon szerelmes lányok című kislemezünkön énekelt is kettő vagy három sort, de ez tényleg az őstörténet.

>> Még több Félsziget >>


A fő lökést az adta, hogy Tövisházi Ambrus volt a Kiscsillag zenekar producere. Ennek a munkának a kapcsán összebarátkoztunk, elkezdtünk közös dolgokról gondolkodni. Ők azért, hogy ne emlékeztessen Bori szövegvilága az Amorf Ördögökre, megkértek engem is, hogy néhány számra írjak szövegeket. Ez kvázi beugrás volt, de nekem is izgalmas volt, hogy kipróbáltam magam: tudok-e szövegeket írni egy női karakternek.

Dióssy D. Ákos: És tudsz?

L. A.: Hát ez nem dőlt el, szerintem tudok.

D. Á.: Azért volt ott egy-két húzós dolog...


L. A.: Engem az érdekelt egy nőben, hogy hogyan áll ez a dolog: egy-két olyan dalszöveg, ami az átlagos magyar...

D. Á.:...női énekesnél kiveri a biztosítékot...

L.A.:
...igen, az mennyire működik. És én lettem ennek a lemeznek a kiadója is a Megadó Kiadóval. De a következő albumra készülve ez már akkora munkát jelentene – egyszerre Kispál és Kiscsillag-lemezt is csinálok –, hogy nem vállaltam be. Úgyhogy kerestünk egy nagyon tehetséges új szövegírót helyettem, akivel Bori már nekiállt az új szövegeket összerakosgatni.

A következő albumon tehát maximum egy vagy két dalt fogok írni – nem azért, mert annyira nem akarok, hanem mert egyszerűen nem lesz rá időm.


Ákos, te nemrég a producere voltál egy fiatal érdi zenekar lemezének. Ez melyik irányba mutat: hogy inkább a produceri pálya felé kacsintgatsz, vagy hogy a Kispál és a Borz tagjai támogatják a fiatal zenészeket?

Nem vagyok biztos benne, hogy belőlem lesz jó producer. Ahogy az angol mondja, underdog vagyok, tehát engem elég könnyű meggyőzni egy zenekarnak az erényei felől, és utána előfordul, hogy inkább a zenekar haverjaként kezdek dolgozni.


Ebben még fejlődnöm kell, ebben András jobb, mint én: keményebben tud bánni a zenekarokkal. Én elég hamar betagozódom a zenekarba, és utána azt próbálom megcsinálni, amit akkor ők épp tudnak. Nehezen nyúlok hozzá a számaikhoz, pedig általában az kell: kemény kézzel belenyúlni, lecsupaszítani, szétszedni, újra összerakni, és kemény parancsokat adni.

Én ezt még csak tanulom, inkább egyfajta hangmérnök vagyok, aki zenész füllel esetleg tud segíteni. Ezt évről évre megcsinálom egy-két zenekarral, akivel van időm, most már nyolc éve, és ez egy nagyon kellemes másodállásom.


Hogyan került pont a Privát Sika TV a közeledbe?

Simán kinyomozták a telefonszámomat, fölhívtak, hogy ők szeretik a mi zenekarunkat és szeretik, amiket én csinálok, és van-e időm és kedvem velük foglalkozni? És mondtam, hogy van.


Ez ennyire egyszerűen megy? Mondjuk ha egy erdélyi zenekar felhívna, meghallgatnád két számukat, és lehet, hogy azt mondanád, hogy igen?

Abszolút, ez nem is kérdés. Teljesen egyértelműen igen. Nagyon-nagyon rossz zenekarokat nem szeretnék vállalni a jövőben – kivéve, hogyha leégek anyagilag, de ez most nem aktuális. Jó zenekarokkal viszont bármikor szívesen dolgozom.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS