2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Anima: seggrázás meg tinci-tánci?

Balázsi-Pál Előd kérdezett:Balázsi-Pál Előd 2008. július 30. 12:48, utolsó frissítés: 00:09

Prieger Zsolt: „Nem úgy működünk, mint egy klasszikus zenekar, hogy a vezető kiáll a színpadra, és énekel, meg beszél.”A Félsziget utolsó napján az egyik visszatérő kérdés a milyen volt az Anima volt? Az előző éjszakai koncert kezdésének pillanatában zuhogni kezdő eső távol tartota a rajongók és az érdeklődők egy részét, de jó hírünk van a Németh Juci kiválása óta a csapattól elhidegültek számára.

Az ASS már nem egy londoni MC-vel dolgozik, és ismét bekerültek a koncertrepertoárba a régi nagy slágerek. Látványos neonok és ledek teszik teljessé a színpadképet, amelyen egy teljesen megújult csapatot köszönthetett a Félsziget. A koncert előtt egy órával beszélgettünk Prieger Zsolttal, az Anima Sound System vezetőjével.Szokásod fesztiválokon benézni más koncertekre, bulikra. Mit láttál ma este a Félszigeten?– Nem sokat. Nem gondolom, hogy még elindult volna a buli, majd talán most.


A Morcheebába sikerült belenézni?

– Nem, sajnos. Kicsit megcsúsztunk az erdélyi utakon.


A korábbi Félszigeteken volt olyan zenekar, akinek belenéztél a műsorába, és feltűnően jó volt?

– Sok nagy élményem van a Félszigetről. De én a fesztiválokon nem feltétlenül zenei élményeket keresek, hiszen ezeket a zenekarokat többnyire ismerem, láttam őket jópárszor. Inkább emberi találkozások vannak, meg bulizások, berúgások, ismerkedések, a dolgok megdumálása. És ez a legjobb. Meg egyébként is imádunk itt lenni. Egy hete voltunk Tusnádfürdőn, ott is óriásit buliztunk.


Most voltatok ott először.

– Nagyszerű élmény volt.


A közönség?

– A közönség mindig jó, Erdélyben meg különösen. De azt gondolom, hogy minden bulinak megvan a maga varázsa. Most nagyon vicces, amit mondok, meg lehet, hogy ilyen idebeszélés, de Erdély kitüntetett helyen van a szívünkben.


A közönség számára eléggé egyértelmű az elkülönülés a zenekar különböző korszakai közt. Nálatok mennyire élesek ezek az eltérések?


– Szerintem ma nagyon nagyot fognak nézni. Köze nincs a programnak ahhoz, amit tavaly nyomtunk. Akkor Jeremy Thompson barátunkkal voltunk, aki egy londoni MC, de most teljesen más lesz. Öt fiú fog fent énekelni a színpadon, és dizsi, tehát seggrázás meg tinci-tánci van, és játsszuk a régi, sokat követelt számokat. Teljesen más köntösben játsszuk a Revolutiont, a 68-at, a Legyen ígyet, ezeket a számokat, amiket éveken keresztül a szekrényben tartottunk.

Azért voltak a szekrényben, mert már meguntátok őket?

– Persze. Az ember egy picit mindig megutálja azt, amit megcsinál, főleg egy hosszú munkaperiódus után. Utána mindig jó megtornáztatni a számokat buliban, utána meg újakkal készül az ember.

Nálunk ez egy picit beteg módon működik, mert mi nem csak új számokat csinálunk, hanem mindig más hangulatát keressük meg a dolgoknak, és emiatt a játékosság vagy kibírhatatlanság miatt van az, hogy állandóan változik Németh Gergőn és rajtam kívül a zenekari tagság, és jönnek emberek, visszajönnek, elmennek.

Például az öcsém nem volt velünk két-három évig, de most megint együtt írunk számokat. Ez nem úgy működik, mint egy klasszikus zenekar, hogy kiáll a zenekar vezetője, és énekel és beszél a közönséghez.Mikor lesz új Anima lemez? Egyáltalán létezik még a lemez fogalma?

– Idén kiadtunk két ingyenes lemezt, egy koncertlemezt meg egy remixlemezt, elég jó előadókkal, most készülnek új számok, csináltunk egy tízet-tizenötöt, szeptemberben lesz egy új szám remixekkel, meg egy klip.

Hogy lemez? Jó a kérdés. Gőzöm nincs, hogy kell-e egyáltalán. Lehetséges, hogy a Myspace-en kellene hétről hétre új számokat, próbák felvételeit, remixeket feltenni, és akkor mindenki le tudja tölteni, és meg tudja hallgatni. Lehet, hogy ez az út. Bár most valamelyik nap nem is tudom, hogy milyen lemezt vásároltam, de az élményre emlékszem: jó volt kinyitni meg lapozgatni. Olyan, mint amikor egy kazettát fogsz, olyan most már a cédé.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS