2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Karakteranimációs gyakorlatok

K. R. 2008. november 25. 13:53, utolsó frissítés: 2008. november 24. 16:06

A kortárs szent, a kiwimadár és társaik: öt nap intenzív munkájából született animációs részletek a Transindex TV-ben.Négy karakteranimációs gyakorlatot készítettek el a múlt héten az AltArt alapítvány által szervezett workshop résztvevői, akik az ország különböző részeiből utaztak Kolozsvárra az 5 napig tartó műhely idejére.


A workshop szakmai vezetője Szabó Zsuzsanna, aki stop-motion technikával készült animációs filmekkel és bábfilmekkel foglalkozik, illetve animációt oktat a Művészeti Szakközépiskolában Budapesten. Ezen kívül felnőttképzéseket és továbbképzőket tart animáció szakos tanároknak, és workshopokat szervez amatőröknek.

Korábban a kolozsvári, magyar nyelvű hallássérült gyermekek intézetében tartott egy workshopot: egy hónapig ott lakott velük és iskola után, szabadidős tevékenységként foglalkozott a gyermekekkel. A végeredmény 4 nagyon jó filmecske lett, melyeket szintén stop-motion technikával készítettünk, volt közöttük pixiláció és papírkivágásos animáció is - meséli.
Itt hogyan folyt a munka?

Szabó Zsuzsanna – Első nap sok volt az elmélet, a karakteranimáció alapjairól beszélgettünk, majd a második nap végére születtek meg a figuratervek és az elképzelések a figura animálásáról. A harmadik napon a technika ördögével bírkóztunk, itt a résztvevőknek folyamatosan segítségre volt szükségük, mert az elméletet átültetni gyakorlatba nem olyan egyszerű. Ez úgy működik, hogy "csinálj valamit, aztán megmondom, hogy mit kell benne kijavítani".


Az animációt a nulláról kezdték?

– A résztvevők nagy részének hivatalos oktatásban nem volt része, olyan szinten volt közük animációhoz, hogy amit tudtak, kipróbáltak otthon. Most már minden lehetőség adott, hogy bárki otthon, egyedül készítsen animációt, fejlődni viszont már kevésbé van így lehetősége.

Mivel általában jó a vizuális műveltségük, stílusban nem volt gond, amiben inkább tudtunk nekik segíteni, az a dolgok leegyszerűsítése volt. Mert eleinte megtörténik, hogy elkalandoznak, és akkor az oktató dolga leszűkíteni, segíteni korlátozni az ötleteket annyira, hogy azok megvalósíthatóak legyenek. Nekem a segítés része inkább megy, mint a korlátozás.
A workshopot negyedik alkalommal szervezte meg az AltArt alapítvány, idén a karakteranimáció volt a téma, és nem filmek, hanem karakteranimációs gyakorlatok születtek, összegzi Szabó Zsuzsanna, majd elmeséli, a két évvel ezelőtti workshopon, melyen szintén ő volt az egyik szaktanár, az animációs látásmód, történet és kifejezés volt a téma.

Akkor kevert technikákkal létrehozott filmek születtek, olyan filmnyelvekkel kísérleteztek, melyeknek az animáció az alapvető eszköze. Most viszont nem a történet, hanem a jelenet a lényeg, illetve a jelenet animálása úgy, hogy a mozgás jellemezze a szereplőt.

Az első feladat az volt, hogy mondjanak el mindent a karakterről, külső és belső tulajdonságokat, majd aztán megnéztük, hogy ebből mit tud a testhelyzet, a mozgás kifejezésre juttatni.


Összesen tizenhat jelentkező volt, ebből tizenkettőt választottunk ki az alapján, hogy mennyi fantáziát láttunk abban, hogy az itt szerzett ismereteket tudják majd kamatoztatni" - mondja Szakáts István, a workshop szervezője, az AltArt alapítvány elnöke.

Ez itt egy perc és kb. 1200-1300 képet tartalmaz - mutatja az eddig elkészült munkát Liviu, aki rendezői szakra jár a bukaresti MediaPro egyetemre. A két szereplő testéhez sok-sok kézzel rajzolt, papírból kivágott arc és többféle szempár tartozik, ezeket cserélgetve valósítják meg a karakter mimikáját.


Egyszer sem vesztetted el közben a türelmed?

– Szerencsére csoportokban dolgozunk, úgyhogy ha valaki szünetelni akar, felválthatják a többiek – mondja az éppen visszaérkezett két csoporttárs, Mădălina és Alina, akik a bukaresti Művészeti Egyetem fotó-videó szakos hallgatói.


A másik asztalnál levő csoport flash-animációt készít, itt mindenki külön számítógépnél dolgozik ugyanazon a projekten, a végén pedig összevágják a részleteket. – Mi is hárman vagyunk egy csoportban, így könnyebb dolgunk van, mint azoknak, akik ketten dolgoznak együtt – mutatja a képeket Mircea, aki Nagyváradon mesterizik design szakon. A másfél perces animáció már majdnem készen van.


Az animációs filmet is ugyanúgy össze kell vágni, az is ugyanúgy film, mint a többi. Az animáció csak technika. De attól még a dinamikája, a dramaturgiája ugyanúgy jó kell legyen – magyarázza Zsuzsa, a workshop szaktanára. – Szokták mondani, hogy animációban nincs "túlforgatás", pedig bizony gyakran megtörténik, hogy amit nagy munkával elkészített az ember, azt utána véres kézzel ki kell vágni, ha a film ritmusa úgy kívánja.Két variáció egy témára. A karaktert közösen találták ki a csoport tagjai, a mozgatásnál viszont eltértek az elképzeléseik.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS