2021. november 27. szombatVirgil
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magyar lány képviselheti Romániát az Eurovízió döntőjén

B. P. E. 2009. január 14. 09:56, utolsó frissítés: 2009. január 13. 17:02

A brassói Kovács Dalma már a legjobb 24 között van. A Médiabefutó egykori közönségdíjasának a legmenőbb román zeneszerző, Marius Moga írt versenydalt. #b#[villáminterjú]#/b#Kovács Dalmát 2006-ban, a Médiabefutón ismertük meg, ahol elvitte a közönségdíjat. A román közönség fele a Faimoşii című televíziós vetélkedő megnyerése jelentette az áttörést. A Cătălin Măruţă és Marius Moga által vezetett műsor szakmai téren is nagy előrelépést jelentett Dalma számára, hiszen a legfelkapottabb hazai zeneszerzőnek számító Moga felajánlotta, megírja a dalokat első lemezéhez.

Kis szerencsével Dalma nemzetközi sikerekre is pályázhat, ehhez azonban meg kell nyernie az Eurovíziós Dalfesztivál országos döntőjét. Ha ez összejön, a moszkvai döntőn már bármi megtörténhet.


Miért döntöttél úgy, hogy benevezel az Eurovízióra?


– Másfél éve tart az együttműködésem Marius Mogával, Romania egyik legjobb zeneszerzőjével, és szerintem butaság lett volna tőlem, ha nem küldök be egy dalt, amit ő írt; sajnos egyik dalom sem volt a versenybe nevezés szempontjából elég meggyőző számomra, így hát addig győzködtem, míg írt egy újat... az utolsó pillanatban.


Az Eurovízió gyakran botrányoktól hangos, nemzetközi és hazai szinten is sok az elégedetlenkedés szinte minden évben. Miért gondolod úgy, hogy itt a helyed?

– Általában, amikor említik az Euroviziót, mindenki a botrányra gondol. Én nem. Én egy jó lehetőségre gondolok, amit szerintem minden tehetséges énekes ki kellene használjon. Ha mindenki a botrányra figyelne, nagyon kevesen jelentkeznének a versenyre. Sajnos sokan inkább a rosszat, a hibát keresik, mintsem a jót; azt, hogy hogyan tehetnek rosszat másnak, hogy sajátmagukat juttassák előbbre, ahelyett, hogy azon gondolkodnának, hogy mit lehetne jobbá tenni a saját előadásukban.


Itt a helyem, mivel van egy jó dalom, amiben bízok. Megpróbálom elkerülni a botrányt, és másképp promoválni a dalom, a nevem. Egyesek azt gondolják, ez a legjobb út a hírességhez. Nekem más a véleményem. Meg lehet nyerni egy versenyt csalás meg botrány nélkül is. Minden az emberektől függ, attól, hogy mit választanak.


Mi a verseny menete?

– Az első válogatás már megvolt, 24-en jutottak be az elődöntőkbe a 208 nevezőből. A két elődöntő január 27-én és 29-én lesz, én az elsőben versenyzek. Összesen 12-en jutnak tovább a január 31-i döntőbe, onnan meg egy megy tovább Moszkvába. A döntőt és az elődöntőket is közvetíti a TVR 1-es csatornája.


Mi alapján döntik el, ki a legjobb?

– A jegy 50%-a a zsűri értékelése lesz, 50% pedig a közönségszavazatokból jön. Még nem tudni, ki lesz a zsűriben. Nem hiszem, hogy ezt nyilvánosságra hoznák a verseny előtt. Hogy mi alapján döntik el, hogy ki a legjobb? Szerintem mindenki maga elé képzeli a nagy moszkvai színpadot, és rajta az előadót. Én így tenném.


És hogy látod magad azon a moszkvai színpadon? Mi az, amiben te vagy a legjobb a mezőnyből?

– Az angol kiejtésem jobb, mint az egész társaságé; a második dolog az élőben énekelés, amitől nem félek annyira, amennyire a többiek félnek. Nem mindenki tud élőben énekelni a tévében, vagy egyáltalán. Én 8 éve énekelek színpadon, énekeltem már tévében is, nagy színpadon, kis színpadon, számos versenyen is részt vettem, a lista végtelen. Bízom a hangomban, hogy majd meggyőzi a nézőket, hogy nem egy kezdőre szavaznak.Hogyan jellemeznéd a dalt, amivel indulsz?

– A Love Was Never Her Friend az egyik legfontosabb dologról szól: a szerelemről, főleg arról, hogy sokmindent megtesz az ember a szerelemért. Nagyon mély a szövege, engem nagyon megérintett. Egyesek sírtak, mikor először hallották a dalt, másoknál régi emlékeket idézett fel, egyesek meg együttéreztek a dal főszereplőjével, és felismerték, hogy ők is ugyanabban a helyzetben vannak. A lényeg az, hogy nem sok embert hagyott érintetlenül. Nincs megírva sehol az, hogy a nyertes dalnak ritmusosnak kell lennie. Egyáltalán nem. Ha egy személyt megérint egy dal, akkor biztos azt a dalt fogja választani.


Hogy fér össze a szólókarriered a Divertis Showban vállalt szerepeddel?

– A Divertisben való jelenlétem sokat segít a szólókarrieremben. Sokan ismernek a tévéből, sokszor meghívnak fellépni, miután ott látnak szerepelni. A Divertis Show-t sajnos nem sok fiatal nézi, vagy ha nézik, nem sokan értékelik. Ezért a 30-55 évesek közt vagyok inkább ismert. A fiatalabbakat inkább az Eurovízió érdekli, és szerencsére most őket is elérem ezáltal.


Van valami összefüggés a között, hogy te most indulsz az Eurovízión, és a között, hogy Dancs Annamari indult az Aranyszarvason?

– Semmi összefüggés sincs. Mindketten ismert énekesnők vagyunk, a különbség az, hogy Annamari ismertebb a magyar körökben, én ismertebb vagyok a román körökben. Én is indultam egy dallal minden évben az Aranyszarvas versenyen, de soha nem válogattak be. A múlt évben meg az Eurovízióra is beküldtem egy számot, de azzal sem volt szerencsém. Mindenki ott próbálkozik, ahol tud. Jövőben újra megpróbálok részt venni az Aranyszarvas fesztiválon. Szuper volna azon a színpadon énekelni, és főleg nyerni azon a főtéren, ahol az egész eddigi életem zajlott.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS