2021. március 9. keddFranciska, Fanni
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Malacért mutogatja magát a királylány

Kassay Réka 2009. január 15. 16:07, utolsó frissítés: 15:22

Figyelmeztetést kapott a CNA-tól a Minimax a Magyar népmesék rajzfilmsorozat egyik része miatt. Szász Attila, a tanács tagja túlzott prüdériának tartja a döntést.Figyelmeztetést kapott a Minimax az Országos Audiovizuális Tanácstól (CNA) a főműsoridőben sugárzott Magyar Népmesék sorozat egyik része miatt, melyben a királylány felemeli a szoknyáját a disznópásztor előtt. A hatóság álláspontja szerint ez explicit szexualitást tartalmazó jelenet.

A Kecskemétfilm Ltd. által gyártott sorozatot, melyet jól ismerhetünk a magyar közszolgálati adók esti meséiből is, számos országban vetítették és rangos díjakkal tüntették ki. Nagy Lajos, a Magyar népmesék kolozsvári származású producere meglepetéssel vette tudomásul a CNA álláspontját. Amint azt a Hotnews portálnak elmondta, a rajzfilmek régi magyar népmeséket dolgoznak fel, melyeket a Magyar Televízión kívül több tíz más ország tévéadója is műsorra tűzött, azonban soha nem érkezett hasonló visszajelzés azokkal kapcsolatban.Megkeresésünkre Szász Attila, az Országos Audiovizuális Tanács tagja elmondta, az ügyet az írott sajtó (elsőként a Gardianul) kapta fel, és az általuk teremtett közhangulat nyomására tűzte ki azt tárgyalásra a CNA. A fő kifogás a rajzfilm ellen a képek nyelvezete volt. A tanács többségének véleménye szerint rossz értékrendet alakít ki a gyermekekben az a jelenet, melyben a királykisasszony egy táncoló malacért cserébe levetkőzik."A szavazás 6-5 arányban dőlt el, én a figyelmeztetés ellen szavaztam, mert képmutatásnak, túlzott prüdériának éreztem a kifogást. Egy népmeséről van szó, a amelyek egyrészt eleve tele vannak erotikus elemekkel, másrészt nem kizárólag gyermekek számára születtek, hanem mindenkinek. Nem hiszem, hogy ez ártana a gyermekek szexuális felvilágosításának, sőt, pozitívabban befolyásolja azt, mint sok más tévéadón sugárzott műsor."

>> egy blog, mely összehasonlítja a szóban forgó rajzfilmet a szintén napközben sugárzott Endless Love című film részletével >>

Szász Attila megjegyezte, a Minimax figyelmeztetést kapott, nem pénzbírságot, ami azt jelenti, hogy az ügynek csak akkor lesz konkrét következménye, ha az adó továbbra is hasonlóan kérdéses rajzfilmrészeket sugároz. Ez ugyanis a kiskorúak védelmére vonatkozó cikkely alapján sérti a médiatörvényt, melynek értelmében hasonló tartalmakat csak este 10 után lenne szabad sugározni. "Ez önmagában abszurdum, ugyanis a Minimaxnak nincs adása abban az időben" - tette hozzá Szász Attila.


A tévéadó, amely Szász Attila véleménye szerint a leggyermekbarátabb rajfilmcsatorna és az egyedüli, amely autochton tartalmat szolgáltat, továbbra is sugározhatja a Magyar népmeséket, betiltásról nincs szó.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS