2021. november 27. szombatVirgil
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Stúdióban a sZempöl

szerk. 2009. január 19. 17:34, utolsó frissítés: 16:46

Megkezdte első lemezének felvételét a sZempöl Zenekar az Erdély FM marosvásárhelyi stúdiójában. Az albumról, nagy élményekről és az új dobosról beszélgettünk a PopSuliban.A sepsiszentgyörgyi együttes a PopSulin nyerte a stúdiólehetőséget, így kézenfekvő volt, hogy meghívjuk őket az erdélyi zenéket bemutató rádióműsor legújabb kiadásába. A Bakk-Dávid László gitárossal és Ferencz Áron dobossal készített interjú audióváltozata (néhány sZempöl-dallal együtt) a PopSuli.ro oldalon hallgatható meg.


Mit kell tudni erről a lemezről?


Bakk-Dávid László: – Ez a lemez bő másfél év munkája. Ezalatt rengeteg ötletünk volt, ezekből a legjobbakat számokká raktuk össze. Néhány ötlet jammelés eredményeként született, néhány szám egyéni ötlet alapján. Eléggé sokszínű lesz a lemez, van benne Ec-Pec, amit már ismernek talán a PopSuli hallgatói, viszont vannak benne sokkal progresszívebb, sokszínűbb, instrumentális, tízperces számok.Hány dal lesz a lemezen?

BDL: – Kilenc. Vagy több.


Ferencz Áron: – Nem lehet még tudni. Általában úgy dolgozunk, hogy a stúdióban is alakulnak a dalok, van esély rá, hogy teljesen megváltozik minden, mert örökmozgóak a számaink. Ami a legszebb az egészben, hogy még mindig nem tudjuk az album címét, és még mindig nem tudjuk, hogyan lesznek összerakva, sorrendbe téve a dalok, de ez majd kialakul.

>>a sZempöl adatlapja a PopSulin
>>

BDL: – Az utolsó próbánkon sikerült összehoznunk egy vadiúj számot, valószínűleg az lesz az első az albumon, legalábbis szerintem – de ezen még fogunk filózni. Az a lényeg, hogy először vegyük fel a számokat, s aztán meglátjuk, hogy lesz jó.


A Jobbkán rajta lesz a lemezen?

BDL: – Nem lesz rajta, mert nem teljesen a mi számunk.

FÁ: – Nem mondjuk, hogy loptuk, de… de igen, loptuk.

BDL: – Feldolgoztuk, mi így mondjuk ezt. Végülis van egy négyütemes valami, amit „elvett” Bence egy N.O.H.A. nevű zenekartól – akkoriban nem is voltak ismertek, azután váltak azzá – így jött össze. Emiatt ódzkodunk tőle, hogy feltegyük az albumra, viszont egy ütős szám, és több mint valószínű fogjuk koncerteken játszani.


Elég különböző zenei körökből érkeztetek a sZempölbe, László klasszikus gitáron zenélt a Médiabefutón, Áron pedig a Kopor-Show nevű hard rock zenekar dobosaként szerepelt. Hogy találtatok egymásra?


FÁ: – Én később jöttem a képbe, tavaly nyáron, kábé féléve, amikor kiderítették, hogy nekik az elektromos dob, a groove-ok mellett kell az élő hangzáshoz egy élő dob is a percussion mellé, merthogy az is van az együttesben. Így jöttem én szóba, szerintem csak azért, mert Szentgyörgyön más dobos nincs, de ez már egy másik történet.

Nekem nagyon jólesett az egész, mert ennyi metálzenekar, metálzene meg koncertek után jó egy kicsit ebből az egysíkúságból kimozdulni, és én megkapom ezt a sokszínűséget a sZempöltől. Annak is köszönhetem az egészet, hogy Szentgyörgyön az aktív zenei életből szedtek ki és hoztak ki ide, most mondjuk éppen Marosvásárhelyre.Zeneileg mennyire áll közel hozzád ez a műfaj?

FÁ: – Közel áll, mert rég szerettem volna, hogy a dobon ne csak a metált, ne csak azt a stílust képviseljem, és gyakoroltam is, csak úgy magamnak, és így most megmutathatom ezt a felét is a tudásomnak. Ez egy kicsit progresszív, tehát bármit beleviszünk a zenébe, és azt csinálunk, amit akarunk. Ez a metálban nem történik meg.


László, mi újat hozott Áron a csapatba?

BDL: – Nagyon fellendítette a zenét, ez főleg az élő hangzásban mutatkozott meg, mert nem mindig sikerült a hangmérnök uraknak olyan hangzást kikeverniük – főleg Bence loopjaiból, beatjeiből –, hogy az megszólaljon és találjon is. Az élő dobhangzás mindenképpen nagyot dobott az együttesen.Mik voltak a tavalyi évben a fordulópontok a sZempöl életében?

BDL: – Először is voltunk a Szigeten. Óriási élmény volt, igazi álom. Akkor debütált Áron az együttesben. Óriási sikerünk volt, azt kell hogy mondjam, nekünk volt a legnagyobb sikerünk a Talentum színpadon.

FÁ: – Ez nem a mi véleményünk, hanem a színpadmesterek szerint mi csináltuk a legnagyobb bulit. A másik nagy esemény a bukaresti fellépés. Egy nagy klubban, a Fabricában léptünk fel, ahová DJ Vasile hívott meg minket. Úgy érzem, ez szintén egy sorsdöntő pillanata az együttesnek, mert egy más sZempöl mutatkozott ott be, egy igényesebb zenei körben, kevesebb nézővel, mint mondjuk a Sziget Fesztiválon, de annál jobb hangulat és buli mellett sikerült elérni a jó hangzást.Tervek erre az évre?

FÁ: – A legfontosabb most az, hogy az album kész legyen. Ha létrejön és jól sikerül a lemez, akkor azt fogjuk csinálni, hogy miután körbeküldtük a világon ezt a hanganyagot, Erdély, Magyarország és Németország érintésével augusztusban egy nagyobb méretű sZempöl turnét rendeznénk, ez a nagyobb álmunk. Úgy néz ki, a turnészervezésnek én vagyok a felelőse, mivel a legtöbben államvizsgáznak. De addig is több fellépésünk lesz, ezek közül az egyik legnagyobb a Szentgyörgy-napokon, ami az otthoni közönség előtt nagy dolog, de klubokban is láthatók-hallhatók leszünk.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS