2021. július 29. csütörtökMárta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Romák ünnepe: “van egy nap, ami a miénk”

Fülöp Noémi 2009. április 09. 09:22, utolsó frissítés: 10:28

Április nyolcadika, a Romák Nemzetközi Napja. Kolozsváron fájdalmas és örömteli pillanatok – meg egy több napos rendezvénysorozat apropójául szolgált.O romano themutno dives: a címben semmi boszorkányság nem rejtőzik, saját, romani nyelvükön így hívják április 8-án ünnepelt nemzetközi napjukat a romák. Van egy nap, ami a miénk – így fogalmazta meg mindegyik szervező a kolozsvári, romák napi rendezvények üzenetét. Hogy ezt egyelőre nem csak a külvilág, hanem a roma közösség felé is tudatosítani kell, arra bizonyíték a városközpontban szervezett felvonulás is, amelyen csak tucatnyian vettek részt.

Hogy a szerdai rendezvény a tervezettnél kisebb méretűre sikeredett, abban egy utolsó pillanatban (április hetedikén, délután) kibocsátott helyi önkormányzati engedélynek is része volt. Emiatt maradt el a tervezett hagyományos roma mesterségek bemutatója, és a kívánt helyszín (Deák Ferenc/Eroilor utca) helyett a Mátyás-ház előtti térre költözött a rendezvény.


Ennek ellenére a kolozsvári Romano Suno – Roma Diákok Szervezete tagjai lelkesen osztogattak szórólapokat minden arra járónak, a cigányszoknyás lányok pedig időnként táncra is perdültek a hangszórókból szóló zenére. A romák hagyományait, viseletét és nemzetközi napjukat ismertető standot állítottak fel a Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtárban és az Octavian Goga Kolozs Megyei Könyvtárban is.

Kora délután a holokauszt roma áldozatainak emlékére koszorúkat bocsájtottak útjukra a központi Szamos-hídról, majd a diákművelődési házban fiatalok előadását, a városi művelődési házban hagyományos roma zene- és táncműsort láthattak az érdeklődők, ahol a leghíresebb helybéli előadók léptek fel.
Bár a nagyközönség felé túlnyomórészt az április 8-i rendezvényeket népszerűsítették, Bibiana Pâslariuval, a Romano Suno alelnökével szóba elegyedve hamar kiderült, tulajdonképpen több napos, főleg a fiatalokat megszólító eseménysorozatról van szó. Április 7-én szabadtéri filmvetítést szerveztek a Haşdeu bentlakásnegyedben, ahol a Şatra / Gypsies Are Found Near Heaven című filmet láthatta a közönség. Utána pedig a roma fiatalok és a roma hagyományok viszonyáról szóló vita zajlott.


A rendezvénysorozat április 11-éig tart: ma például focibajnokság zajlik, ahol a Romano Suno csapata mellett a közintézmények és a sajtó csapata is versenybe száll. Időközben szórólapokat osztanak szét a város iskoláiban, illetve közvélemény-kutatás is készül a tanárok és a tanulók körében, arról, hogyan látják roma társaikat, és a romákat általában. A rendezvénysorozathoz kapcsolódik a Puck Bábszínházban április 20-án tartandó romani nyelvű előadás is.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS