2023. március 26. vasárnapEmánuel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kiwi-díj Lázok Klárinak, a Fogadjon örökbe egy széket akcióért

szerk. 2009. május 08. 10:14, utolsó frissítés: 17:01

Nem Communitas, nem Szülőföld Alap. Egy történet, ami arról szól, hogyan lehet pályázat nélkül pénzt szerezni.A marosvásárhelyi Teleki Tékában általános épület-tatarozás folyik. Amire nem volt pénz előirányozva, az a különféle műtárgyak és régi bútorok, például a díszszékek restaurálása. Lázok Klári, aki a Telekiben dolgozik, kitalálta, támogatást szerez a díszszékek rendbetételére. Hogyan? Elmondja pár marosvásárhelyi ismerősének, hogy elkelne a segítség.

Szokott működni egy ilyen ötlet megvalósítása? Nem. Működött ebben a esetben? Igen. Nagyon hamar összegyűlt a székenkénti 85 euró, miután több marosvásárhelyi örökbe fogadott egy-egy darabot. A civil kurázsiért Kiwi-díj jár – így döntött a Transindex muratórium.Lázok Klára a Teleki történésze, könyvtárosa, a gyerekeknek múzeumpedagógiai foglalkozásokat szervez. Minthogy Rotaract tag is, az első elképzelése az volt, hogy az önkéntes ifjúsági szervezet keresse fel a helyi nagyvállalkozókat, és tőlük kérjen támogatást a bútorzat felújítására. De erre nem került sor, mert a történet spontán módon másképp alakult.Tíz nap alatt gyűlt össze a 14 szék restauráláshoz szükséges összeg – pedig az akció híre jórészt informális után terjedt, és sokan előre borítékolták eredménytelenségét. Klári szerint, akiről mi tudjuk, hogy milyen lelkes típus, a siker titka az, hogy az emberek megszólítva érezték magukat.

Klári mindössze elkezdte mesélni az ismerőseinek, hogy létezik ez a kezdeményezés, hogy milyen vagány dolognak tartja és mekkora megtiszteltetés egy vásárhelyinek, hogy hozzájárulhat egy szék helyrehozatalához – ami által egy kicsit ő is részévé válhat a Tékának. Nem kért, csak lelkesen mesélt, és végül az akció egyfajta civil mozgalommá alakult. Nem volt benne marketing, nem kellett szórólapokat osztogatni, plakátokat és szpotokat nyomni. Persze a helyi média is besegített a népszerűsítésben, a TVR 3 regionális állami magyar adója és a marosvásárhelyi rádió is beszámolt az akcióról.

Az összeg végül jórészt magánszemélyektől gyűlt össze. És minden örökbefogadónak és széknek megvan a maga kedves története. Volt olyan, akik a neve titokban tartását kérte, de ugyanakkor azt szerette volna, hogy személyesen választhassa ki a székét, néha meglátogathassa, beleülhessen, és akár beszélgethessen vele.A székek felújítása jelenleg éppen folyamatban van, az ünnepi átadásra vélhetően június elején kerülhet majd sor.

A megbízott restaurátor Karácsonyi Zsolt, aki a magyarországi Festetich-kastély bútorainak felújításánál is dolgozott. A Téka 14 díszszéke közül néhány 19. századi, a többi pedig korhű másolat a 20. századból, amit a Telekiek készíttettek a két világháború között. Az akció sikerét látva a bázeli Teleki Förderstiftung Alapítvány magára vállalta a székekhez tartozó nagyasztal és két korhű kisasztal restaurálásának költségeit, ezzel kiteljesítve az akciót.
A tervek szerint az épület felújítása után berendeznének egy Teleki Sámuel emlékszobát, ez lenne a székek és asztalok új helye is. És itt lesz kitéve az a réztábla, amin az örökbefogadók nevei szerepelnek, és az is, hogy pontosan melyik szék kinek köszönhető. A Téka rendezvényein pedig mindig fenn lesz tartva számukra az örökbefogadott székük, hogy "tulajdonosaik" a sajátjuknak érezhessék, és továbbra is egyfajta felelősséget érezzenek irántuk.

A következő akció a baglyos cégér örökbefogadása lenne, ami a Téka szimbóluma, és jelenleg szintén elég rozoga állapotban van. Ugyanakkor restaurátorokkal felmérették a festmények állapotát és a nyár folyamán ezek számára is szeretnének támogatókat találni, akár a turisták bevonásával is. Minden hónapnak meglesz a maga festménye, amelynek rendbetételére újabb műértő, lelkes, vagy akár lokálpatrióta örökbefogadókra számítanak.

Eddigi Kiwi-díjasaink

(22.4.2009) A Zöld Székelyföld Egyesület a háztartási használt étolaj-gyűjtő akciójukért

(14.10.2008) A Kisebbségkutató Intézet, amiért felkarolta a nyelvijogok.ro kezdeményezést

(25.6.2008) Antal Árpád, Bálint József, Sándor Krisztina és a Zöld Párt az önkormányzati választási kampányukért

(1.8.2007) Gyarmati Zsolt a csíkszeredai Munkácsy-kiállításért

(20.11.2006) Kincses Réka Balkán bajnok című dokumentumfilmjéért

(9.12.2005) Bálint Arthur a Nem, nem, nem című dokumentumfilmjéért

(2.8.2005) A marosvásárhelyi Rotaract Club – mert műanyag-gyűjtő akciót szerveztek a Félsziget fesztiválon

(2.2.2005) A csíki Star rádió reklámjainak készítői – mert a spotok nagyon szellemesek

(23.6.2004) Nagy András – mert Szászrégenben megnyerte a választásokat

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS