2021. január 21. csütörtökÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Még három erdélyi templom újul meg 2021-ig

2017. június 16. 16:36, utolsó frissítés: 16:42

A nagyajtai unitárius templomot, a barcaszentpéteri evangélikus erődtemplomot és a nagyenyedi református templomot is felújítják európai uniós finanszírozásokból, a Regionáis Operatív Program keretében - olvasható a Központi Fejlesztési Régió honlapján.A nagyajtai unitárius templom a falu déli részében, egy magaslaton látható. A község közösségi építkezéseinek legrégibb, legjelentősebb műemléke egy szabálytalan alakú, magas várfallal övezett udvar közepén áll. A műemléképület középkori jellegét az aránylag hosszú, poligon záródású szentélye, valamint a dongával boltozott mennyezete őrzi, amely kettősen hornyolt terrakotta bordákból áll.A templom felújítására 6,52 millió lejt költenek, ebből 126 776 lej az egyház hozzájárulása, a többi vissza nem térítendő támogatás.

A barcaszentpéteri szász erődített evangélikus templomot hatszögletű védőfal övezi. Egykori hármas védőfalából már csak a belső áll. A felújításra 2,87 millió lejt szánnak, ebből 2,66 millió a vissza nem térítendő támogatás.A nagyenyedi vártemplom épületében több építészeti stílus keveredik: román stílű torony, egyszerűsített késő gótikus templomkülső eredetiben megmaradt szentéllyel, valamint egyszerűsített késő barokk, háromhajós templombelső. A templom tartószerkezete mára meggyengült, az épület teljes feljavításra szorul.A felújítás költségvetése 16,24 millió lej.

Mindhárom projekt kivitelezési határideje 2021 május vége. A felújítási pályázatokat a RegioConsult készítette. További információkat itt és itt lehet találni. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS