2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Folytatódik az erdélyi kastélyok revitalizációja: további támogatásokra pályázik a PONT Csoport

2017. november 06. 15:58, utolsó frissítés: 15:58

Több mint 100.000 euró értékű támogatást szeretne lehívni Norvég és EGT Alapokból a PONT Csoport a 2017-2021-es pályázati ciklusban a Kastély Erdélyben program keretében.

Az előző támogatási periódusban elnyert összeget a PONT Csoport a Kastély Erdélyben program kidolgozására, illetve az erdélyi kastélyok és kúriák fenntartható revitalizációját szolgáló akciótervek kidolgozására fordította.
Az erdélyi kastélyok revitalizációját szolgáló projekteknek továbbra is az aktuális társadalmi-gazdasági problémákra megoldást kínáló lehetőségekre kell fókuszálniuk. A Norvégia, Izland és Liechtenstein államok által biztosított vissza nem térítendő támogatások pedig a 2021-gyel bezáródó következő pályázati ciklusban is kínálnak erre egy sor lehetőséget - nemcsak az épített örökség konzerválása területén, hanem olyan más pályázati prioritási pillérek mentén is, mint a társadalmi integráció, közösségépítés, önkéntesség és a fiatalok bevonása.

Ugyancsak Norvég Alapokból, egy kiegészítő támogatás révén a Kastély Erdélyben program keretében, a PONT Csoport munkatársai 2017 szeptemberében egy tanulmányi látogatáson vettek részt Norvégia fővárosában, Oslóban. A tanulmányút partnere az INTBAU Scandinavia volt. Ennek a szervezetnek az egyik projektje a PONT Csoport és a támogatást biztosító államok (Norvégia, Izland és Liechtenstein) közötti kétoldalú kapcsolatok létrejöttét hivatott segíteni.
A látogatás során a PONT Csoport törekedett arra, hogy más szakmai kapcsolatokat, együttműködéseket is kialakítson, éppen ezért a NorgesVel (vidéki gazdasági fejlesztés, közösségépítés, illetve a privát szektor társadalmi felelőssége témák kapcsán), Norvégia Ifjúsági Tanácsa (az ifjúság bevonása a kulturális örökség revitalizációs folyamatába kapcsán), a helyi UNESCO, a Norvég Kulturális Örökségkutatási Intézet (NIKU), illetve a Hedmark Egyetem képviselőivel is találkoztak.

A PONT Csoport több intézménnyel is megállapodott abban, hogy olyan közös projekteket fognak majd kezdeményezni, amelyekben a norvég szervezeteknek konkrét, explicit szerepe lesz, ezáltal közép- és hosszútávon is fenntartható együttműködéseket hozva létre, amelyek a tervezett támogatási források elnyeréséhez szükségesek. Ennek értelmében, nemcsak a kulturális örökségvédelem területén dolgoznak majd ki közös projekteket, hanem más doméniumokban is, amelyeket szintén támogatnak EGT Alapokból, mint például: társadalmi-gazdasági fejlesztés, társadalmi kohézió, ifjúsági és vidéki vállalkozásfejlesztés területein. Ezeknek a változatos partneri együttműködéseknek köszönhetően lesz majd lehetséges pályázati támogatásokat szerezni azon erdélyi vidékek és közösségek fejlesztésére, amelyek területén vagy környezetében társadalmilag és gazdaságilag értékesíthető kastélyok és kúriák találhatóak.

A Kastély Erdélyben program egyik alappillére a helyi és regionális közösségépítés, amelyre az elkövetkezendőkben a PONT Csoport még nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni. Ez a típusú közösségépítés a kulturális örökség védelmét szolgálja, ugyanakkor az aktív közösségi részvétel, helyi vállalkozásfejlesztés és kulturális fejlődés által társadalmi innovációhoz vezet. Az épített örökség védelme ma a XXI. századi társadalmi igényeknek megfelelő kell, hogy legyen.

A tanulmányút a Kastély Erdélyben program keretében a Norvég és EGT Alapokból valósult meg. Ezt a finanszírozási mechanizmust a Román Kulturális és Nemzeti Identitás Minisztérium Projektmenedzsment Osztálya bonyolítja le. A Kastély Erdélyben program az EGT Alapokból a Kulturális és Természeti Örökség Megőrzése és Revitalizációja Program keretében 340.782,43 lejes támogatásban részesült. A tanulmányútra pedig a Kétoldalú Kapcsolatok Építését szolgáló támogatási mechanizmus révén további 4000 euró támogatást kapott a PONT Csoport.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS