2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kulturális hétté bővül az Olvass fel Marosvásárhelyért! / Citește-le târgumureșenilor! rendezvény

2018. január 11. 14:19, utolsó frissítés: 14:19

Marosvásárhely életében már hagyományossá vált, hogy január 15-én a román kultúra napját, január 22-én pedig a magyar kultúra napját felolvasó maratonnal ünnepeljék a helybéliek.

A szervező csapat ebben az évben is összeállt, hogy a város multikulturális létét élő gyakorlattá tegye. A két időpont közötti héten fókuszban lesz a kultúra, az olvasás, a nyomtatott könyv iránti szeretet.

A hatodik felolvasó maraton is kétnyelvű lesz, az érdeklődőknek két alkalommal lesz lehetőségük felolvasni.

A szervező csapat mindenkit vár január 15-én és 22-én a Studium Orvosi Szakkönyvtárba (Gen. Gheorghe Avramescu utca, 11. szám), hogy öt percen keresztül olvasson fel Marosvásárhelyért.

2018-ban újítással készülnek a szervezők. A két felolvasó maraton közötti hetet (január 15 – január 22) kulturális hétnek nevezték el. Így nem csak a magyar és a román irodalom és kultúra képviselői előtt tisztelgnek, hanem szerepet kapnak más, a városban élő nemzetiségek kultúrái is.

Tematikus esteket szervezünek a Studium Prospero Kulturális Központban (Forradalom utca, 8. szám), melyen az adott nemzetiség képviselői bemutatják szokásaikat, jellegzetességeiket, illetve kérdéseket lehet nekik feltenni.

Ebben az évben Marosvásárhelyen élő további két nemzetiség kap szerepet: a romák és az örmények.

A roma estre január 17-én, szerda délután 17:00 órakor kerül sor, ahol Rudy Moca, a Romo Sapiens Egyesület képviselője mutatja be a roma közösség kulturális identitásának megtartását, szokásaikat, mesterségeiket.

Az előadás román nyelven lesz megtartva.

Az örmény estre január 18-án, csütörtök este 18:00 órakor várják a szervezők az érdeklődőket, amelyen Puskás Attila, a Marosvásárhelyi Örmény – Magyar Kulturális Egyesület elnöke kalauzolja majd az érdeklődőket a marosvásárhelyi örmények világába.

Az est hangulatát a duduk hangja, valamint különleges borpárlat (konyak) kóstolása fogja színesebbé tenni.

Az előadás magyar nyelven lesz, előzetes jelentkezés szükséges és jegyet kell rá váltani. Jelentkezni hétköznaponként 9:00 – 15:00 óra között lehet az office@studium.ro email címen vagy a 0730627439 telefonszámon.

Az előző évekhez hasonlóan, a román, illetve a magyar kultúra napi felolvasó maratont is élőben közvetítik a szervezőkk.

Aki otthonról vagy okostelfonjáról szeretné követni a felolvasást, a rendezvény napján keresse a részleteket a felolvasó maraton Facebook-oldalán, ahol megtalálja majd a közvetítés linkjét: (magyar nyelvű), (román nyelvű).

Január 15-én, a román kultúra napján, Mihai Eminescu születésének évfordulóján marosvásárhelyi román szerzők, évfordulós román szerzők, Mihai Eminescu műveiből, valamint a teljes magyar irodalom szerzőinek románra fordított műveiből válogathatnak a felolvasni vágyók.

Január 22-én, a magyar kultúra napján marosvásárhelyi magyar szerzők, évfordulós magyar szerzők művei lesznek a terítéken (például Szilágyi Domokos születésének 80. évfordulója, Lengyel Balázs születésének 100. évfordulója, Hamvas Béla halálának 50. évfordulója, Rejtő Jenő halálának 75. évfordulója, Dsida Jenő és Karinthy Frigyes halálának 80. évfordulója).

A felolvasók a teljes román irodalom magyarra fordított alkotásaiból is válogathatnak.

Azon résztvevőknek, akik nem saját könyvvel érkeznek az eseményre, a román, illetve a magyar kultúra napi felolvasó maratonon is lehetőségük lesz a szervezők által biztosított könyvek egyikéből felolvasni.

Hogyan lehet jelentkezni?

A szevezők arra kérik a jelentkezőket, hogy írjanak e-mailt az olvassfel@gmail.com címre, vagy hívják a szervezőket hétköznaponként 9:00 – 16:00 óra között a 0730627439 telefonszámon, amennyiben a magyar kultúra napi felolvasó maratonon szeretnének felolvasni.

A román kultúra napi felolvasó maratonra a citeste.mures@gmail.com címen lehet regisztrálni. A regisztrációnál meg kell addni a nevet, email címet, telefonszámot, az időpontot, amikor az illető felolvasni szeretne, a választott könyv címét, valamint szerzőjének és fordítójának nevét.

Szervezők:

Főszervező: Studium Prospero Alapítvány

Társszervezők: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, Rotaract Club Téka, román Rotaract klubok, Látó és Vatra szépirodalmi folyóiratok, LitArt folyóirat, Maros Megyei Könyvtár, Teleki-Bolyai Könyvtár, a Romániai Írók Szövetségének Maros megyei szervezete, Marosvásárhelyi Örmény - Magyar Kulturális Egyesület, Romo Sapiens Egyesület. (Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS