2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A román-magyar együttélés témájában hirdet drámaíró pályázatot az RMDSZ

2018. január 22. 11:03, utolsó frissítés: 11:03

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség pályázatot hirdet a Kisebbségi Tanács 2018. évi alapjából, a román-magyar együttélésről szóló drámák megírásának támogatására. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a pályázatok lebonyolításával a Communitas Alapítványt bízta meg.

A PÁLYÁZAT TÁRGYA:
100 év a lépcsőházban

„Az elmúlt száz évet nagyon különbözőképpen élte meg a román, illetve a magyar közösség Romániában. Gyakorta ugyanazt a történelmi helyzetet is eltérően értelmezzük, és ezek a nagyon különböző nézőpontok hétköznapjainkra is rányomják a bélyegük.Kár volna mindezt ki nem mondani egy felnőtt társadalomban, amelyben a román és magyar közösségnek további együttélésre kell felkészülnie, amit a kölcsönös gyanakvás és az előítéletek lebontásával tehet meg.
Hogy látják ezt az elmúlt eseménydús századot azok, akik színházban gondolkodnak?

Hogyan lehetne összefoglalni, megragadni egyetlen drámában mindazt, ami elválasztja, és ami összeköti a román és magyar közösséget közös hazájában, az idén százéves Romániában?

A Communitas Alapítvány mindennek a színházi nyelven való megfogalmazására drámapályázatot hirdet, amelyben sem korhatár, sem műfaji megkötés nincs”, Áll a Communitas Alapítvány pályázati felhívásában.

PÁLYÁZÁSI FELTÉTELEK:

A drámának kifejezetten a megadott témáról – a román-magyar együttélésről az elmúlt száz esztendőben – kell szólnia, terjedelme pedig nem haladhatja meg az ötven oldalt.  

A drámákat öttagú szakmai zsűri bírálja el, amelynek véleménye alapján kialakult eredményt 2018. szeptember 21-én, pénteken hirdetjük ki, a magyar dráma napján.
A pályázat első helyezettje 10.000 lej, második helyezettje 7.500 lej, harmadik helyezettje pedig 5.000 lej díjban részesül.

Az érdeklődők a pályázatról ITT találnak bővebb információkat. (Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS