2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oscart kaphat a Testről és lélekről

2018. január 23. 15:48, utolsó frissítés: 17:03

Oscar-díjra jelölte Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét a legjobb idegen nyelvű alkotások között az amerikai filmakadémia, amely kedden Los Angelesben jelentette be a legrangosabb hollywoodi elismerés végső esélyeseit.

A legjobb idegen nyelvű film kategóriában a jelöltek között van még a tavalyi cannes-i Arany Pálma győztes svéd A négyzet (The Square), a cannes-i zsűri nagydíjas orosz Szeretet nélkül (Loveless), a tavalyi Velencei Filmfesztivál legjobb színészi alakítás díjasa, a libanoni The Insult és a tavalyi Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a forgatókönyvért Ezüst Medve díjjal kitüntetett chilei Egy fantasztikus nő (A Fantastic Woman).

Enyedi egyébként nem számított feltétlen az Oscar esélyesének, a Hollywood Reporter korábban azt jósolta, hogy még a nevezésre sincs sok esélye, még a rendező is azt mondta az Indexnek, hogy nem számít Oscar-sikerre.

"Az a világ nyolcadik csodája lenne: a filmet Észak-Amerikában a Netflix vette meg, és nem szerveztek Oscar-kampányt. Így sok szavazó nem is tudja, hogy versenyben van a film" - válaszolta arra kérdésre Enyedi, hogy mit gondol arról, van esélye a filmnek Oscar-jelölésre vagy akár díjra. Most így örültek a jelölésnek:A legjobb film jelöltjei:
A legjobb rendező:
A legjobb színésznő:
A legjobb színész:
A legjobb női mellékszereplő:

A legjobb férfi mellékszereplő:
A legjobb animációs film:
A jelöltek részletes listáját itt lehet megnézni. A legtöbb jelölést A víz érintése (The Shape of Water) kapta, összesen 13 jelölést gyűjtött be az Oscar nagy esélyesének tartott alkotás. A legjobb film mellett jelölték a legjobb rendezés (Guillermo del Toro), a legjobb férfi mellékszereplő (Richard Jenkins), a legjobb női főszereplő/színésznő (Sally Hawkins), a legjobb női mellékszereplő (Octavia Spencer), a legjobb operatőr (Dan Laustsen), a legjobb jelmez (Luis Sequeira), a legjobb vágás (Sidney Wolinsky), a legjobb zene (Alexandre Desplat), a legjobb díszlet (Paul Denham Austerberry, Shane Vieau and Jeff Melvin), a legjobb hangvágás (Nathan Robitaille, Nelson Ferreira), a legjobb hangkeverés (Christian Cooke, Brad Zoern, Glen Gauthier) és a legjobb eredeti forgatókönyv (Guillermo del Toro, Vanessa Taylor). Utána a Dunkirk következik, amelyet összesen 8 kategóriában jelölték, míg a Golden Globe díjátadón taroló Három óriásplakát Ebbing határában (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) 7 kategóriában esélyes. A Legsötétebb óra (Darkest Hour) és a Fantomszál (Phantom Thread) 6, a Lady Bird 5, a Nyomd, bébi, nyomd (Baby Driver), a Szólíts a neveden (Call Me By Your Name), a Tűnj el! (Get Out) pedig egyaránt 4 jelölést szerzett. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS