2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Betiltották a Sztálin halála című filmet Oroszországban, mert rosszindulatú 'vígjáték'

2018. január 23. 18:49, utolsó frissítés: 18:49

Két nappal az országos premier előtt visszavonta az orosz kulturális minisztérium az Armando Iannucci rendezte francia-brit fekete komédia, a Sztálin halála című film forgalmazási engedélyét.

A filmet hétfőn zárt vetítésen tekintették meg orosz filmalkotók, parlamenti képviselők, valamint a kultusztárca társadalmi tanácsának tagjai. Többen közülük a film betiltása mellett foglaltak állást. Egyelőre nem világos, hogy a premier lefújása a film végleges betiltását jelenti-e, vagy csak a bemutató elodázását bizonytalan időre.

Az orosz kulturális és politikai élet egyes szereplői - köztük Nyikita Mihalkov Oscar-díjas filmrendező, az Oroszországi Filmművészek Szövetségének elnöke és Jurij Poljakov író, a Lityeraturnaja Gazeta volt főszerkesztője, a tárca társadalmi tanácsának elnöke - levélben kérték Vlagyimir Megyinszkij kulturális minisztertől, hogy állítsa le a szerintük kegyeletsértő film bemutatását, és vizsgáltassa meg, hogy az nem hordoz-e szélsőséges nézeteket.

"Nem elég, hogy ez egy olyan alkotás, amelyben nagyon rossz a színészi játék, hanyagok és valótlanok a díszletek, de még meg is rágalmazza hazánk történelmét, egy rosszindulatú és egyáltalán nem helyénvaló, állítólagos 'vígjáték', amely befeketíti a fasizmust legyőző polgáraink emlékét" - hangzott a keddi keltezésű felhívás.A levél aláírói szerint a film "olyan információt tartalmaz, amely szélsőségesként értékelhető, és arra irányul, hogy megsértse az orosz (szovjet) ember méltóságát és az embernek a társadalmi és nemzeti hovatartozáson alapuló alsóbbrendűségét propagálja". A szerzők úgy vélték, hogy a film előzetese sértő módon viszonyul az ország himnuszához (amelynek szövegét egyébként mind annak szovjet, mind pedig orosz változatában Nyikita Mihalkov apja írta).

A levél szerzői szerint a filmnek a sztálingrádi győzelem 75. évfordulóján való kibocsátása "arcul köpése mindazoknak, akik ott elestek, és azoknak is, akik még életben maradtak".

A filmben, amely a Sztálin halála után kibontakozott hatalmi harc szatírája, más ismert színészek mellett szerepel Steve Buscemi, Simon Russell Beale, Jason Isaacs, Michael Palin, Andrea Riseborough és Jeffrey Tambor. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS