2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lehet már nevezni az 5. Székelyföldi Grafikai Biennáléra

2018. január 23. 21:09, utolsó frissítés: 21:15

Nyilvános az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé pályázati kiírása, a hazai és nemzetközi grafikusművészek 2018. március 30-án, déli 12 óráig jelentkezhetnek. A nevezés kizárólag webes felületen, az online űrlapon keresztül lehetséges - írják a szervezők közleményükben.

„ A Székelyföldi Grafikai Biennále célkitűzése egymás mellé helyezni a lokálist az univerzálissal, és ezen keresztül megkeresni, meghatározni a térségben, de a világ más tájain megszülető grafikai törekvések helyét is a globális trendekben” - emlékeztetett sokszor Siklódi Zsolt, a biennále egykori kurátor, akinek váratlan halála után a szervezők az ő gondolta köré építették fel az idei biennálé alapkoncepcióját.„Az elmúlt évtized tapasztalatai azt mutatják, hogy a pixel alapú kép és a hagyományos grafika viszonya sokkal összetettebb kérdéseket vet fel, mint az az első megközelítésre tűnt. Egy jótékony, megtermékenyítő átjárás figyelhető meg a digitális és analóg világ között, mely kibővítette a grafikai kép kifejezésbeli lehetőségeit, új horizontot nyitva meg a grafikai képalkotás terén. A 2018-as „G5” Biennálé ezen kölcsönhatások bemutatásához szeretne lehetőséget biztosítani” - foglalták össze az idei esemény alapkoncepcióját a szervezők, és ennek a fényében végzi tevékenységét az új kurátor, Ferencz S. Apor csíkszeredai képzőművész is.

Az alkotások digitális reprodukcióját online, a nevezési űrlapon keresztül lehet feltölteni az oldalon kért adatokkal együtt. A zsűrizés első körben ezek alapján történik majd, a második fordulóba válogatott művek bekerülnek a grafikai szemle katalógusába és a kiállítás részét is képezik majd. A biennálé zsűrijét nemzetközi szinten elismert művészettörténészek és képzőművészek alkotják: Cristian Aurel Opri, a Kolozsvári Művészeti Egyetem tanára, Erőss István, az egri Eszterházi Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének tanszék vezetője, Liu Chun-Lan, a Tajvani Nemzeti Művészeti Egyetem tanára, Anca Boeriu, a Bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetem tanára, Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az EMŰK vezetője, Kónya Ábel, a debreceni Modem vezető kurátora és Ferencz S. Apor képzőművész.

A zsűri négy díjat oszt ki a legszínvonalasabb munkák alkotói között: a Biennálé fődíját, amely 2000 euró, valamint három 1000 eurós jutalmat a Nagy Imre-díjat, a Plugor Sándor-díjat és a Nagy Pál-díjat.

Az idei biennálé díjátadó ünnepsége 2018. október 13-án lesz, ezt megelőzően nyitják meg a kiállítást a beválogatott alkotásokból a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban. A rendezvény keretében megnyitják Siklódi Zsolt, a biennálé volt kurátorának kiállítását a Lábas Házban, illetve az előző szemle nyertesének, Kamil Kucureknek a kiállítását a Magmában. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS