2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pár napig online elérhető a Kojot, amit nem vetítenek a filmhéten

2018. február 09. 18:35, utolsó frissítés: 18:36

A héten bejárta a magyar sajtót, hogy a tavalyi év egyik legjobb magyar filmjének tartott Kojotot nem vetítik a jelenleg is zajló Magyar Filmhéten, mert a Megafilm visszavonta az indítását. Most ők tették elérhetővé a saját honlapjukon (a Youtube-ról beágyazva) a filmhét idejére Kostyák Márk alkotását.

A rendező korábban az Indexnek nem tudta megmagyarázni, hogy miért vonták vissza alkotását, és a Megafilm képviselői sem adtak magyarázatot az ügyre. A magyarországi sajtó azt pedzegette, hogy a film aktuálpolitikai áthallásai miatt a gyártó nem nagyon szereti Kostyák filmjét. A film vidéki kiskirályát, aki nem riad vissza semmilyen eszköztől, hogy bedarálja a neki ellenállókat ugyanis sokan Mészáros Lőrinchez hasonlították.

Ez magyarázat lehet arra is, hogy a filmet miért nem jutott igazán el a közönségéhez, annak ellenére, hogy nagyon pozitív volt a szakmai fogadtatása. A forgalmazó HungariCom (amelynek ugyan az Kálomista Gábor a tulajdonosa, mint a gyártó Megafilmnek) mindössze 22 moziteremben vetítette, és nem is készítettek köré megfelelő reklámkampányt. A Megafilm Facebook oldalán egyébként úgy osztották meg a hírt, hogy "a nagy érdeklődésre való tekintettel" tették elérhetővé az alkotást teljesen ingyen

A Magyar Filmkritikusok díjátadóján a Kojot a legjobb elsőfilmnek járó elismerést, a film egyik szereplője, a sepsiszentgyörgyi Mátray László pedig a legjobb férfi epizódszereplő díját kapta. A filmben egyébként nem csak Mátray az egyetlen erdélyi szereplő, feltűnik benne a szintén sepsiszentgyörgyi Orbán Levente és a Kolozsvári Állami Magyar Színház korábbi színésze, Salat Lehel is. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS