2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kortárs román képzőművészek mutatkoznak be Budapesten

2018. február 10. 16:47, utolsó frissítés: 16:47

Kortárs román képzőművészeti alkotásokból Double Heads Matches (Kétfejű gyufa) címmel nyílik kiállítás február 16-án az Új Budapest Galériában. A május 27-ig látható tárlat 45 művész munkáit mutatja be. A kiállításon látható alkotások négy fontos román magángyűjteményből - Mircea Pinte, Ovidiu Sandor, Răzvan Bănescu és a Plan B Alapítvány kollekciójából - származnak, amelyek három városban találhatók: Kolozsváron, Temesváron és Bukarestben - olvasható a galéria tájékoztatójában.

A bemutatott gyűjteményekben olyan művészektől találhatók emblematikus művek, mint Mircea Cantor, Adrian Ghenie, Ciprian Mureşan, Vlad Nancă, Ioana Nemeș, Şerban Savu és Mircea Suciu, akik a gyűjtemények születésével párhuzamosan szereztek nemzetközi hírnevet. Ugyanakkor a gyűjtők fiatal művészekre - Mi Kafchin, Alex Mirutziu és George Crîngaşu - irányuló figyelme a különféle médiumokra és témákra is kiterjed.

A Diana Marincu kurátor segítségével készült válogatás a kortárs román képzőművészetről széleskörű és informatív keresztmetszetet nyújt; a román neoavantgárd alkotások beemelésével pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy bár minden generációnak saját felvetései és válaszai vannak, a művészet alkotói és befogadói egyaránt képesek hidat építeni a nemzedékek között.

Emellett a kiállítás megkísérel betekintést nyújtani ezeknek a szenvedélyes gyűjtőknek az egyéni ízlésébe is, de szemléletes lehetőséget teremt továbbá a magyar és a román magán-műgyűjtés összehasonlítására - írták a tájékoztatóban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS