2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

VR-színházi előadást rendez Adrian Sitaru Kolozsváron

2018. február 12. 17:19, utolsó frissítés: 19:16

A kolozsvári színház által kezdeményezett filmrendezők a színházban sorozat első állomásaként az Illegitim című film adaptációját állítja színpadra Adrian Sitaru.

A Románia által 2018-ban Oscar-díjra jelölt Fixeur rendezőjének ez az első találkozása a színházzal.

Az Illegitim előadás az azonos című, 2016-ban a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott film forgatókönyvének egy változata alapján készül, a film előtörténetét dolgozza fel.

Az előadás egy vasárnapi ebéd idejére nyújt betekintést egy szétesőfélben levő család életébe, ahol minden családtag a saját előítéleteivel küzd, és mindegyiküknek megvan a maga igazsága.

Az előadás különlegessége, hogy a színház történetében először a virtuális valóság technológiáját használja: a nézőknek párhuzamosan lesz lehetőségük VR-szemüvegeken keresztül és a valóságban követni a színpadi történéseket.

A rendező elmondása szerint a VR-technológia használatával a valóságérzékelésünk bizonytalanságára szeretné irányítani a nézők figyelmét. Az előadás létrehozása során olyan kérdések érdekelték, mint illúzió és valóság viszonya, vagy az igazság észlelésének nehézségei.

Az előadásban résztvevő színészek elmondása szerint a próbafolyamat alatt egyszerre volt alkalmuk színházi és filmes eszközökkel dolgozni, megtapasztalni a természetes és egyszerű játékmód és a szigorú pontosság együttesét.

Az előadás szereplői: Bács Miklós, Sinkó Ferenc, Pethő Anikó, Buzási András, Jerovszky Tímea / Imre Éva, Kali Andrea / Tordai Tekla, Györgyjakab Enikő, Marosán Csaba.

Díszlet- és jelmeztervező: Carmencita Brojboiu.

Operatőr: Adrian Silișteanu, vizuális effektek:Digital Apes, VR support: OroBlade. Dramaturg: Csép Zoltán, rendezőasszisztens: Molnár Levente.

Az előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, valamint a biletmaster.ro weboldalon. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS