2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jövő hétvégén zajlanak a 26. Kolozsvári Mátyás Napok

2018. február 15. 11:53, utolsó frissítés: 11:53

Február 23–25. között immár 26. alkalommal szervezi meg a reneszánsz hangulatú Kolozsvári Mátyás Napokat az Amaryillis Társaság.

Mérföldkőnek számít a rendezvénysorozat életében, hogy a nemzetpolitikai államtitkárság által meghirdetett Mátyás király-emlékév első kolozsvári ünnepségsorozata lehet, amelynek megszervezését ez alkalommal társszervezőként a Kincses Kolozsvár Egyesület segíti.

A háromnapos programsorozat partnere a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa.

Február 23-án, Mátyás születésének 575. évfordulóján az események helyszíne a Sapientia Tordai úti épülete lesz, amelynek aulája a jövőben Mátyás király nevét viseli.

Az est keretében Kostyák Előd Kodály műveket ad elő Brassai Sámuel gordonkáján, valamint a Mátyás király életterei című kiállítás megnyitója mellett Kolozsvár legnagyobb szülöttjének 1458-as királlyá választásáról tart előadást Lupescu Radu történész.

A Kolozsvári Mátyás Napok rendezvénysorozatának gerincét a szombati nap programjai képezik. A Diákművelődési Házban délelőtt 11-től a szervezők gazdag eseménysorral várják a felnőtteket és gyerekeket egyaránt, amelyek révén felelevenedik Mátyás király élete és uralkodása, ezáltal pedig a Magyar Királyság virágkora.

Jelen lesz a Kolozsvári Magyar Napok interaktív történelmi gyermekfoglalkozásainak közkedvelt vendége, a szigethalmi Emese Park harminc fős várnépével.

Lesz még táncház ifjaknak és véneknek, és azt megelőzően mindenki számára élményt tartogat a Benedek Elek meséje nyomán rendezett Az aranyszőrű bárány című táncjáték, az Udvarhelyi Táncműhely előadásában.

Ugyanitt Pennaforgatók Mátyás király mesebirodalmában címmel kiállítás nyílik a kortárs magyar illusztrátorok fiatal generációjának munkáiból, és sor kerül Marosán Csaba színművész Mátyás király udvarában jártam című előadására.

Délután 17 órától kerül sor a Farkas utcai református templomban a Csíkszeredai Fesztiválkórus reneszánsz kórusművekből összeállított hangversenyére, majd 18 órától fáklyás felvonulás indul, a főtéri szoborcsoport érintésével, Mátyás király szülőházához. 575 fáklyával, középkori viseletbe öltözött népes udvartartás kíséretében, dobpergés és dudaszó mellett vonulhatunk végig Kolozsvár belvárosán, a nagy király 575. születésnapját ünnepelve.

Bordos László Zsolt
monumentális épületvetítésével egyszer már lenyűgözte a kolozsvári közönséget, ezúttal Mátyás király szülőházára álmodott meg egy háromdimenziós animációt.

A Kolozsvári Magyar Napokon tavalyelőtt látott épületvetítése alapján, ismét maradandó élményre számíthatunk. A szombati estét a Musica Historica régi zene együttes koncertje és az Amaryllis együttes reneszánsz tánca zárja.

Február 25-én, vasárnap a Kolozsvári Mátyás Napok eddigi kiadásainak hagyományát folytatva istentiszteletre kerül sor, ezúttal a törökvágási református templomban. 17 órától a sétatéri Kaszinóban végül régi zenei koncertekkel és reneszánsz táncbemutatóval zárul a programsorozat, mely egyben a Mátyás-emlékév kolozsvári nyitányát is jelenti. Folytatása következik az augusztusi Kolozsvári Magyar Napokon.

További információk a szervezők honlapján találhatók.

A Kolozsvári Mátyás Napok programját ITT lehet megtekinteni. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS