2021. július 29. csütörtökMárta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az UNESCO kulturális örökségei közé iktatták a márciuskát

2018. február 23. 14:45, utolsó frissítés: 15:03

A dél-koreai Jehuban tartott UNESCO konferencián a Kulturális Örökség Megőrzéséért Felelős Kormányközi Bizottság az UNESCO kulturális örökségei közé iktatta a márciuskát (románul mărțișort).


A márciuska kulturális örökségbe vételét Románia kezdeményezte, és a kezdeményezést Moldova Köztársaság mellett Bulgária és Macedónia is támogatta.

Adrian Cioroianu az UNESCO romániai delegátusának tagja megjegyezte, hogy a márciuska adományozásának hagyománya a fent említett országokban kisebb eltérésekkel ugyan, de mindben létezik. Az elmúlt évben elvégzett etimológiai tanulmányok bebizonyították, hogy a márciuska ajándékozásának hagyománya Románia mellett Bulgária és Albánia népi hagyományai között is szerepel.

A tanulmány rávilágít arra is, hogy régebben a parasztok úgy hitték, hogy a március megvédi viselőjüket a betegségektől és a balszerencsétől is.

A márciuska apró, többnyire aranyozott fémből készült ajándéktárgy, ami mára elvesztette hagyományos jelformáját. Sokáig négylevelű lóherét formázott, manapság egyre több alakot és jelet vonultat fel.(positivenewsromania.com)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS